Miros insuportabil şi apă verde! Lacurile din "Valea Trandafirilor" sunt în prag de catastrofă ecologică

Miros insuportabil şi apă verde! Lacurile din "Valea Trandafirilor" sunt în prag de catastrofă ecologică

-
//
04.06.2015

Parcul "Valea Trandafirilor" este în prag de catastrofă ecologică, avertizează organizaţiile pentru protecţia mediului. Asta după ce apa din lacurile din parc a început să se înverzească şi să miroase urât. Autorităţile Capitalei susţin că acesta este rezultatul temperaturilor ridicate, care au favorizat răspândirea algelor. Funcţionarii spun că nu au bani pentru a soluţiona problema. Ecologiştii atenţionează, însă, că în scurt timp există riscul ca vietăţile din lac să piară.

Miros insuportabil şi apă verde! Lacurile din "Valea Trandafirilor" sunt în prag de catastrofă ecologică

Acum câteva zile, oamenii care locuiesc în sectorul Botanica al Capitalei au observat că apa lacurilor din parcul "Valea Trandafirilor" a căpătat o culoare verde. Ei spun că din cauza mirosului insuportabil nu pot aerisi locuinţele, iar plimbările sunt un adevărat chin:

"Prima dată văd lacul verde și nu înțeleg de unde așa culoare. Urât miroase și acum și mirosea și înainte tot urât, a bâhlit."

"E foarte verde, apa e murdară. Miroase mai ales seara când deschizi geamurile miroase, se simte."

"Cresc algele și din această cauză este culoarea verde. Au venit și au pus substanțe chimice după care au murit toți peștii."

Funcţionarii de la Primărie susţin că răspândirea algelor poate fi stopată doar după ce lacul va fi curăţat, dar acest lucru ar putea avea loc abia anul viitor.

"Vom interveni cu propuneri către următorul consiliu municipal. Problema este la ordinea de zi. Poate din bugetul care este şi el limitat va fi posibil populaţiile de peşti înmulţite, care se hrănesc cu acest fitoplancton, cu alge şi chiar cu macrofite", a spus şeful-adjunct al Întreprinderii "Spaţii Verzi" din Chişinău, Galina Leahu.

Lacurile din parcul "Valea Trandafirilor" au fost amenajate la sfârşitul anilor '60. Acestea au o suprafaţă totală de aproximativ nouă hectare. Ultima dată, fundul iazurilor a fost curăţat de vegetaţie şi mâl acum 20 de ani.

Specialiştii avertizează însă că lacurile din sectorul Botanica sunt în pragul uneicatrastrofe ecologice.

"Iazurile acestea sunt pe cale de a fi transformate în bălţi. Dacă va fi încă o săptămână, două cald sigur că vor pieri toate animalele de apă", a spus preşedintele Mişcării Ecologiste din Chişinău, Vladimir Garaba.

În municipiul Chişinău sunt, în total, 12 lacuri.