mamaplus

Ce se întâmplă cu organismul tău dacă mănânci semințe de dovleac

-
//
22.10.2024

Semințele de dovleac sunt o gustare populară, mai ales toamna. Iar beneficiile lor pentru sănătate sunt importante, un consum regulat de semințe de dovleac oferă o varietate de avantaje nutriționale, de la susținerea sănătății inimii, la îmbunătățirea digestiei.

mamaplus

Semințele de dovleac sunt pline de fibre, grăsimi sănătoase și furnizează proteine vegetale și minerale precum magneziu, fier și zinc. Prin urmare, sunt o modalitate gustoasă de a susține sănătatea inimii, digestia, imunitatea și multe altele. De asemenea, sunt o modalitate excelentă de a spori nutriția în salate, smoothie-uri, supe și multe altele, transmite adevarul.ro.

1. Pot proteja împotriva inflamației

Semințele de dovleac conțin compuși care promovează sănătatea numiți lignani.

„Lignanii din semințele de dovleac reduc inflamația și acționează ca antioxidanți puternici, ajutând la scăderea riscului de cancer. Acești compuși blochează, de asemenea, vasele de sânge care alimentează tumorile, ajutând la încetinirea creșterii cancerului”, spune Pam Hartnett, un dietetician înregistrat și antrenor de recuperare a cancerului. 

2. Pot susține sănătatea inimii

 

„Semințele de dovleac sunt o gustare versatilă sau o adăugare la masă care poate ajuta la stimularea sănătății inimii și la promovarea nivelurilor echilibrate de zahăr din sânge”, spune dr. Jessi Holden, un dietetician. De asemenea, magneziul lor poate ajuta la reglarea tensiunii arteriale, potrivit Asociației Americane a Inimii.

3. Vă pot întări sistemul imunitar

Aceste semințe mici și puternice sunt o sursă bună de zinc, care poate scurta durata unei răceli. În plus, proteinele și magneziul lor susțin nivelul de energie și vă mențin sistemul imunitar puternic, oferind o sursă sănătoasă de energie pentru întreaga familie, spune dr. Holden.

4. Te-ar putea ajuta să dormi mai liniștit

Dacă sunteți în căutarea unei modalități naturale de a vă îmbunătăți calitatea somnului, o mână mică de semințe de dovleac înainte de culcare v-ar putea ajuta să dormiți mai bine și să combateți neliniștea. Semințele de dovleac sunt o sursă excelentă de triptofan, un aminoacid care poate ajuta la producerea serotoninei, un hormon al stării de bine, și a melatoninei, care poate ajuta la tratarea insomniei.

5. Poate susține sănătatea reproductivă masculină

Este posibil ca semințele de dovleac să nu beneficieze de aceeași atenție sezonieră ca și cafelele cu lapte cu aromă de dovleac. Dar zincul lor le face o alegere excelentă pentru sănătatea reproducerii masculine.

„Acest lucru se datorează faptului că zincul este un jucător cheie în motilitatea spermei. Zincul poate susține, de asemenea, sănătatea prostatei și chiar crește nivelul de testosteron”, explică Teresa Romano, un nutriționist. 

6. Pot preveni constipația

Semințele de dovleac sunt o sursă bună de fibre dietetice, care contribuie la un sistem digestiv sănătos prin promovarea mișcărilor intestinale regulate și prevenirea constipației.

De asemenea, se mândresc cu magneziu, care acționează ca un laxativ natural prin atragerea apei în tractul digestiv pentru a menține deșeurile moi. De asemenea, relaxează mușchii intestinali

Nutriția semințelor de dovleac

Semințele de dovleac sunt dense în nutrienți, cu o cantitate surprinzătoare de proteine, grăsimi sănătoase pentru inimă și unele fibre. Ele sunt deosebit de bogate în magneziu, care susține funcția musculară și sănătatea inimii, și conțin fier, care este esențial pentru transportul oxigenului în sânge. Conținutul lor de proteine și fibre le crește, de asemenea, puterea de rezistență, făcându-le o gustare satisfăcătoare și nutritivă.

Semințele de dovleac pot fi consumate de toată lumea?

În general, semințele de dovleac sunt sigure pentru majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, pot exista câteva măsuri de precauție de luat în considerare, în funcție de istoricul dumneavoastră de sănătate. Pentru persoanele cu IBS cu diaree predominantă, porțiile mari pot provoca disconfort gastrointestinal, cum ar fi balonare sau gaze, datorită conținutului de fibre și magneziu. Iar persoanele cu diverticulită care se confruntă cu o erupție pot dori să evite semințele, care pot irita intestinele. Desigur, persoanele cu alergii la semințe ar trebui să se ferească de ele.

Sfaturi pentru a vă bucura de semințele de dovleac

-Presărați-le pe salate

-Semințele de dovleac sunt un topping sănătos, crocant și bogat în nutrienți pentru salate.

-Amestecați-le în smoothie-uri

-Adăugați semințe de dovleac în smoothie-ul de dimineață pentru un plus de proteine, fibre și magneziu.

-Aruncați în supă

-Folosiți-le ca topping crocant

Semințele de dovleac sunt un topping hrănitor și hrănitor pentru iaurt, cum ar fi bolul nostru de cereale cu iaurt și zmeură. De asemenea, sunt o modalitate fantastică de a adăuga crocant la fulgii de ovăz, cum ar fi acești fulgi de ovăz cu dovleac.

-Prăjiți cu mirodenii.