mamaplus

Educație financiară: Elevii din Bălți învață cum să-și gestioneze banii

-
//
22.10.2024

Mai bine de cinci ani, elevii de la Liceul Ion Creangă din Bălți studiază disciplina opțională „Educația economică și antreprenorială”.

mamaplus

Disciplina îi ajută pe elevi să înțeleagă mai bine conceptele economice, să dezvolte spiritul antreprenorial și să-și gestioneze propriile finanțe, transmite Tvn.md.

„În cadrul acestui obiect studiem cum să menajăm o afacere de succes, cum să gestionăm finanțele într-un mod eficient și cum să elaborăm un plan de afaceri bun. Personal sunt foarte interesată de acest domeniu, aș spune că e o materie foarte interesantă. Îmi place foarte mult cafeaua, astfel cred că o afacere foarte bună ar fi deschiderea unei cafenele sau a unui spațiu în componența căruia s-ar vinde astfel de produs”, a spus o elevă.

„Am ales acest curs deoarece pune bazele educației economice, dezvoltă în tânăr o gândire critică și calitățile de leadership. Pentru noi tinerii este foarte important să învățăm să gestionăm propriile finanțe. La acest curs, am reușit să învățăm cum să ne gestionăm banii”, a spus un elev.

Profesorii care predau disciplina „Educația economică și antreprenorială” au trecut un curs de pregătire și în sălile de clasă se conduc după un curriculum aprobat de minister. Potrivit lor elevii au nevoie de cunoștințe despre gestionarea inteligentă a banilor, pentru că nivelul lor de trai va depinde în mare măsură de acestea.

„Prin disciplina „Educația economică și antreprenorială” îi integrăm cu ceea ce se ciocnesc ei zi de zi, atunci când termină universitatea și mulți dintre ei doresc să își deschidă o afacere, respectiv au măcar câteva idei, cum ar funcționa, de la ce ar trebui să înceapă ca să-și facă o companie”, a declarat Ana Berega, profesoară de matematică și educație economică și antreprenorială la L.T.R. Ion Creangă din Bălți.

Pentru a alege această disciplină elevii scriu o cerere către administrația școlii.

„Disciplina respectivă este selectată deja de mai mulți ani de către elevi. Disciplina „Educația economică și antreprenorială” este foarte importantă să fie selectată de către elevi și ulterior studiată, deoarece formează competențe necesare pentru a se putea integra ulterior în piața muncii. Deci această disciplină, formează abilități precum gândire critică, precum gestionarea eficientă a finanțelor, creativitatea, identificarea ideilor antreprenoriale și de ce nu implementarea lor în practică, a spus Olga Elpujan, directoarea instituției.

În anul 2023, în 408 școli, din cele peste 1.200 din Republica Moldova s-au predat disciplinele „Educație economică și antreprenorială” și „Educație socială și financiară”.