mamaplus

Bălțenii au ieșit din iarnă datorită compensațiilor și copiilor

-
//
21.04.2023

Sezonul de încălzire s-a terminat, iar bălțenii au început a primi facturile pentru luna martie, ultimele din sezonul 2022-2023. În acest an, majoritatea s-a spălat pe mâini de datorii și a ales să economisească din altă parte pentru a putea achita integral toate facturile.

mamaplus

Vârstnicii spun că datorită ajutorului din partea guvernului, dar și a copiilor au reușit să scape de datorii, transmite tvn.md.

Totuși, potrivit S.A. CET-Nord, la momentul de față, datoriile consumatorilor din oraș se cifrează la peste 94 de milioane de lei.

Daniela Ioxa, șefa Departamentului comercial SA „CET-Nord”, Bălți: „Datoria fondului locativ constituie 94,3 milioane de lei, dintre care 31,2 milioane sunt datoriile lunii martie, termenul de achitare a cărui încă nu a venit. Oamenii achită datoriile în funcție de posibilități se observă o rată de achitare, deci întârzieri ridicate la plată nu sunt, în mediu avem încă 25 de mii de locatari care mai au datorii.”

Consumatorii spun că datorită ajutorului pe care l-au primit din partea statului au putut face față facturilor.

„Datorită ajutorului statului. Totuși compensațiile ne-au  ajutat, pentru noi a fost existențial, noi am simțit ajutorul. Nu știu cum alții, dar ni am simțit. Chiar și în comparație cu ceilalți ani, când era fără de tot ce e acum, noi am ieșit la același cost pentru căldură.”

„Desigur că am achitat. Chiar dacă ne permite să achităm treptat, dar sunt grupată și copiii mă ajută.”

„Eu aș spune că binișor. Nu a fost chiar așa de greu, am în vedere că Parlamentul, toți s-au stăruit să ne ajute cu ceva. Dar eu aș spune alt ceva, tare mult se plâng cei acre nu au lucrat, care nu au lucrat, dar au stat la piață la baiducova, atunci au făcut bani cu sacii, nu au staj de lucru și acum ei se plâng că au 1500 -1800.”

Bălțenii spun că au economisit cum au putut pentru a scăpa de datoriile pentru agentul termic.

„Din timp, nu mai am datorii, am achitat absolut totul. Așa trăiesc de obicei fără datorii. Pentru că știți, nu achităm o lună, a doua lună deja ne vine foarte greu să achităm, de asta mai bine economisim, punem și ieșim curați.”

„Au fost timpuri când aveam datorii, atunci când nu eram aici, dar acum mă stărui să achit. Mă limitez în toate doar pentru a achita facturile.”

„M-am descurcat, nu am datorii, astăzi am achitat ultima și gata. A fost bine cu compensația, eu personal sunt mulțumită, nu vorbesc din numele altora, dar eu m-am descurcat, mulțumesc.”

Pentru o Gigacalorie, consumatorii Cet Nord achită 3905 lei.