235 de moldoveni și-au pierdut viața pe şosea în 11 luni

235 de moldoveni și-au pierdut viața pe şosea în 11 luni

-
//
04.01.2018

235 de vieţi au fost spulberate pe şosea în 11 luni ale anului trecut. De asemenea, aproape 2.600 de oameni au fost răniţi în accidente rutiere. Potrivit datelor Inspectoratului Naţional de Patrulare, numărul tragediilor de pe drumurile din ţară a scăzut uşor, comparativ cu aceeaşi perioadă a lui 2016. În total, au avut loc aproape 2.300 de accidente rutiere.

235 de moldoveni și-au pierdut viața pe şosea în 11 luni

Cele mai multe, 236, au fost înregistrate în municipiul Chişinău. În Autonomia Găgăuză s-au produs 64 de accidente, iar în Orhei - 55.

Cele mai multe tragedii pe şosea, aproape 380, au avut loc în zilele de vineri. Sunt considerate periculoase şi zilele de luni şi marţi.

Datele INP mai arată că cele mai multe accidente, aproape 400, s-au produs între orele 18:00 şi 20:00. Un alt interval periculos este 16:00-18:00, când au fost înregistrate 286 de tragedii, iar între orele 20 şi 22 - 228 de cazuri.

Potrivit poliţiştilor, principalele cauze ale producerii accidentelor sunt imprudenţa şoferilor şi neadaptarea vitezei la condiţiile de trafic. 

Pentru a redresa situaţia, zonele de risc sunt patrulate non stop de echipaje ale poliţiei rutiere.

"Vor patrula pe o perioadă de trei luni. Zona va fi patrulată intens, iar girofarele vor fi aprinse. Considerăm că, prin această acţiune, noi vom preveni şi vom salva foarte multe vieţi omeneşti", a declarat Gheorghe Cavcaliuc, şef adjunct al IGP.

Un alt punct negru pe harta accidentelor din ţară este drumul care face legătura dintre Peresecina şi Orhei. 

"Acolo e cotitura ceea, aici sunt copii la şcoală şi ar trebui să fie o subterană ceva. E aglomerată trasa", a spus un bărbat.

"Şoferii nu sunt atenţi, circulă cu viteză sporită", a menţionat un alt bărbat.

"Merg cu viteză mare, dar altfel nu poate să fie. Parcă totul este, semafor, trebuie să mergi atent", a precizat un şofer.

Reprezentanţii IGP spun că o altă cauză a accidentelor rutiere este comunicarea ineficientă dintre inspectorii de patrulare şi şoferi. În acest sens, pentru agenţii rutieri se vor organiza cursuri de instruire. 

"Astfel încât, toţi poliţiştii de patrulare să nu fie percepuţi doar ca persoane care aplică amenzi cetăţenilor, dar să fie consideraţi şi ca buni oratori în raport cu participanţii la trafic", a conchis Vlad Negură, şef de direcţie IGP.

În 11 luni ale anului 2017, peste două sute de şoferi au rămas fără permis de conducere, iar peste trei sute au fost amendaţi pentru încălcarea regulilor de circulaţie.

Sursa: publika.md