Fiecare oră pe care o petreceți sub razele soarelui intensiv, vă apropie de melanom. Anume razele ultraviolete sunt cauza a 75-80% din bolile maligne ale pielii.
Bronzul este o reacție protectoare a pielii ca răspuns la radiațiile ultraviolete, care sunt dăunătoare pentru organism. La nivelul celulelor ADN, impactul acestui tip de radiaţie se acumulează pe parcursul întregii vieţi şi într-un anumit moment creşterea de melanocite – celule care absorb razele ultraviolete, ies de sub control. Celulele devin maligne, ceea ce duce la dezvoltarea melanomului sau altor tipuri de cancer de piele, de multe ori – în regiunea aluniţelor, mai rar – ca entităţi separate.
Radiațiile ultraviolete de la soare sau de la lămpile de bronzare sunt principalul factor al dezvoltării melanomului. Melanomul este o boală oncologică a pielii, unul dintre cele mai agresive tipuri de cancer. Acest tip de cancer de piele este lider în SUA şi are cea mai mare rată de mortalitate în lume. După cum au arătat studiile recente ale dermatologilor americani din cadrul „Centrului de control şi prevenire a bolilor” (Center for Disease Control and Prevention, CDC – Center USA) în colaborare cu Institutul Naţional al Cancerului (SUA), riscul dezvoltării melanomului din cauza influenţei ultraviolete la persoane tinere, până la 35 de ani, este mai mare decât la oamenii de vârstă matură. Băile de soare frecvente şi vizitarea solarului de către tineri, măresc riscul dezvoltării melanomului cu 75%. Dezvoltarea melanomului are un indice înalt în rândurile grupurilor de tineri cu vârsta cuprinsă între 18 și 29 de ani.
De ce să te bronzezi este dăunător?
Dauna energiei solare este condiţionată de dorinţa utilizării în exces a proprietăţilor sale benefice. Majoritatea oamenilor fie uită, fie nu cunosc faptul că expunerea excesivă la razele ultraviolete duc la probleme grave ale pielii şi ochilor:
- Bolile cele mai periculoasă, care pot apărea în urma excesului de soare sunt tumorile maligne ale pielii, dintre care cel mai periculos este melanomul. Ea este în creștere și răspândire rapidă şi foarte des duce la moarte. Unele tipuri de cancer delimitează flagelul malign, găsind uneori soluţii de tratare, dar cel din urmă încă reprezintă o amenințare semnificativă pentru viață și sănătate.
- Dozele excesive de lumină solară în loc să ofere un bronz frumos, poate duce la un efect cosmetic neașteptat și neplăcut, cum ar fi îmbătrânirea pielii. În cazul îmbătrânirii pielii, aceasta îşi pierde elasticitatea şi devine aspră datorită proliferării celulare ale stratului epiteliului cornos (keratoza solară).
- Ochii sunt, de asemenea, sensibili la efectele razelor ultraviolete. Excesul acestora poate duce la întunecarea cataractei, pterigion (creșterea anormală a conjunctivei pe cornee), cancer al corneei și conjunctivei, fotocheratită şi fotoconjunctivită.
- Dozele foarte mari de raze ultraviolete scad imunitatea, care, de altfel, crește şi riscul de a dezvolta tumori maligne.
- Efectele biologice nedorite în urma expunerii la razele ultraviolete posedă proprietăţi cumulative cu impacturi repetate, care conduc, mai devreme sau mai târziu, la dezvoltarea bolilor menționate mai sus.
- Expunerea la razele ultraviolete favorizează îmbătrânirea prematură a pielii (atunci când facem băi solare de peste 30 de minute pe zi).
- Creşterea riscului dezvoltării cancerului de piele şi ale glandelor mamare.
- Creşterea riscului de a suferi un accident cerebral sau hipertermie.
- Provoacă dezvoltarea reacţiilor alergice.
Probabilitatea îmbolnăvirii de melanom e mai mare pentru persoanele care:
- Au culoarea părului deschis, maro-deschis sau roşcat;
- Au culoarea ochilor verde, gri sau albastru;
- Piele deschisă, cu multe aluniţe şi pistrui;
- Cel puţin trei aluniţe cu diametrul de 5 mm sau nevi displazici şi pete mari, întunecate;
- Arsuri solare dobândite la orice vârstă;
- Rude apropiate care au fost diagnosticate cu melanom (reprezintă un tip de cancer, care poate fi transmis pe cale genetică).
Acestor persoane le este strict interzisă expunerea la soare şi li se recomandă o dată la 6 luni consultarea medicului oncolog. În caz contrar, este mult prea posibilă dezvoltarea cancerului de piele.
Diagnosticarea melanomului:
Există o regulă simplă numită AMCDD, care include 5 semne spre degenerarea malignă a aluniţei în melanomă:
А – asimetria (gradul de sănătate a aluniţei este dispersat în jumătăţi simetrice).
M – marginea. Este vorba de toate denivelările şi schimbările (cuişoare, rugozităţi) după contur.
C – culoarea. Orice schimbări de culoare.
D – dimensiunea. «De margine» se consideră aluniţele cu diametrul de 6 mm; cu cât e mai mare aluniţa, cu atât şi riscul e mai mare, cu toate că uneori se întâlnesc şi melanome cu dimensiunea de 1 mm.
D – dinamica. Orice schimbări externe (cojiţe, crampe, exfolieri, sângerări, dispariţia bruscă a aluniţelor).
La depistarea măcar a unui element din cele menţionate este necesar consultarea de urgenţă a specialiştilor în domeniu. Trebuie memorat faptul că: melanomul, depistat în faza incipientă, se tratează uşor, cu cât mai repede îl depistezi, cu atât mai uşor îl tratezi.
În timpul sarcini, dar şi în timpul planificării sarcinii ar fi bine să oferiţi multă atenţie acestui subiect, deoarece melanomul se atribuie maladiilor, care se transmite prin placentă de la mamă la făt. Dacă bănuiţi că aveţi melanom – imediat vizitaţi un medic şi începeţi tratamentul indicat, pentru că puneţi în pericol nu doar viaţa dumneavoastră, ci şi a copiilor.
Cum să ne tratăm în cazul depistării melanomului?
Specialistul va recomanda mereu eliminarea melanomului şi va decide metoda în care se va face această operaţie. Principalele metode de tratament sunt incizia simplă, dar şi operaţia prin intermediul laserului.
Avantajele și dezavantajele sunt prezentate în tabelul de mai jos:
Denumirea metodei
Avantajele
Dezavantajele
Îndepărtarea chirurgicală
1. Oportunitatea de a petrece o biopsie a materialului eliminat.
2. Posibilitatea de a elimina ganglionii limfatici cu metastaze.
1. Rămâne o rană mare şi adâncă, care trebuie tratată (marginea sănătoasă e capturată la 1.5 cm).
2. În cazul în care tumoarea persistă pe un deget la mână sau la picior, degetul este amputat.
3. Nu există garanţia că boala nu va reapărea.
4. Reabilitare de lungă durată.
Îndepărtarea cu laser
1. Sub influenţa laserului, celulele tumorii emană vibraţii ultrasonice, care pot fi fixate cu mult înainte de metastaze.
2. Procedura este aproape nedureroasă, sterilă şi cu nivel de traumatism scăzut.
3. Practic nu au loc recidive.
4. Durata operaţiei este foarte scurtă, doar câteva minute.
5. Vindecarea şi recuperarea rapidă.
6. Avantajele laserului: poate fi utilizat atunci când operaţia este contraindicată (vârstă înaintată, alte boli).
7. Lipsa hemoragiei.
8. În acelaşi timp, pot fi lichidate mai multe tumori.
9. Lipsa cicatricelor după lichidarea tumorilor sau melanomului.
1. Este imposibil de a face biopsia: microstructura ţesuturilor se evaporă.
Contraindicaţii la îndepărtarea melanomului cu laser:
- Dimensiunea melanomului mai mare de 0,5 cm;
- Prezenţa stimulatorului cardiac;
- Consumul unei cantităţi mari de anticoagulante;
- Oncologia cronică a sângelui.
Cum se desfăşoară procedura?
La clinica TerraMed, în cabinetul chirurgiei cu laser LaserMed, doctorul efectuează consultația şi precizează diagnoza, după care pacientului i se introduce anestezia locală. Tratamentul durează nu mai mult de 5 minute în condiţii de ambulator. Noi folosim laserul fracţional de ultimă generaţie CO2. El minimalizează riscul apariţiei complicaţiilor şi cicatricilor pe piele, ceea ce explică atitudinea pozitivă şi recomandările pacienţilor, care sunt foarte mulţumiţi. După folosirea laserului, este important ca pe rană să nu fie apă (nu mai puţin de 3 săptămâni). Pielea la maturi şi mai ales la copii trebuie protejată de expunerea directă la razele solare, folosirea sistematică a cremelor cu protecţie solară şi cu un SPF înalt. Rezultatele vor fi observabile deja în câteva săptămâni.
Principalele avantaje ale îndepărtării melanomului în cabinetul chirurgiei cu laser LaserMed în clinica TerraMed:
- Procedură fără durere.
- Posibilitatea îndepărtării melanomului în cazul contraindicaţiilor privind operarea prin metoda chirurgicală.
- Micşorarea riscului dezvoltării unui număr mare de complicaţii după operație.
- Lipsa defectelor cosmetice după îndepărtarea formaţiunilor pe părţile deschise ale corpului.
- Riscul minim în apariţia cicatriciilor după operare.
- Posibilitatea îndepărtării melanomului în acele cazuri în care alte metode de tratament sunt contraindicate.
- Tratamentul cu succes al melanomului la persoanele cu vârstă înaintată, fără dezvoltarea unui număr mare de complicaţii după operaţie.
Câteva date statistice
La femei se dezvoltă mai des melanomul de suprafaţă cu pronostic pozitiv.
La bărbaţi, în15% din cazuri, melanomul este profund, cu metastaze precoce.
În zona de risc se încadrează persoane cu vârste cuprinse între 60 și 80 de ani şi cei care au o nuanță deschisă a pielii, cu un număr mare de aluniţe.
Pe piele, tumorile se întâlnesc în 70% din cazuri, mai rar afectând ţesuturile moi, retina ochiului şi mucoasele.
Cum ne protejăm de melanom?
Maladia nu doar că poate fi depistată la timp, dar este posibilă şi protejarea împotriva acesteia. În acest scop, este necesar să se respecte anumite măsuri de precauție:
- Străduiţi-vă să excludeţi la maxim expunerea la soare, cele mai sigure ore pentru bronz fiind: până la 10.00 şi după 17.00.
- Încercaţi să vă protejaţi de razele directe ale soarelui părţile corpului care sunt dezgolite. În acest sens, vă vor ajuta tricourile cu mâneci lungi, pălăriile cu boruri mari, pantalonii.
- Folosiţi mereu creme cu protecţie solară. Factorul de protecţie trebuie să fie nu mai mic de 15.
- Respectaţi tehnica securităţii în timpul lucrului cu substanţe chimice.
- Studiaţi cu minuţiozitate toate particularităţile diferenţei dintre aluniţele simple şi petele pigmentate ale melanomei, periodic analizaţi-vă toată suprafaţa pielii şi în cazul depistării formaţiunilor suspecte, adresaţi-vă de urgenţă la medic.
- După posibilitate, îndepărtaţi toate formaţiunile care nu sunt periculoase, la un centru sau la o clinică specializată în domeniu. Aproximativ 45% din cei ce suferă de melanom susţin că formaţiunile maligne au apărut exact în urma traumării aluniţelor sau a petelor pigmentate.
- Nici într-un caz nu încercaţi să îndepărtați formaţiunile suspecte de pe piele în condiţii casnice.
- În cazul în care aveţi un număr mare de aluniţe, pistrui, pete pigmentare, este necesar să consultați cât mai des un specialist.
Reţineţi, sănătatea dumneavoastră este în mânile voastre!