Să vă creşteţi primul nou-născut şi să transformaţi cultivarea într-o muncă dificilă, pe sine în rol de mamă eroină, iar viaţa de familie într-o ispravă – nu este dificil. Pentru aceasta este necesar să nu dormiţi suficient. Este necesar să înţelegeţi şi să reţineţi: un somn sănătos pentru copii – este acel somn cînd le este dulce şi confortabil tuturor – şi adulţilor şi copiilor!
A organiza somnul copiilor înseamnă organizarea somnului sănătos pentru toţi membrii familiei.
Cel mai simplu, pentru organizarea celor scrise mai sus este să cumpăraţi scutece de unică folosinţă, acestea de fapt sunt unicul prieten al somnului copilor, care chiar există, fără a se implica părinţii – acesta, deja a fost inventat pentru dv.
Restul este, pe deplin, în mîinele dv.
La urma urmei, somnul se află în stînsă legătură cu alte componente ale stilului de viaţă – cu alimentaţia, plimblările, parametrii aerului, cu hainele, procedurile igienice, etc.
Nutriţia corectă, jocurile în aer liber, curăţenia în încăperi, baia, patul moale, curat şi uscat – toate acestea necesită timp, dorinţă, cunoştinţe, abilităţi.
Citiţi, învăţaţi, acţionaţi.
Regula nr 1. Stabiliţi priorităţile
Familia este deplină, fericită şi funcţională atunci cînd părinţii au posibilitatea să doarmă cîte 8 ore pe zi.
Mai mult decît orice – mai multă mîncare şi mai multă apă, mai mult somn și mai mult aer proaspăt sunt acele condiţii de ce are nevoie copilul pentru a fi sănătos, odihnit, dar la fel mai are nevoie și de părinţi iubitori.
Regula 2 . Stabiliţi regimul de somn
De la naștere regimul copilului trebuie să fie subordonat regimului de familie.
Pregătiţi-vă pentru somnul de noapte în prealabil și la fel pregătiţi şi copilul. Stabiliţi ora de somn iar această oră trebuie să fie un moment convenabil şi pentru dvs! De la 21.00 pînă la 5? Poftim ! De la 23.00 pînă la 7 dimineaţa? Fiţi sănătoşi! Aţi ales? Acum, încercați să respectaţi.
Regula 3 . Decideţi unde și cu cine o să doarmă
Teoretic și practic, există trei posibilități:
• un pătuț pentru copii, în dormitorul părinților - este optim pentru sugari și acceptabil pînă la trei ani;
• un pătuț în dormitorul copiilor - ideal pentru copiii mai mari de un an;
• somnul în același pat cu părinții - o modă, majoritatea pediatrilor nu încurajează aceasta și pentru un somn sănătos al copilului nu are nici o importanţă, ci dimpotrivă.
Regula 4 . Nu vă fie teamă să treziţi somnoroşii...
Dacă doriți ca copilul dumneavoastră să doarmă bine noaptea, nu-l lăsaţi prea mult să doarmă în timpul zilei. Confuz? Vă explicăm.
Necesitatea medie zilnică de somn la copii este după cum urmează : până la 3 luni - 16-20 de ore; 6 luni – 14,5 ore; 12 luni – 13,5 ore; 2 ani - 13 ore; 4 ani – 11,5 ore; 6 ani – 9,5 ore; 12 ani – 8,5 ore.
Deci, știm cu toții că un copil la vârstă de 6 luni doarme aproximativ 14,5 ore pe zi. Dacă vrem să dormim liniștit noaptea cele 8 ore, atunci la somnului de zi nu-i rămîne decît 6,5 ore. Și dacă dormiţi ziua 9 ore, apoi 8 ore de somn pe timp de noapte este puțin probabil să le dormiţi.
Nu vă fie frică să treziţi somnoroşii!
Regula 5 . Optimizaţi hrănirea
În primele trei luni de viaţa a copilului, pe timpul nopţii copilul poate mînca de 1-2 ori. La vîrsta de 3-6 luni, o singură alimentare pe timp de noapte este suficient. După 6 luni copilul nu are nevoie de hrană.
Copilul ar putea dori să stea pe mîinile mamei, poate solicita comunicare, supt, șuierat, leagănat și poate solicita mai activ satisfacerea cerințelelor.
Stabiliţi regulile de joc o dată și pentru totdeauna. Poate fi folosită mama nu numai pentru hrană, ci pentru a satisfacerea dorinţa de supt? Este posibil ca tata, care, de altfel, trebuie să lucreze mâine, să joacă rolul de balansuar la miezul nopții pentru copil și chiar să cânte? Dacă credeţi că se poate - poftim, dar despre un somn sănătos al copilului puteţi uita.
Încercați ușor să subalimentaţi penultima masă și pregătiţi o masă hrănitoare mai copioasă chiar înainte de somnul de noapte. Reţineţi: foamea - nu este singurul motiv de plâns și nu umpleţi gura copiilor cu alimente la primul scârțâit. Supraalimentarea - principala cauză a durerilor abdominale şi a tulburărilor de somn.
Regula 6 . Petreceţi ziua cît mai bine
Trăiţi activ - mergeţi pe jos, dormiţi în timpul zilei la aer curat, încurajaţi cunoașterea lumii și jocurile mobile.
Activitatea fizică (fără extremism) contribuie la un somn sănătos la copil.
Limitarea stresului emoțional de seară are un efect pozitiv asupra somnului.
Jocurile liniștite, lectura poveștilor bune, privirea unor desene animate și, în cele din urmă, cântecele de leagăn - ce ar putea fi mai bine pentru pregătirea somnului
Regula 7. Gîndiţi-vă la aerul din dormitor
Aerul curat, rece şi umed din dormitor – o regulă strictă.
Aerisirea. Curățarea umedă. Umidificatorul de aer. Termometrul și higrometrul. Reglementarea radiatoarelor de încălzire.
• Temperatura optimă - 18-20 °C, cu condiția că aceasta este o cameră pentru copii (de exemplu, locul în care copilul nu doar doarme, dar şi trăieşte); dacă vorbim despre dormitorul copiilor, atunci optim ar fi - 16-18°C.
• umiditatea relativă optimă - 50-70 %.
Regula 8 . Folosiţi posibilităţile de a face baie
Baia de seară - într- o cadă mare, în apă răcoroasă - modul perfect de a obosi fizic, de a înfometa și apoi de a mînânca cu poftă și de a dormi pînă dimineaţa.
Masajul și exercițiile înainte de baie, procedurile de igienă și apoi hainele groase - toate sporesc beneficiul băii.
Regula 9 . Pregătiți patul
Salteaua trebuie să fie deasă și netedă – greutatea corporală a copilului nu ar trebui să ducă la schimbarea formei acestuia. Până la doi ani nu folosiţi perna. După doi ani e posibil (dimensiunile standard pentru perna sugarilor - 40 x 60 cm, iar grosimea, ar trebui să fie aproximativ egală cu lățimea umerilor copilului).
Lenjeria de pat trebuie să fie din țesături naturale, spălată cu detergenţi speciali pentru copii şi clătită bine.
Regula 10 . Aveți grijă să folosiţi scutece calitative
Scutecele de unică folosinţă - cele mai eficiente de toate invențiile omului, care sunt legate de somn. Anume scutecele de unică folosinţă pot îmbunătăți calitatea somnului la toţi membrii familiei.
Un scutec calitativ de noapte - e o lege, acesta este cel mai accesibil și ușor de pus în aplicare din cele 10 reguli ale somnului sănătos.
Vreţi ca copilul să aibă un funduleţ neted și să dormiţi bine toată noaptea? Deci, aveţi nevoie de un scutec de bună calitate, confortabil, de încredere, verificat, în condiții de siguranță și eficient.
Autor: E.O. Komarovskii
Sursa: www.komarovskiy.net