O substanță din produsele de igienă pe care le folosim zilnic poate crește rezistența la antibiotice. Cercetătorii au asociat efectele acestui fenomen cu terorismul.
Rezistența la antibiotice este un fenomen tot mai îngrijorător, cauzat de presiunea selectivă a factorilor de mediu, avertizează specialiștii. Utilizarea excesivă a antibioticelor în tratarea unor afecțiuni banale, fără prescripție medicală, a avut ca efect apariția unui număr mare de tulpini bacteriene rezistente la aceste medicamente. Dar nu numai abuzul este cauza răspândânirii acestei probleme, ci și anumite substanțe din produsele chimice, potrivit dailymail.co.uk.
Triclosanul poate fi cauza răspândirii rezistenței la antibiotice
Pasta de dinți și săpunul pot fi cauza ascunsă a rezistenței la antibiotice, conform unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Queensland, Australia. Un ingredient din compoziția acestora, triclosanul, care se regăsește în cel puțin 2000 de produse destinate igienei corporale, ar duce la răspândirea și accentuarea rezistenței la antibiotice, spun oamenii de știință.
Pentru a demonstra cât de periculos este această substanță cercetătorii australieni au expus bacteria E.coli la triclosan timp de 30 zile, în laborator. După acest interval de timp, oamenii de știință au descoperit că triclosanul a determinat mutația genelor bacteriei E.coli și că aceasta a fost mult mai rezistentă în momentul administrării antibioticelor.
Pentru că aceste produse sunt folosite zilnice, specialiștii au asemănat efectul cauzat asupra populației cu atacurile teroriste. Din cercetările anterioare, oamenii de știință au încercat să demonstreze că triclosanul reduce funcția musculară, dar și scăderea producției hormonilor tiroidieni.
La nivel global, peste 700.000 de persoane mor anual din cauza complicațiilor ce apar în urma rezistenței la antibiotice. În absența unor noi antibiotice, cercetătorii spun că până în anul 2050 decesele declanșate anual din cauza infecțiilor microbiene este de 10 milioane.
Sursa: unica.ro