Pentru că Sărbătorile Pascale sunt foarte aproape, am decis să-ți oferim o alternativă sănătoasă a mesei încărcate cu bucate calorice, care sunt un adevărat șoc pentru organismul uman. Meniul nostru este unul sănătos, fără calorii goale și carbohidrați, dar plin de vitamine, minerale și alți nutrienți.
Friptură de miel la cuptor
Ingrediente:
- pulpă de miel de 2 kg (de preferat pulpă din spate)
- cartofi noi
- 6-7 caţei mari usturoi
- un pahar mare de vin alb
- cană de apă
- 50 ml ulei de măsline floarea soarelui
- 2-3 crenguţe de rozmarin
- 2-3 crenguțe de măghiran proaspăt
- sare și piper
Mod de preparare:
Spălam pulpa foarte bine şi o ştergem cu un şervet de bucătărie. Curăţăm usturoiul şi-l tăiem în bastonaşe sau feliuţe. Cu ajutorul unui cuţit ascuţit, înţepăm adânc pulpă din loc în loc, pe ambele părţi. În găurile formate introducem usturoiul. Ungem pulpa cu ulei de măsline sau de floarea soarelui, o frecam cu sare şi piper din belşug şi o aşezam în tavă unsă şi ea cu câteva linguri de ulei. Adăugăm în tavă vinul şi apa călduţă şi pudrăm carnea cu câteva ace de rozmarin prospat şi cu câteva frunze de maghiran.
Acoperim tava cu folie de aluminiu şi o băgam în cuptorul preîncălzit la 200 de grade pentru o oră şi jumătate. După primele 30 minute, scoatem tava din cuptor şi întoarcem pulpa pe cealaltă parte. O acoperim şi o mai lăsăm încă 30 de minute la cuptor, după care o descoperim din nou, o întoarcem şi adăugăm în tavă cartofii noi spălaţi bine, dar necurăţaţi, plus încă câteva ace de rozmarin şi maghiran.
Acoperim din nou şi mai lăsăm încă 30 minute la cuptor. După asta, descoperim tava şi lăsăm pulpa şi cartofii la rumenit pentru încă 20-30 de minute. În tot acest timp, avem grijă ca sosul din tavă să nu scadă, iar dacă se întâmplă acest lucru, mai adăugăm apă călduţă amestecată cu puţin vin.
Din 10 în 10 minute, ungem cu o pensulă pulpa cu sosul format în tavă. Când s-a rumenit frumos, stingem focul şi o putem servi.
Sos Tzatziki
Ingrediente:
- 450 g iaurt grecesc
- 1 castravete (mare)
- 3-4 căței de usturoi
- zeamă de la 1/2 de lămâie
- o legătură de mărar
- sare
- piper
Mod de preparare:
Curăță și rade castravetele, presară sare deasupra, amestecă și lasă castravetele deoparte pentru 10 minute.
Strecoară zeama rezultată, amestecă iaurtul cu usturoiul zdrobit și castravetele.
Toacă mărarul, adaugă-l și potrivește sosul de sare și piper, apoi acoperă-l și dă-l la frigider pentru minim 3 ore înainte de a-l servi.
Salata crocantă cu rucola și rodie
Ingrediente
- 200 gr rucola
- rodie
- 50 gr migdale fulgi
- 4 linguri ulei de măsline
- 4 linguri oțet balsamic
- sare și piper
Mod de preparare:
Spală bine rucola. Curăță rodia și separă sâmburii zemoși. Prăjește fără ulei într-o tigaie fulgii de migdale până se rumenesc.
Pune toate ingedientele într-un castron și amestecă-le. Adaugă ulei și oțet și așezonează cu sare și piper.
Salată cu ridiche, roșii și alte legume
Ingrediente:
- 3 ridichi roșii
- salată mică
- 3 cepe verzi
- câteva frunze de pătrunjel
- un ardei galben
- câteva roșii cherry
- 1/4 castravete
- un morcov
- măsline negre sau verzi
- câteva frunze de lobodă
- telemea
- ulei de măsline
- sare
Mod de preparare:
Se spală, se curăță și se taie legumele. Se așezonează cu ulei de măsline și cu sare.
Rulouri cu icre de somon
Ingrediente:
- cremă de brânză
- castravete feliat
- somon feliat
- icre de somon
- suc de lămâie
Mod de preparare:
Pune la capătul fâșiei de somon jumătate de linguriță de cremă de brânză amestecată cu sos de lămâie și începe să rulezi. După care rulează ruloul de somon în fâșia de castravete și înfinge în capătul ruloului o scobitoare pentru a-și menține forma. Decorează deasupra cu icre de somon.
Budincă de semințe de chia cu căpșuni
Ingrediente
- semințe de chia
- căpșuni
- linguriță cu extract de vanilie
- 1,5 linguri de zahăr sau îndulcitor
- 4 linguri de semințe de chia
- 250ml lapte de migdale
Mod de preparare:
Într-un bol mic, amestecă laptele, zahărul și extractul de vanilie. Adaugă semințele de chia și amestecă-le bine.
Pune amestecul într-un borcan și lasă-l să stea peste noapte la frigider sau până se întărește suficient.
Servește budinca cu căpșuni. De asemenea, acestea pot fi înlocuite cu afine, coacăză, zmeură, mango, banană, kiwi sau grapefruit.
Căpșunile pot fi înlocuite cu afine, coacăză, zmeură, mango, banană, kiwi, grapefruit.
Sursa: Mamaplus.MD