Pentru cei care ţin postul Paştelui, cel mai lung şi important dintre cele patru posturi de durată, ar trebui să fie destul de informaţi şi să ştie care sunt cele mai simple mâncăruri de post. Ei bine, îți poți suprinde familia cu niște rețete super delicioase și surprizătoare. Și pentru că în post trebuie să diversificăm felurile de mâncare cât mai mult, vă prezentăm 7 rețete de supe savuroase pe care trebuie neaparat sa le încercați în perioada ce urmează.
Borș de fasole cu ciuperci și spanac
INGREDIENTE:
- 1 ceapă
- 1 morcov
- 1 conservă de ciuperci
- 1 conservă de fasole albă
- O mână de spanac proaspăt
- Borș
- Sare
- Piper negru măcinat
- 1 lingură de pastă de gogoșari
- Cimbru
- 2 linguri de pastă de tomate
- 2 lnguri de ulei
- Mărar
MOD DE PREPARARE:
În uleiul încins punem la călit morcovul curățat, spălat și taiat semirondele. Adăugam ceapa tocată fin. Amestecăm ocazional până încep să se înmoaie, apoi adăugăm pasta de ardei și stingem cu apa caldă cât să acopere legumele și să le depașească cu câteva degete. Fierbem 10-15 minute, apoi adăugăm ciupercile scurse și clatite, fasolea albă, pasta de tomate, sare, piper si cimbru. Mai fierbem 10 minute, apoi adaugam bors dupa gust fiert separat, spanacul curatat si taiat mai marunt si mararul. Mai dam 2-3 clocote, oprim focul, acoperim vasul cu un capac si mai lasam cateva minute. Servim borsul cald sau rece.
Supă cremă de legume cu crutoane
INGREDIENTE:
- Morcov
- Rădăcină de patrunjel și țelină
- Cartofi
- Ceapă
- Varză verde
- Conopidă (dacă este)
MOD DE PREPARARE:
Zarzavaturile se curăță, se spală și se fierb bine în apa cu sare. Dupa ce au fiert bine se scurg, se pasează cu mixerul. Legumele pasate foarte bine se pun în zeama în care au fiert, se adaugă uleiul, verdeața tocată mărunt și se potrivește de sare și piper. Se servește cu crutoane.
Crutoanele sunt niște felii de pâine care se ung cu margarină și se taie cubulețe mici, după care se pun într-o tava unsă cu margarină și se dau la cuptor până se rumenesc.
Borș de sfeclă roșie
INGREDIENTE:
- o sfeclă roșie măricică
- 2 cepe
- 2 morcovi
- 2 cartofi
- 1 litru borș
- pătrunjel verde
- leuștean
MOD DE PREPARARE:
Sfecla se curăță și se taie fideluță. Sfecla se pune la fiert în 2 litri de apă împreună cu ceapa tăiată mărunt și morcovul tăiat fideluță. După 20 minute de fiert adăugăm și cartofii tăiați cubulețe. După 15 minute, când cartofii s-au fiert adăugăm borșul clocotit și verdeața tocată mărunt. Mai lăsăm 2-3 minute pe foc. Între timp batem cele 2 ouă într-un castronel și le adăugăm în borșul clocotit, amestecând imediat pentru a nu se coagula. Se poate servi atât rece, cât și rece cu smântână.
Supa de cereale - Polisporo Soupa
INGREDIENTE:
- 100 gr linte
- 100 gr naut
- 100 gr fasole albă mare
- 100 gr boabe de porumb
- 100 gr bob
- 200 gr grâu integral
- 100 ml ulei de măsline
- 1 lămâie
- sare după gust
MOD DE PREPARARE:
Se pune la înmuiat bobul în apa rece, cu cel puțin o zi înainte. Se pun nautul, grâul și fasolea, separat, la înmuiat, măcar pentru 12 ore. În oala în care este nautul, se pune și o linguriță de sare.
A doua zi, se spală bine nautul cu multă apă. Se scurge bobul și se îndepărtează părțile negre, cu ajutorul unui cuțit ascuțit.
Se pun toate ingredientele, mai puțin sucul de lămâie și uleiul, într-o oală încăpătoare cu atâta apă cât să acopere toate cerealele.
Se aduce la fierbere și se lasă să clocotească 10 minute. Se scurg cerealele de apa și se pune apa clocotită. Apa trebuie să depașească cu 4 cm nivelul cerealelor. Se lasă pe foc 2 ore, se adaugă sare după gust, se bate uleiul cu sucul unei lămâi și se toarnă în supă.
Supă rece de avocado
INGREDIENTE
- 3 avocado coapte curăţate de coajă şi tocate
- 2 ceşti de iaurt integral de migdale
- ½ ceaşcă de caju crud
- ½ ceaşcă de coriandru proaspăt, tocat
- ½ ceapă tocată mărunt
- 1 lingură de oţet balsamic alb
- 1 ceaşcă de ceai verde, răcit
- 1 linguriţă de sare de mare
- ¼ lingură de piper proaspăt măcinat
- 2 fire de ceapă verde, tocate fin
MOD DE PREPARARE:
Combină avocado, iaurtul, caju, coriandrul, ceapa, oţetul balsamic, ceaiul verde, sarea de mare şi piperul într-un blender, până se obţine un lichid de consistenţa smoothie-ului.
Transferă supa obţinută într-un bol acoperit şi pune-l la frigider pentru 2 ore. Serveşte cu ceapă verde tocată presărată deasupra.
Supă franțuzească de ceapă
INGREDIENTE:
- 500 g ceapă (roşie şi albă)
- 1 litru de apă
- 1-2 căţei de usturoi
- 3-4 linguri ulei de măsline
- Vin alb
- Zeamă de lămâie
- Sare şi piper
MOD DE PREPARARE:
Se curaţă ceapa şi se taie mărunt. Se încinge uleiul şi se rumeneşte ceapa, până prinde culoare. Se adaugă zeama de lămâie, apa, sare şi piper. Se lasă la foc mic, circa o oră. La sfârşit, înainte cu câteva minute să opriţi focul, se adugă câteva linguri de vin alb. Se serveşte caldă, cu parmezan ras, presărat în farfurie (pentru perioada în care nu e Post). De asemenea, poate fi servită cu felii de pâine, prăjite, unse cu ulei de măsline şi usturoi pisat.
Borș de hribi cu cartofi
INGREDIENTE:
- Hribi congelati sau uscati
- Ceapă
- Morcov
- Cartofi
- Radacină de țelină
- Pătrunjel verde
- Borș acru și ulei
MOD DE PREPARARE:
Se taie ceapa mărunt și împreună cu morcovul, țelina rădăcina (date prin răzătoare) se pun la fiert împreună și cu hribii tăiați fideluțe sau cubulețe. Apoi se adaugă cartofii tăiați cuburi, sarea și piperul, după gust. Când toate sunt fierte, se adaugă borșul acru după gust. Uleiul se încinge și se adaugă puțin bulion, apoi se pune în ciorbă. Se adaugă verdeață: pătrunjel, leuștean.
Vă dorim poftă bună!
Sursa: Mamaplus.MD