Gravide vegetariană – este un fenomen, deocamdată, neobișnuit în societatea noastră și poate chiar provoca precauție și critici din partea celor din jur.
În asemenea perioadă importantă din viața femeii, sănătatea este primordială. Și cel mai probabil, unii se vor confrunta cu poziția categorică a medicilor care vor insista la schimbarea regimului alimentar. În calitate de argument ei vor aduce faptul că viitoarea mămică nu va avea suficiente resurse pentru a duce sarcina până la termenul cuvenit, iar copilul, corespunzător, va fi privat de substanțele necesare pentru buna lui dezvoltare.
Comportamentul ignorant și lipsit de tact al medicilor poate fi o presiune insuportabilă, care va genera stres și anxietate oricărei femei ceea ce, cu siguranță, este de nedorit. Mai mult decât atât, femeia aflată într-o stare neobișnuită pentru ea, trece prin schimbări fizice și emoționale, de multe ori uimitoare chiar și pentru ea. Femeia, care și așa are suficiente temeri, are nevoie de mai multă grijă și implicare.
Apare o întrebare foarte importantă: să refuze la principiile și motivele care au determinat-o să se facă vegetariană și să renunțe la acest stil de viață pentru perioada de sarcină? În asemenea cazuri, ce reacții din partea organismului pot fi așteptate, mai ales dacă femeia respectă un regim vegetarian de mai mulți ani și, brusc, va începe să consume carne? Sau, având susținerea și înțelegerea persoanelor care au trecut această cale, să studieze experiența lor ș, împreună, să facă față acestei sarcini?
Pentru început aș vrea să remarc că, potrivit studiilor, toxicoza manifestată de majoritatea gravidelor, este mai rar întâlnită în rândul femeilor vegetariene, sau se manifestă într-o formă ușoară.
Evident, este de dorit să stabiliți relații de încredere cu medicul care vă curează sarcina, însă, trebuie de avut în vedere faptul că medicul ginecolog nu are suficientă calificare în probleme de alimentație. Este cel puțin neprofesional din partea medicului să sperie gravida cu eventuale anemii sau alte probleme posibile de care ea încă nu suferă.
În asemenea cazuri vă poate ajuta un medic nutriționist, un specialist care poate veni cu o abordare complexă și calificată în diverse aspecte de regim alimentar. În competența sa intră: Componența și interacțiunea produselor, procesele de alimentare și asimilare a produselor, mecanismele alimentației interne, selectarea individuală a produselor și multe altele. Fiind la evidența unui nutriționist cu
experiență, gravida va fi mai liniștită, iar presiunea din partea altor medici își va pierde rostul.
În cazul în care sarcina decurge normal, gravida va face analiza de sânge de trei ori (o dată la fiecare trimestru). Este important să se rețină că în condițiile în care nu există afecțiuni serioase, rezultatele analizelor nu pot fi brusc rele. Întotdeauna puteți insista asupra examinărilor suplimentare pentru a vă controla mai atent starea sănătății.
Printre problemele des menționate un loc aparte îl ocupă anemia. Indicatorul care ne interesează – hemoglobina – este o proteină ce conține fier, iar funcția ei de bază este transportarea oxigenului. În condițiile în care, în organismul mamei, fierul este în limitele normalului, copilul primește suficient oxigen. În cazul în care fierul este sub limitele normalului, copilul începe să sufere de hipoxie, în consecință, încetinește dezvoltarea lui. Potrivit normelor stabilite, limita nivelului de hemoglobină este de 105-110 gr/litru. Pentru a determina tipul de anemie trebuie să fie făcut testul pentru hematocritului. La nivelurile inferioare, este posibil să vorbim despre anemia feriprivă.
Dacă indicatorii vor începe să se înrăutățească ei pot fi corectați și chiar este de dorit acest lucru. Consultați medicul nutriționist pentru că preparatele indicate de medici în cazul anemiei feriprive au efecte adverse: boli puternice în regiunea stomacului, constipație, diaree, ceea ce nu este inofensiv pentru gravide.
Alte analize importante de sânge și urină vor oferi informații despre următorii indicatori: proteine, zahăr, leucocite, săruri bacterii.
Anemia poate fi prevenită cu ajutorul produselor bogate în fier: broccoli, spanac, salata verde, pătrunjel, sfecla, dovleci, mere, gutui, fructe uscate, rodii, hrișcă.
Însă, trebuie să rețineți că fierul este bine asimilat de organism doar împreună cu vitamina C, care se conține în cantități mari în fructe de măceș, coacăz negru, cătină, kiwi, căpșuni, ardei roșu și verde, pătrunjel, mărar, citrice.
Avocado conține potasiu, fosfor, calciu, vitamina C, cupru și multe alte substanțe utile, oferind astfel un efect benefic pentru multe procese în organism, inclusiv formarea de sânge. Avocado pot fi adăugat la salate, supe, brânză de vaci, piure și fructul foarte moale poate fi chiar uns pe pâine.
Aveți în vedere faptul că ceaiul negru împiedică asimilarea fierului în organism.
Fructele și legumele proaspete sunt recomandate pentru prima jumătate a zilei. Asta pentru a evita problemele stomacale și balonarea. Seara este mai bine să
consumați legume gătite la abur sau coapte. Identificați combinația preferabilă de legume cu produsele ce conțin proteine cum ar fi cașcavalul, brânza, smântâna, leguminoasele, orezul. Mai bine excludeți bucatele prăjite.
Salatele din legume se completează cu uleiuri vegetale, în special nuci, semințe de in, susan, cânepă, deoarece acestea sunt bogate în acizi grași nesaturați și diverse vitamine.
Semințele de dovleac conțin acid folic, iar semințele de in vor oferi varietate bucatelor.
Produsele lactate și acidolactice adăugate în terciuri, de asemenea, vor completa deficitul de calciu. Merele coapte și bananele, de asemenea, caisele nu sunt doar delicioase și bogate în potasiu.
Obișnuiți-vă să preparați sucuri proaspete. În sucurile dulci de portocale sau pere puteți adăuga un pic de suc din tulpini de țelina proaspătă. Un suc proaspăt de morcov încercați să-l amestecați cu sucul de portocale sau mere. Pentru o mai bună asimilare a vitaminei A din morcov, adăugați în suc puțin ulei vegetal.
Este foarte benefic sucul de sfeclă, dar ar trebui să fie consumat câte puțin, aproximativ un sfert de pahar, astfel încât să nu irite stomacul. Încercați diferite combinații, sfeclă cu morcov sau măr. Suc de rodii dizolvat cu apă fiartă în proporție de 1:1. Regula de bază a consumului de suc din fructe și legume proaspete este că nu trebuie de le băut pe stomacul gol, de asemenea, trebuie să aveți în vedere termenul lor de păstrare – nu mai mult de 15 – 30 de minute.
Infuzii din ierburi și pomușoare (trandafir sălbatic, afine,) previn formarea de săruri în urină, și inflamația tractului urinar.
Nu uitați de apa pură. În absența edemelor pronunțate, consumați aproximativ 1,5-2 litri de apă pe zi, ceea ce va ajuta să evitați formarea de gudroane acide din organism.
Consumați leguminoase în prima jumătate a zilei. Nu mâncați prea mult, mai bine mâncați mai des câte puțin, dar nu admiteți senzația de foame.
Preparați mâncarea cu creativitate orientându-vă la sugestiile organismului, care știe cel mai bine de ce și când are nevoie. Aveți în vedere cum percepeți produsele la gust și miros. Dacă va fi o supraabundență de un anumit produs, organismul singur va renunța la el.
Rețineți, cel mai important lucru este starea dumneavoastră spirituală în fața căreia tratamentele medicamentoase vor fi ineficiente.
Evitați suprasolicitarea, gălăgia, neliniștea și pesimismul. Străduiți-vă să fiți în preajma oamenilor care vă susțin, ieșiți la aer curat, petreceți timpul cât mai plăcut posibil. Bucuria, liniștea și optimismul vă va proteja de toate problemele.
Cum a decurs sarcina dumneavoastră? Împărtășiți-vă experiența în comentarii!