Se apropie perioada anului când legumele devin o parte integrantă a meniului nostru. Le puteți consuma în stare proaspătă sau puteți găti diferite bucate gustoase și neobișnuite, cum ar fi ratatouille. Ratatouille este o tocană de legume tradițională, din regiunea Provence a Franței, gătită din ardei, vinete și dovlecei, asemănătoare cu lecso unguresc.
MOD DE PREPARARE
1. În primul rând trebuie să coaceți ardeii pentru sos. Pentru aceasta, puneți ardeii într-un pachet de copt și coaceți-i în cuptorul încins la 180 de grade pentru 30-40 de minute.
2. Tăiați vinetele rondele, sărați-le și lăsați-le pentru 15-20 de minute. Apoi clătiți-le cu apă rece și uscați-le pe șervețele de hârtie.
3. Tăiați rondele și dovleceii.
4. Tăiați rondele roșiile (nu toate, doar 700 g).
5. Turnați în tigaie puțin ulei de măsline și căliți ceapa tocată mărunt.
6. Curățați de pieliță restul roșiilor. Pentru aceasta, crestați roșiile, apoi turnați deasupra apă clocotindă. Pielița se va lua foarte ușor. Tăiați roșiile cubulețe și adăugați-le în tigaie, deasupra cepei.
7. Adăugați ardeii curățați de pieliță și tăiați.
8. Înăbușim totul 5-7 minute, apoi pasați totul în blender.
9. Turnați sosul pregătit pe fundul tăvii.
10. Alternând, aranjați în formă rondelele de vinete, dovlecei și roșii.
11. Pisați separat usturoiul cu sarea, adăugați ulei de măsline, ierburi și condimente. Amestecați bine totul. Din ierburi puteți folosi busuioc și cimbru, iar iubitorii de iute pot adăuga ardei roșu. Turnăm sosul peste legume.
12. Acoperiți forma cu folie alimentară și dăm la cuptor pentru 20 de minute. Scoateți folia și coaceți încă 15-20 de minute. Ratatouille este gata. Poftă mare!