Cruditățile ca stil de viață: argumente "pro" și "contra"

Cruditățile ca stil de viață: argumente "pro" și "contra"

-
//
21.07.2014

Vara – roade morcovi din grădină, iarna mănâncă supă – și totul va fi în regulă! 

La prima vedere, ideea de a urma o dietă cu crudități poate părea extraordinară. Pentru că primii oameni de pe Pământ se alimentau anume cu produse crude  - fructe și rădăcini de plante. Părtașii acestui regim alimentar afirmă că această metodă este cea mai optimă și mai benefică pentru organism. Întrucât, produsele crude nu conțin hormoni de creștere, antibiotice, conservanți și alte adaosuri nocive pentru organismul uman. 

Cu toate acestea, nutriționiștii preferă să rămână pe poziția neutră. Da, consumul alimentelor crude este benefic, însă, nu absolut și nu întotdeauna. Este necesar de a ține cont de anumite restricții și a atrage atenția asupra contraindicațiilor. Vom încerca, în continuare, să clarificăm toate aspectele unui regim alimentar cu crudități. 

Cruditățile ca stil de viață: argumente "pro" și "contra"

Așa deci, pentru început, să stabilim care sunt avantajele unei astfel de metode alimentare. 

1. Fructele și legumele crude conțin numărul maxim de vitamine. Când acestea sunt prelucrate termic, cantitatea vitaminelor se reduce drastic. Preparate vitaminoase ? Din ele vitaminele sunt asimilate slab.  Plus la toate, vitaminele artificiale mai au un dezavantaj: cercetările medicale au demonstrat că dacă organismul este predispus la tumori, administrarea vitaminelor A și E sporesc  riscul de îmbolnăvire cu 10 și chiar 30 la sută. De cealaltă parte, vitaminele ce se conțin în fructele și legumele crude, sunt absolut  inofensive în acest sens, unde mai pun că sunt asimilate bine. 

2. Un alt avantaj al crudităților este că ajută împotriva constipației cronice – problema civilizației moderne, care provoacă, inclusiv, cancerul de colon. Fructele  și legumele proaspete conțin fibre care normalizează activitatea intestinală și combat constipația.

3. Cel de-al treilea factor care demonstrează beneficiile crudităților –păstrarea sănătății oculare. Savanții de la Universitatea Oxford au constatat că persoanele care adoptă un regim alimentar cu crudități, aproape că nu suferă de cataractă. Sunt predispuși să capete această boală, în special, persoanele care consumă zilnic carne. În cazul celor care preferă pește în loc de carne, riscul scade cu 15 %, în cazul vegetarienilor – cu 30-40%. Oamenii de știință consideră că meritul pentru păstrarea sănătății oculare le revine nutrienților naturali ce se conțin în fructele și legumele proaspete. 

Cruditățile ca stil de viață: argumente "pro" și "contra"

4. Încă un argument în favoarea unui asemenea regim alimentar este faptul că omul, prin natura sa, nu este nici carnivor și nici erbivor. Și că anume consumul de fructe și legume este cel mai firesc pentru om. Încă în anul 1958, academicianul, Alexandr Ugolev, încerca să convingă de acest lucru umanitatea. El a ajuns la concluzia că dieta de fructe și legume dă start mecanismului de autoliză și fermenții ce se conțin în fructe și legume încep să digere de sine stătător. În timp ce prelucrarea termică, ce distruge acești fermenți, îngreunează procesul de digestie. Remarcăm că nutriționiștii contemporani abordează cu scepticism această idee.

5. Al cincilea argument. Prelucrarea termică a alimentelor duce la apariția unor compuși chimici periculoși pentru sănătate. Presupunem că termenul cancerigen este cunoscut pentru toți. Acești compuși se formează în timpul afumatului și prăjirii. Dacă, însă, produsele sunt coapte, fierte sau preparate la abur, putem să nu ne mai temem de cancerigene. 

Ce argumente aduc în favoarea lor oponenții dietelor cu crudități? 

1. În primul rând, nu fiecare are dorința și posibilitatea să crească în grădina lui fructe și legume pentru că doar în aceste condiții poate fi garantată puritatea ecologică a produselor. Fructele și legumele vândute în magazine își pierd, în timpul procesului de păstrare,  beneficiile, vitaminele și mineralele. Fier, calciu, vitamina B12 – doar o mică parte a substanțelor cantitatea cărora a scăzut considerabil, în ultimii ani, din componența fructelor și legumelor. 

2. În al doilea rând – chimicalele toxice folosite în procesul de creștere a fructelor și legumelor și chiar la prelucrarea acestora pentru transportare influențează alimentele respective, evident, nu în sensul bun al cuvântului. Totodată, aceste chimicale nu dispar nicăieri chiar dacă produsele sunt bine spălate. Însă, dacă sunt fierte, chimicalele trec în apă. Cantitatea nitraților, de exemplu, scade cu 40 %, uneori – cu 80 %. 

3. În al treilea rând – nici pe departe nu toate substanțele nutritive necesare organismului se găsesc în fructe crude. De exemplu, o persoană ce alege dieta cu crudități prezintă insuficiență de acizi grași (omega -  6, omega - 3), minerale (calciu, magneziu, zinc, iod, fier), de asemenea, vitamine (B12, E și D). În rezultatul studiilor s-a constata că femeile ce aleg să consume crudități,  prezintă tulburări ale ciclului menstrual, iar în cazul bărbaților se atestă anemii pe fundalul insuficienței de fier.   

Cruditățile ca stil de viață: argumente "pro" și "contra"

4. În al patrulea rând, cantitatea în exces de alimente vegetale irita tractul gastro-intestinal, provocând  gastrita. Arsurile la stomac și balonarea – sunt urmări la fel de neplăcute. Unele produse vegetale, cum ar fi leguminoasele, roșiile, ciupercile, rubarba, conopida, perturbând  mecanismul  schimbului de apă-sare, contribuie la apariția problemelor la rinichi și articulații. 

5. În al cincilea rând, acizii care se conțin în fructe și legume distrug foarte rapid smalțul dinților, prelucrarea termică a produselor exclude acest pericol. În cazul persoanelor ce respectă dieta cu crudități, distrugerea smalțului dentar are loc mai devreme decât ar trebui în mod firesc. 

6. În al șaselea rând, unele fructe și legume acumulează componentele necesare organismului anume în timpul procesului de prelucrare termică. De exemplu, în cazul roșiilor, crește cantitatea delicopen – un oxidant care contribuie la prevenirea bolilor oncologice și cardiovasculare. Morcovul copt cu o linguriță de ulei se asimilează mai bine datorită  beta-carotenului. 

7. În al șaptelea rând (acest argument este mai actual pentru gurmanzi), ”tot ce mănânci este benefic”, adică, satisfacția primită în timpul mesei sporește producția de suc gastric, iar asta înseamnă că produsele consumate sunt mai bine asimilate. Unde mai pui că unele fructe și legume sunt mult mai gustoase dacă sunt prelucrate termic. 

Așa deci, ce concluzie putem face din toate cele menționate mai sus? În primul rând, beneficiul consumului în stare crudă a fructelor și legumelor este incontestabil. Însă, nu este cazul să insistăm pe dieta de crudități pentru a obține efectul maxim. Varianta optimală este alimentarea de sezon – vara mâncăm cât mai multe fructe și legume proaspete, iarna – alimente preparate termic.