mamaplus

Choux a la creme sau prăjiturele umplute

-
//
20.08.2019

Aluatul opărit, numit și „pate a la chou”, este un aluat nedospit, preparat din făină, apă, grăsime, sare și ouă. Din aluatul opărit se prepară ecleruri, profiterol și rețeta de astăzi – Choux a la creme. Iată că vei putea pregăti între 15 și 20 de bucăți, iar timpul de preparare va fi de doar 45 de minute.

mamaplus

Ingrediente:

  • 4 ouă;
  • 1 cană făină;
  • 100 ml ulei;
  • 1 cană cu apă;
  • sare.

Mod de preparare:

Fierbeți apa, uleiul și sarea, iar atunci când amestecul clocotește adăugați toată cantitatea de făină. Luați vasul de pe foc și amestecați energic ingredientele pentru a nu se forma cocoloașe. Când amestecul este omogen, adăugați pe rând ouăle amestecând bine după fiecare. Luați cu lingurița din compoziție, formați mici sfere cam de aceeași dimensiune pe care, ulterior, le puteți pune în tava unsă și tapetată.

Lăsați o distanță între ele deoarece pot crește destul de mult. Coaceți-le la foc potrivit, apoi spre tare. După ce s-au copt și după ce le-ați lăsat la răcit, le puteți tăia fie în jumătăți, fie doar sub formă de căpăcel astfel încât crema să umple baza prăjiturii.

De asemenea, se pot umple cu cremă de vanilie, ciocolată sau frișcă. Se pot orna cu glazură de ciocolată, zahăr ars sau pot fi pudrate cu zahăr.

Câteva observații:

Făina
 – se va pune „în bloc”, adică toată cantitatea deodată, în lichidul care fierbe. Dacă făina s-ar adăuga câte puțin, cea adăugată la început ar absorbi tot lichidul și acesta nu ar mai ajunge pentru făina adăugată ulterior.

Aluatul – trebuie să fie potrivit de tare. Dacă este prea moale, se va lăsa, iar dacă este prea tare, va crește foarte greu. În loc de apă, în compoziția aluatului se poate pune aceeași cantitate, dar de lapte.

Coacerea – se face la temperatura potrivită în cuptorul încălzit dinainte. Tava în care se coc cojile de aluat opărit trebuie să fie unsă cu unt sau cu ulei și tapetată cu făină. După ce s-a pus tava la cuptor, ușa acestuia nu se va închide în primele 15 minute pentru că se vor obține coji turtite și necrescute.

Ce trebuie să știi despre aluatul opărit?

Se deosebeste de celelalte aluaturi pentru că metoda folosita la prepararea lui este opărirea. Afanarea aluatului se face prin vapori de apă, de aceea este foarte important să se respecte întocmai cantitățile ingredientelor și, de asemenea, pentru buna reușită a preparatelor este necesar ca ingredientele să fie de cea mai bună calitate.

Sursa