Maria Andriuță - pasionată de gastronomie și un gurmand adevărat. "Pentru mine, gătirea este un fel de meditație în care te poți scufunda totalmente în procesul de creație. Și probabil ca este cel mai rapid mod să savurezi rezultatul muncii tale! :) "
Să mergi în vacanță în Crimeea și să nu guști cebureci – este un nonsens! Astăzi vă propun rețeta acestor pateuri care se topesc în gură!
Ceburecii – sunt o mâncare tradițională a popoarelor turcice și mongolice. Cuvântul cel mai probabil a fost împrumutat din limba tătară, ceea ce în traducere înseamnă ”pateu cu carne”. Cel mai complicat lucru în pregătirea ceburecilor este desigur aluatul. Am încercat o mulțime de rețete, însă ca ”La Hamlet” (cel mai renumit local din orașul Yalta specializat în cebureci) nu mi-a reușit nici unul. Rețeta descrisă mai jos este însă mai aproape de gustul ceburecilor adevărați.
Pentru frământarea aluatului avem nevoie de:
• Făină – 640 gr
• Vodca – 30 ml
• Apă – 350 ml
• 1 ou
• Ulei vegetal – 2 linguri mari
• Sare – o lingură mică
Fierbeți apa, pana fierbe adăugați uleiul vegetal și sarea. Imediat adăugați jumătate de pahar de făină și mestecați bine, pana la dispariția bulgărilor. Lăsați amestecul să se răcească.
Atunci când aluatul se va răci, adăugați restul făinii, 1 ou, vodca (pentru ca după prăjire aluatul să fie crocant) și frământați pana obțineți un aluat elastic.
Înveliți aluatul într-o bucată de peliculă și lăsați să se odihnească pentru 30 de minute
Ulterior, tăiați aluatul în porții mai mici și faceți din ele biluțe. Iarăși lăsați pentru 30 de minute.
Între timp pregătiți carnea. Tocați 500-600 gr. de carne de oaie. Adăugați 3cepe, verdeață de coriandru, mărar. Condimentați cu sare și piper. Adăugați în carnea tocată 150 ml de apă rece.
Începem lipirea ceburecilor! Rostogolim aluatul în formă de cerc pana se subțiază.
Pe o jumătate de cerc punem carnea.
Acoperim carnea cu a doua jumătate de aluat și lipim bine – inițial cu degetele, după care cu vârful unei furculițe (pentru a oferi un aspect estetic)
Prăjim ceburecii pe tigaie într-o cantitate mare de ulei vegetal.
Întoarcem ceburecii pe altă parte și prăjim pana când se rumenesc.
Ceburecii prăjiți îi punem pe o farfurie în poziție verticală, pentru ca sucul acumulat să nu se scurgă, iar ceburecii să rămână crocanți.
Se servesc imediat fierbinți.