Caviarul pe masa de Revelion: cum alegem icre calitative? Trei aspecte importante

Caviarul pe masa de Revelion: cum alegem icre calitative? Trei aspecte importante

-
//
02.12.2014

Este dificil să-ți imaginezi o masă de Revelion fără tartine cu caviar roșu. În prezent, rafturile magazinelor abundă în astfel de delicatese, încât este complicat să faceți alegerea corectă. Mai mult, caviarul este ambalat în cutii metalice și este imposibil să vezi ce cumperi. Cum să nu greșim și să alegem caviar roșu de calitate?

Caviarul pe masa de Revelion: cum alegem icre calitative? Trei aspecte importante

Pentru început, vrem să vă reamintim, că icrele se produc din diferite specii de somon. Astfel, caviarul diferă nu doar după mărime, dar și după culoare și gust. De exemplu, icrele de somon roz (cel mai populat caviar) are o culoare orange aprinsă, are ouă mari, și practic nu este amară. Spre deosebire de aceasta, icrele de nerka sunt mai mici, sunt de culoare roșu aprins și au un gust puțin amărui. Totuși cel mai bun este caviarul de somon Chum (Keta), care are o culoare orange, icrele sunt cele mai mari, iar după preț este și mai scump decât celelalte tipuri de icre de pește.

Uneori se întâmplă, că pe ambalaj nu este indicată specia de pește, din care au fost obținute icrele. Este pur și simplu scris ”icre de somon”. Și prețul acestei conserve va fi mult mai mic. Aceasta vorbește despre faptul, că cutia respectivă conține un amestec din mai multe tipuri de icre de pește. Dacă planificați să vă serviți oaspeții sau să le dați copiilor să mănânce, nu merită să aruncați banii în vânt.

De asemenea, atrageți atenție unde au fost ambalate icrele. Pe cutie trebuie să fie indicat localitatea, care se află cel mai aproape de locul, unde a fost prins peștele: Kamciatka sau Vladivostok. În restul cazurilor – veți cumpăra icre congelate. Fiți atenți la prezența inscripției GOST. Dacă aceasta există, atunci icrele au fost ambalate timp de o lună după ce au fost puse în saramură.

Caviarul pe masa de Revelion: cum alegem icre calitative? Trei aspecte importante

Încă un aspect important – ziua ambalării. Fiecare specie de pește are perioada sa de depunere a icrelor, iar procesul respectiv nu poate fi accelerat sau încetinit. Speciile de somon depun icre în perioada iulie-august. Asta înseamnă, că icrele trebuie să fie ambalate în august-octombrie. Dacă pe ambalaj va fi indicată altă lună – trebuie să știți că icrele au fost congelate.