Cât timp pot fi păstrate produsele alimentare în condiții de apartament?

Cât timp pot fi păstrate produsele alimentare în condiții de apartament?

-
//
22.12.2014

Uneori informația, indicată pe ambalaj nu este suficientă pentru a înțelege, cât timp poate fi păstrat un produs sau altul.

Cât timp pot fi păstrate produsele alimentare în condiții de apartament?

Varza- 8 zile;

Chefirul (în frigider) – 2 zile;

Conserve cu sâmbure (în frigider) – 8 zile;

Conservele din pește, deschise (în frigider; neapărat transferate din cutia din metal) – 1 zi;

Maioneză (la 5-8 grade, în vas cu capac) – 1,5 lună;

Macaroane – cca 1 an;

Margarină (în vas cu capac) – 21-24 zile;

Untul (în frigider în vas cu capac sau folie) – 6-14 zile;

Unt topit (în vas cu capac) – 6-10 luni;

Lapte condensat (transferat din cutia de metal) – 2-3 zile;

Făina – 4 luni;

Legume proaspete (în secția pentru legume a frigiderului în dependență de ce fel de legume ) – 1-7 zile;

Pește congelat (în congelator la -18 grade ) – 14-21 zile;

Pește afumat (în folie de aluminiu) – 2 zile;

Pește preparat (în frigider) – 1 zi;

Zahărul – până la 8 ani;

Semințoase – 3 zile;

Frișcă (în frigider) – 2 zile;

Smântână (în frigider) – 2 zile;

Slănină afumată (în frigider) – 20 zile;

Fructe de pădure (la +4 grade) – 1-2 zile;

Cât timp pot fi păstrate produsele alimentare în condiții de apartament?

Diverse

Pentru ca mirosul de pește păstrat la frigider să nu treacă la alte produse, acesta înainte de a fi pus la congelator trebuie învelit bine într-o pungă de polietilena sau peliculă.

Carnea dezosată se păstrează mai bine decât carnea cu oase. Pe timp de caniculă, carnea de vită și oaie se păstrează mai mult timp decât carnea de porc, de miel sau carnea de pui.

Modalități de păstrare a cărnii timp de câteva zile:

Carnea se prăjește până la apariția unei cruste din toate părțile, se pune într-o pungă de tifon și se agață într-un loc aerisit;

Carnea se fierbe 5-10 minute în apă sărată, se răcește (fără a se acoperi cu un capac) și se lasă la loc aerisit (pe timp călduros, a doua zi se fierbe din nou timp de un minut și se răcește);

Carnea se învelește strâns într-o cârpă, înmuiată în oțet și se lasă la loc răcoros. Dacă cârpa se usucă, aceasta se înmoaie din nou în oțet (înainte de consum, carnea se spală sub apă rece). Sau în același fel folosind muștarul preparat fără zahăr și sare.

Modalități de păstrare a salamului de uscare:

Se unge cu grăsime;

Tăietura se unge cu albuș de ou;

Pe tăietură se pune o felie de lămâie:

Tăietura se acoperă cu morcov;

Pentru a păstra salamul de mucegai, este suficient de a-l înmuia într-un amestec de apă cu sare;

Orezul nu se va învechi, dacă acesta va fi păstrat în borcan din sticlă cu un ardei iute;

Drojdiile de pâine se păstrează mai bine afundate în făină sau sare măruntă;

Pâinea nu trebuie păstrată în cratiță, deoarece va căpăta un miros neplăcut;

Nu se păstrează pâinea în pungi de polietilenăă la temperatura camerei sau învelită în prosop de bucătărie, deoarece se acoperă cu mucegai;

Pâinea nu se va acoperi cu mucegai și se va păstra puhavă timp de câteva zile, dacă va fi păstrată pe raftul de sus al frigiderului în pungă de polietilenă (temperatura joasă va împiedica apariția mucegaiului, iar punga - pierderea umidității din pâine).

Macaroanele se păstrează la loc uscat, deoarece absorb foarte bine umezeala în cazul umidității ridicate și se acoperă cu mucegai;

Pentru ca prăjitura să nu se usuce, aceasta trebuie păstrată în vas de lut, acoperit cu un prosop de bucătărie sau într-o pungă de polietilenă;

Pentru ca tortul din pandișpan să se păstreze mai mult timp, se recomandă păstrarea acestuia într-o cutie de carton cu un măr tăiat;

Făina se păstrează cel mai bine într-un sac din pânză (nu se recomandă păstrarea în pachete de polietilenă sau de hârtie);

Făina care este depozitată pentru păstrare de durată trebuie uneori cernută pentru evitarea apariției dăunătorilor. Primul semn alarmant – sunt gogoașele în făină și plasa de păianjen: acestea trebuie înlăturate;

Pentru protejarea făinii de dăunători se recomandă să puneți căței de usturoi curățat;

Sacii de pânză fierți într-un amestec de sare de bucătărie și apă vor proteja crupele de diverse gâze.

Cât timp pot fi păstrate produsele alimentare în condiții de apartament?

Pentru a menține sarea uscată:

Adăugați în ea puțină făină de cartofi;

Puneți în vasul unde se păstrează sarea hârtie sugativă;

Adăugați câteva boabe de orez;

Zahărul trebuie păstrat la loc uscat și mai departe de produsele și obiectele cu miros înțepător, deoarece zahărul este higroscopic și absoarbe ușor mirosurile străine.

Ciocolata și bomboanele nu se recomandă a fi păstrate la frigider.

Ceaiul nu trebuie păstrat alături de produsele, care au un miros înțepător și specific.

Cel mai bine este să păstrați ceaiul nu la bucătărie, unde sunt diverse mirosuri și umiditate sporită, dar într-o altă încăpere (de exemplu în odaie – în dulapul unde este păstrată vesela). Ceaiul se păstrează cel mai bine în vase de porțelan sau sticlă cu un capac ermetic (la aer, ceaiul își pierde treptat aroma și își schimbă gustul).

Atunci când faceți infuzia de ceai, cutia în care acesta este păstrat trebuie deschisă în ultimul moment, când trebuie să scoateți ceaiul, și nu preventiv, până când așteptați să fiarbă ceainicul (ceaiul poate absoarbe mirosurile și umiditatea din bucătărie).

În sezonul rece al anului, laptele se păstrează mai mult timp, dacă înainte de a fi fiert,veți adăuga zahăr: 0,5 lingură de masă la 1litru. Vara, în același scop, în lapte se adaugă puțin bicarbonat de sodiu – pe vârf de cuțit.

Nu se recomandă păstrarea în pungi de polietilenă (la frigider) a produselor cu grăsimi: slănină, salamuri, șuncă, pește afumat. Aceste produse trebuie învelite în hârtie de pergament sau folie.

Cât timp pot fi păstrate produsele alimentare în condiții de apartament?

Puteți verifica prospețimea conservelor din cutia de metal, fără a o deschide printr-o apăsarea puternică pe fundul cutiei – dacă capacul se va îndoia un pic, după care cât de puțin se va îndrepta, conservele sunt alterate.

Sfaturi pentru păstrare

Pentru păstrare trebuie alese legume coapte, cele verzi sau prea coapte se păstrează rău;

Orice legume nu trebuie păstrate la lumină;

Fructele și legumele depozitate la păstrare trebuie verificate periodic cu scopul de a le depista pe cele alterate;

În locurile pentru păstrarea legumelor nu se permit oscilații bruște ale temperaturii – este posibilă condensarea umidității pe legume (acestea vor începe să putrezească) și sporirea intensității respirației legumelor (se micșorează greutatea legumelor).

În cazul păstrării fructelor și legumelor în afara frigiderului trebuie să atrageți atenție la umiditatea aerului, deoarece majoritatea legumelor și fructelor sunt foarte sensibile: dacă umiditatea aerului este joasă, acestea încep să se usuce, iar dacă umiditatea este ridicată – încep să putrezească.

Umiditatea optimă a aerului pentru păstrarea multor legume este de 90-95% (pentru ceapă și usturoi – 70-80%).

Cât timp pot fi păstrate produsele alimentare în condiții de apartament?

Fructele și legumele se păstrează bine la frigider în borcane din sticlă, acoperite cu capace din polietilenă.

Mazărea, lintea și fasolea trebuie păstrate în loc aerisit, în sac de pânză sau cutie din carton (în locuri neaerisite lintea absoarbe umiditatea și se acoperă cu mucegai). Conservele din fructe și legume trebuie păstrate la temperatura nu mai joasă de de 0 grade (pentru ca borcanele să nu înghețe) și nu mai mare de 15-20 grade, cu umiditatea relativă a aerului în încăpere nu mai mare de 75%.

Nu se admite înghețarea conservelor din legume și a marinadelor, deoarece acestea devin moi, își pierd forma și se alterează repede.