Vei avea oaspeți de Crăciun și nu știi cu ce să-i impresionezi? Îți propunem să gătești măcar unul dintre deliciile culinare pe care ți le propune food bloggerița Liuba Florica.
Ingrediente:
- file de somon – 1kg
- sare – 2.5 linguri
- zahăr – 1 lingură
Mod de preparare:
Somonul nu se curăţă de solzi, dat fiind faptul că am putea deteriora însuşi fileul. De asemenea, nu spălăm fileul.
Apoi, într-un bol amestecăm sarea şi zahărul. Presărăm acest amestec peste fileu, doar pe partea care nu este acoperită cu piele. Cu ajutorul degetelor, frecăm bine fileul pentru a porni procesul de sărare a somonului.
Acum e momentul să punem fileul (cu pielea în jos) într-un vas, să-l acoperim cu peliculă alimentară, după care cu un tocător pe care punem o greutate mare. Astfel, presăm maximal fileul. Apoi, punem fileul în frigider pentru 36 de ore, timp în care acesta se va săra.
După ce au trecut 36 ore, fileul se scoate din lichidul care s-a eliberat în procesul sărării şi se păstrează fie în ulei (dacă se consumă în câteva zile), fie se pune la congelator.
Fileul de somon slab sărat este gata şi se serveşte ca aperitiv pe crostini cu cremă de brânză.
Ingrediente:
- o limbă de vită
- 2 cepe mari
- o frunză de dafin
- câteva boabe de piper negru
- sare (după gust)
- 2.5 l apă
- sos de gorgonzola și nuci
- câteva frunze de busuioc proaspăt (pentru servit)
- cremă de oțet balsamic (pentru servit)
Mod de preparare:
Pentru început spălăm bine limba sub jet de apă rece. Într-un castron adânc, punem limba și turnăm apă. Punem castronul la foc mare.
Între timp, curățăm ceapa și o tăiem în jumătate.
În momentul în care limba eliberează spumă, micșorăm focul și strângem toată spuma. Apoi, adăugăm ceapa, frunza de dafin, boabele de piper negru și sarea după gust. Lăsăm limba de vită să fiarbă aproximativ 1.5 ore sau până când aceasta este gata.
După ce a fiert, se lasă să se răcească, apoi se curăță de stratul exterior care se desprinde ușor.
Limba de vită este gata. Se taie felii și se servește cu sos de gorgonzola și nuci, alături de câteva frunze de busuioc proaspăt și cremă de oțet balsamic.
Ingrediente:
- 500 g de ficat, curăţat de grăsimi şi părţile mai întunecate
- 125 g de unt nesărat tăiat cubuleţe, temperatura camerei
- 50 g de unt nesărat, pentru călirea legumelor
- 75 g de unt limpezit (se prepară din aproximativ 200 g unt nesărat)
- 2 cepe şalote
- 3 căţei de usturoi
- 2 linguri de coniac sau brandy
- câteva crenguţe de cimbrişor proaspăt
- ierburi aromatice (salvie, rozmarin) pentru decor
- ¼ nucşoară
- sare, piper negru proaspăt măcinat
- 8 felii de baghet fraţuzesc uscat la cuptor (pentru servire)
- cornişoni (pentru servire)
Mod de preparare:
Pentru început spălăm ficatul sub jet de apă rece. Îl curăţăm de grăsimi şi părţile mai întunecate şi îl uscăm cu ajutorul prosopului de hârtie.
Apoi, pregătim untul limpezit. Pentru acesta, punem la foc mediu un castron mic cu margini înalte. Topim untul, astfel încât acesta să nu fiarbă. După ce s-a topit, îl luăm de la foc şi îl punem deoparte. Vom observa că untul a format spumă. Lăsăm untul să se răcească un pic şi peste 2 minute strângem spuma cu atenţie. Iar după aproximativ 5 minute, turnăm într-un bol stratul ce s-a format deasupra, și anume untul limpezit. Facem acest lucru foarte atent, dat fiind faptul că pe fundul castronului s-a lăsat un strat care seamănă cu zerul şi care ar putea tulbura untul limpezit de deasupra.
Acum putem prepara însuşi patéul.
Încingem o tigaie mare la foc mediu. Punem untul şi în momentul în care acesta s-a topit adăugăm ceapa şalot şi usturoiul, tocate mărunt. Călim legumele pentru aproximativ 5 minute. Apoi, adăugăm ficăţeii de găină şi frunzele de cimbrişor proaspăt. Lăsăm ficatul la foc încă aproximativ 5 minute. Acesta se amestecă periodic. În final, ficatul urmează să se întunece la exterior, dar să rămînă un pic roz în interior. Adăugăm coniacul şi flambăm ficăţeii pentru cîteva secunde. Aceasta va permite evaporarea vaporilor de alcool din coniac. Apoi, așezonăm ficăţeii cu sare, piper negru proaspăt măcinat şi nucşoară rasă.
Luăm ficăţeii de la foc şi îi transferăm într-un vas adânc, care va permite mărunţirea acestora cu blenderul. După ce am mărunţit bine amestecul de ficăţei cu blenderul, am obţinut patéul din ficăţei de găină, care are o textură fină şi cremoasă.
Transferăm patéul gata în vase de aproximativ 7*15 cm. Decorăm pateul pe mijloc cu ierburi aromatice şi îl acoperim cu un strat de unt limpezit.
Patéul din ficăţei de găină este gata şi se poate servi după ce a stat la frigider cel puţin 3 ore. Se combină de minune cu baghet franţuzest uscat la cuptor şi cornişoni.
Sursa: floricacuisine.com