10 greșeli periculoase la păstrarea produselor și pregătirea hranei

10 greșeli periculoase la păstrarea produselor și pregătirea hranei

-
//
03.08.2016

Păstrarea corectă a alimentelor înseamnă mult mai mult decât aruncarea la timp a laptelui cu termen de valabilitate expirat și spălatul permanent al fructelor și legumelor. Deși și aceste acțiuni sunt necesare, greșelile la păstrarea și prelucrarea produselor pot avea consecințe serioase pentru dumneavoastră.

10 greșeli periculoase la păstrarea produselor și pregătirea hranei

De exemplu, cel puțin 48 de milioane de americani suferă anual de intoxicații alimentare. Pentru ca să nu completați această statistică tristă, încercați să evitați aceste 10 greșeli descrise mai jos în ceea ce privește păstrarea și prelucrarea produselor.

Greșeala nr. 1: degustarea alimentelor pentru a determina dacă acestea sunt bune pentru consum

Nu gustați niciodată produselor pentru a verifica calitatea lor. Prezența bacteriilor care provoacă intoxicații alimentare nu poate fi văzută sau simțită după gust ori miros. Iar degustarea chiar și a unei bucăți mici de hrană infectată (de exemplu cu botulotoxină) poate provoca o boală serioasă, uneori cu consecințe letale. Așa că aruncați imediat toate produsele cu termen de valabilitate expirat sau cele care vă inspiră neîncredere.

Greșeala nr.  2: contactul produselor gata de consum cu suprafețele pe care s-a aflat carne ori pește crud

Nu puneți niciodată alături pentru păstrare sau în timpul preparării carnea sau fructele de mare crude și orice produse gata de consum – contactul lor poate conduce la o infectare încrucișată. Microbii patogeni din carnea crudă se pot înmulți pe alte alimente și pot provoca intoxicații alimentare. Folosiți întotdeauna cuțite, funduri și vase separate pentru carne și fructe de mare crude și alimentele gata de consum.

Greșeala nr. 3: dezghețarea produselor în cuptorul aragazului

Nu dezghețați niciodată alimentele în cuptor: bacteriile patogene se înmulțesc foarte repede atunci când produsele se află în zona între 4 și 60 de grade Celsius. Obișnuiți-vă să dezghețați produsele în frigider, turnând peste ele apă rece sau în cuptorul cu microunde.

10 greșeli periculoase la păstrarea produselor și pregătirea hranei

Greșeala nr.  4: spălarea energică a cărnii

Multe gospodine spală foarte energic carnea crudă, stropind totul împrejur. Evitați acest lucru, pentru că apa poate contribui la răspândirea bacteriilor în chiuvetă, pe blatul din bucătărie și pe alte suprafețe. Spălați bine înainte de consum sau gătit doar fructele și legumele.

Greșeala nr.  5: obișnuința de a lăsa produsele sau bucatele să se răcească înainte de a le pune în frigider

Nu lăsați alimentele scoase din frigider sau abia gătite pentru mai mult de o oră la temperatura de peste 32 grade Celsius. Bacteriile patogene se pot înmulți foarte repede atunci când produsele ușor alterabile se află în diapazonul periculos de temperatură – între 4 și 60 de grade. Răciți întotdeauna produsele în frigider, punându-le în containere. Dacă sunteți în drum, sunteți grăbit sau vă pregătiți de un picnic, puneți produsele în genți refrigeratoare.

Greșeala nr.  6: consumul aluatului crud sau al altor semifabricate care conțin ouă crude

Nu consumați niciodată ouă crude, pentru că ele pot conține salmonella sau alte bacterii patogene. Prelucrați termic toate bucatele cu ouă și nu gustați produse care conțin ouă crude sau fierte insuficient.

10 greșeli periculoase la păstrarea produselor și pregătirea hranei

Greșeala nr. 7: folosirea marinadei de la carne sau fructele de mare pentru prelucrarea altor bucate

Niciodată nu marinați carnea sau fructele de mare pe blatul de la bucătărie și nu folosiți aceeași marinadă pentru carnea crudă și produse prelucrate termic. Dacă tăiați carnea marinată pe blat, microbii patogeni se pot înmulți rapid la temperatura camerei. În plus, dacă folosiți una și aceeași marinadă pentru carnea crudă și cea fiartă, bacteriile patogene din alimentele crude se pot înmulți pe cele deja pregătite. De aceea marinați întotdeauna carnea și fructele de mare în frigider, iar dacă vă pare rău să aruncați marinada, o puteți refolosi, dar aduceți-o până la fierbere nemijlocit înainte de utilizare.

Greșeala nr.  8: consumul cărnii, fructelor de mare și ouălor gătite insuficient

Produsele sunt sigure doar după o prelucrare termică corespunzătoare, la o temperatură la care bacteriile mor. Pentru a evita consumul produselor gătite insuficient, folosiți un termometru special – unica metodă sigură pentru determinarea gradului de siguranță a bucatelor gătite. Nu vă bazați doar pe văz, miros și gust atunci când gătiți.

Greșeala nr.  9: spălatul incorect al mâinilor

Bacteriile patogene pot trăi pe mult locuri, inclusiv pe mâinile dumneavoastră. De aceea spălați-vă pe mâini cel puțin 20 de secunde, cu săpun și apă caldă curgătoare, în special după manipularea alimentelor.

10 greșeli periculoase la păstrarea produselor și pregătirea hranei

Greșeala nr.  10: bureții și cârpele „de neînlocuit”

Oricât ar părea de ciudat, bureții și cârpele sunt cele mai murdare obiecte de la bucătărie. Ele pot conține microorganisme patogene de origine alimentară, care prezintă un pericol serios pentru sănătate. De aceea dezinfectați bureții după folosire și schimbați-i cel puțin o dată la una-două săptămâni pentru a vă proteja de microbi.

Sursa