Atunci când în familie apare un copil, toată atenția mamei este îndreptată asupra lui. La momentul nașterii, mamele au deja o legătură mult mai strânsă cu micuțul decât tații. Și nu este de mirare: legăturile fizice și emoționale au crescut și s-au întărit în decursul celor 9 luni de sarcină. În aceste condiții, bărbatul se poate simți văduvit de atenție. Această senzație poate fi agravată de faptul că femeia, încercând să protejeze și să apere micuțul, uită uneori cât de important este ca tatăl să participe și el la îngrijirea copilului, să comunice cu el, întărind legăturile interioare. „Trebuie înfășat? – Fac singură!”, „Să te ajut la băiță? – Mă descurc!”
Dragi femei, degeaba credeți că tatăl copilului nu va putea face față acestor sarcini. Considerați că le faceți mai bine? Da, este foarte posibil. Dar nu trebuie să uitați și un alt aspect: delegarea către tați a unor împuterniciri este necesară pentru copii (ca să nu mai vorbim de faptul că aceasta vă va permite să vă odihniți suficient și să nu cădeți din picioare de oboseală).
Sfaturi pentru tații copiilor nou-născuți
1. Îndrăzniți! Nu stați (în picioare sau culcat) deoparte, atunci când în casă apare un copil. Nu vă temeți să luați copilul în brațe, să vorbiți cu el. Apropierea fizică va ajuta copilul să rețină și să recunoască atingerile și glasul dumneavoastră. Aceasta va crește încrederea și va conferi micuțului o senzație de securitate.
2. Aveți încredere în voi. Credeți-mă, și mamele sunt emoționate și înfricoșate, și ele se tem să nu rănească această creatură minusculă. Doar că ele, de multe ori, ascund aceste sentimente. Dacă micuțul nu se oprește din plâns imediat, aceasta nu înseamnă că ați greșit sau ați făcut ceva incorect.
3. Petreceți timp în doi cu copilul. În singurătate vă veți simți mai încrezător și vă veți putea „antrena” abilitățile de îngrijire a micuțului.
4. Dacă aveți această posibilitate, frecventați cursurile sau seminarele pentru părinți privind îngrijirea copilului împreună cu soția. Instruirea în comun aduce doar beneficii!
5. Mergeți împreună cu soția la primul examen medical al copilului dumneavoastră. Dacă veți fi la curent cu starea lui de sănătate și recomandările pediatrului, vă veți simți mult mai încrezător.
6. Citiți-i micuțului în locul mamei. Este o altă metodă de a obișnui micuțul cu glasul dumneavoastră. Alegeți câteva dintre cărțile preferate din copilărie și citiți-i. Citirea cărților este o modalitate excelentă de a petrece timpul împreună.
7. Vorbiți cu micuțul, cântați un cântecel, dansați, la urma urmei! Este mai simplu decât pare. Repertoriul poate fi foarte variat. Cântecul este un mod de comunicare, nu vă întoarceți cu spatele când cântați. Sau luați micuțul în brațe și dansați cu el prin salon. Aceasta sună (și arată) un pic ridicol, dar în schimb este o metodă excelentă de „stabilire a relației”.
8. Asumați-vă răspunderea pentru anumite activități cotidiene pentru îngrijirea nou-născutului. De exemplu, faceți-i băița de seară sau mergeți la plimbare după-amiaza. Aceasta vă va oferi o posibilitate suplimentară de a petrece timpul în doi cu micuțul, dar și va permite mamei să se odihnească.
9. Dați-i de mâncare. Dacă micuțul este alimentat la sân, îi puteți da un biberon cu lapte stors.
10. Nu uitați de obligațiile dumneavoastră și învățați să le faceți cu plăcere. Sunteți amândoi părinți, iar îngrijirea copilului este obligația dumneavoastră comună. Când veniți acasă de la serviciu, nu vă trântiți direct pe canapea, în fața televizorului. Acasă sunteți tată și trebuie să vă aduceți contribuția la educația micuțului. Nu uitați niciodată acest lucru.