Sfaturi pentru tăticii care asistă la nașterea copiilor lor

Sfaturi pentru tăticii care asistă la nașterea copiilor lor

-
//
26.04.2016

Au trecut timpurile când bărbatul aducea soția la maternitate la apariţia primelor contracții și suna disperat să afle vreo noutate, după care sărbătorea fericit alături de prieteni. Din ce în ce mai mulți părinți doresc să fie împreună în sala de naștere. Această practică este foarte răspândită în Europa și America și începe să devină o tradiție și la noi.

Sfaturi pentru tăticii care asistă la nașterea copiilor lor

Nu va veni singură, ci cu fierarul…

În primul rând, alături de soți aleg să nască femeile care au nevoie în aceste momente de ajutor și susținere. Cine dacă nu soțul drag cunoaște de ce are nevoie soția, ce acțiuni o liniștesc și ce o ajută să depășească durerea? Chiar și cea mai caldă susținere a personalului medical nu se poate compara cu cea a soțului. Totuși, sunt persoane străine.

De obicei, soții acceptă să asiste la naștere pentru a nu pierde acest moment semnificativ din viață. Pentru că ocazia apare de 1-2 ori în viață și poți trăi emoții incomparabile. Mai ales că este vorba de emoții pozitive. De ce ar trebui să lipsească de la acest proces? Tații pot filma sau fotografia, pentru a eterniza aceste momente.

Un alt motiv de a asista la nașterea copiilor îl reprezintă faptul că astfel poți urmări acțiunile medicilor. Aceasta se referă la părinții care vor să aducă pe lume un copil pe cale naturală, fără ca soției să i se administreze medicamente stimulatoare, analgezice sau să i se facă incizii. Femeia care naște nu poate fi atentă la aceste detalii, nu vede ce i se injectează. Iată de ce este necesară prezența soților.

De altfel, se întâmplă că medicii au un comportament mai corect în prezența soțului, decât atunci când este vorba de o femeie neînsoțită de cineva, pot avea o atitudine mai severă sau să nu țină cont de observațiile și cerințele ei. Medicii din maternități, de obicei, sunt exigenți și nu au timp să răsfețe parturientele.

Sfaturi pentru tăticii care asistă la nașterea copiilor lor

La ce ne trebuie un fierar? Nu avem nevoie de el

De obicei, femeia este cea care refuză ca soțul să asiste la naștere. Ea nu vrea ca soțul să o vadă în aceste momente, să audă cum strigă de durere în timpul travaliului. Nu vrea ca soțul să vadă instrumentele medicale, sângele, durerea, placenta, cusăturile etc. Aceste femei cred că soții le vor iubi mai mult dacă  vor arăta bine și vor avea un aspect îngrijit în permanență și nu se vor plânge de anumite dureri sau stări proaste. Așadar, soțul nu asistă la naștere și primește copilul înfășat frumușel în plicul pentru bebeluș.

Unii sunt de părere că bărbații nu trebuie să asiste la acest proces, pentru că medicul obstetrician și moașa își îndeplinesc obligațiile. Iar aceștia doar îi incomodează, poate chiar leșina. 

Pe unele femei prezența soților le inhibă. Ele se rușinează să strige sau să împingă, pentru că  le este frică de o defecație involuntară, au emoții, sunt nervoase. În unele cazuri soțiile trebuie să își încurajeze soții mai emotivi, să-i convingă că durerile din timpul travaliului nu sunt chiar atât de mari și nu trebuie să-și facă griji. Cum poți naște în această atmosferă?!

Unii bărbați nu vor să asiste la nașterea copiilor lor. Nu percep aceasta ca o acțiune obligatorie pentru bărbați. Iată să sărbătorească cu prietenii – e specific pentru bărbați, să urce la al doilea etaj cu flori în dinți – la fel. 

Totuși cei mai mulți sînt ocupați cu lucruri mai importante, precum cumpăratul pătuțului sau reparația camerei copilului.

Deseori soții nu vor să-și însoțească soțiile pentru că le este frică. Le este frică să pară neputincioși în anumite situații critice, să se confrunte cu emoții necunoscute. Frica apare din lipsa informării cu privire la procesul de naștere, însă aceasta este ceva recuperabil.

Sfaturi pentru tăticii care asistă la nașterea copiilor lor

Ce trebuie să faci ca durerile să fie suportabile...

Soții decid împreună dacă e bine sau nu ca bărbatul să fie prezent la  nașterea copilului. Dar, pentru a opta PRO sau CONTRA, trebuie să cunoști mai multe lucruri.

În primul rând, soțul trebuie să cunoască măcar câteva detalii generale despre acest proces, să știe cum să se comporte în anumite situații, să fie răbdător și să aștepte dacă nașterea durează mai multe ore.

În al doilea rând, chiar nu e nevoie „să asiste” la naștere. Nașterea nu e un spectacol. Ar trebui ca soțul să se implice, să ajute. Astfel nu se va simți în plus, iar femeia nu se va jena de aspectul ei. Prezența se poate face simțită dacă își ține soția de mână, îi șterge transpirația de pe frunte, iar în cazul soților mai versați – prin efectuarea unui masaj relaxant, susținerea în timpul contracțiilor.
Este esențial ca soțul să nu fie un spectator pasiv. Acest lucru îi enervează pe medicii obstetricieni, pe parturientă și pe bărbatul însuşi. Dacă soțul nu știe cu ce poate ajuta, să întrebe medicii.

Uneori soțul și soția se înțeleg ca să fie împreună doar în prima parte a travaliului și  să nu asiste nașterea propriu-zisă. Este adevărat că înțelegerea nu se mai respectă, căci prea puțini soți mai țin cont de aceasta. Etapa a doua a travaliului este cea mai dureroasă.

Apropo, soțul trebuie să știe că va trebui să iasă la prima solicitare a medicilor. Iar în cazul operație de cezariană – acesta nu are voie în sala de naşteri.

Sfaturi pentru tăticii care asistă la nașterea copiilor lor

Ajutorul soțului după naștere

După naștere, bebelușul este pus pe pieptul mamei – aceasta este prima lor întâlnire. Apoi copilului i se acordă primele îngrijiri, este spălat, măsurat, i se verifică reflexele, iar tata poate asista la aceste activităţi. Uneori medicul îi permite tatălui să taie cordonul ombilical. După aceea i se va da copilul înfășat, vor veni lângă mama, după care vor merge  în salon. 

În majoritatea maternităților există saloane familiale, unde se poate afla și soțul. Acesta poate ajuta la îngrijirea copilului, mai ales în primele zile, când mamei îi este greu să se ridice. Astfel mama poate să se odihnească, chiar dacă micuțul plânge noaptea. Tata poate monitoriza procesul de vaccinare, externare, de primire a vizitelor. Așa că ajutorul soțului după naștere e foarte important. 

De aceea nu trebuie să renunțați la ideea unei nașteri alături de soț. Trebuie să analizați amănunțit – cum, de ce și pentru ce este bine ca soțul să meargă la maternitate. E recomandabil să urmați un curs pentru gravide. Soții decid în funcție de caracter, dorințe, percepere a procesului de naștere, a ideii de familie etc. Unora chiar le este interzis să asiste, unii au nevoie de așa ceva, iar altora le este indiferent – împreună sau nu. Dacă soțul nu vrea categoric să asiste, nu trebuie să insistați. Lăsați-l să se ocupe de cumpărarea trusoului pentru bebeluș sau să se pregătească moral de sosirea soției de la maternitate.

Sursa