În viața oricărui copil, mama și tata sunt cei mai importanți oameni.
În special, acest lucru se referă la elevii claselor mici, pentru că adolescenții sunt interesați mai mult de autoritatea colegilor.
Mama și tata sunt figuri atât de importante în viața copilului nu doar pentru că îi oferă hrană și îmbrăcăminte, dar și pentru că formează copilului percepția despre ce reprezintă o femeie – doamnă sau bărbat – protector.
Anume în baza comportamentului părintesc, copilul înțelege ce funcții sociale importante joacă mama și tata în viața fiecărui om.
Rolul de tată este foarte important pentru copil, indiferent de sex: fetița, reieșind din comunicarea cu el, își va forma viziunile din perspectiva unei femei, protectoarea căminului familial. Băiețeii vor asimila formele de comportament ca soț și tată.
Rolul tatălui în educația fiului
Știind cum să vă comportați cu copilul, pentru ca el să crească un bărbat adevărat, independent și un om de succes, îi veți ușura viața celui mic. De aceea, comunicarea încă din copilărie cu fiul este primordială, totodată, nu trebuie să uitați că el este abia un băiețel mic. Câteva dintre cele mai importante principii în educația fiului.
Fiul își imită tatăl
Băiețelul nu va deveni bărbat doar pentru că s-a născut băiat. El se simte și se percepe ca bărbat atunci când ia exemplu de la alți băieți mai mari sau de la tatăl său.
Copilul nu va lua exemplu de la oamenii care nu-i plac. De aceea, dacă tata va reacționa nerăbdător și agresiv în raport cu fiul, copilul se va simți incomod nu doar în compania tatălui său dar și printre alți bărbați și băieți. În acest caz, băiatul va lua exemplu de la mama, va adopta manierele și interesele ei.
De aceea, tata trebuie să fie mai răbdător cu copilul, să-i asculte întrebările și să-i răspundă, chiar dacă acestea par să fie neimportante și chiar prostești. Demonstrați un exemplu frumos de relație cu femeile , comportament social, de susținere a familie.
Susținerea și recunoștința tatălui
Pentru un băiat este important dă știe că tata crede în el, se mândrește cu el. ”vei reuși, eu cred în tine!” – această frază este capabilă să formeze în copil principii de viață pozitive. Pentru un băiat este important sentimentul stimei de sine, pentru că el este viitor bărbat, care tinde să atingă culmi în carieră și viață personală.
Dragi tătici, țineți minte, trebuie să vă mândriți cu fiii dumneavoastră, lăsați-i să simtă acest lucru. Atitudinea față de fiu trebuie să fie ca și față de un om cu potențial bun, capacități și abilități perfecte. Tata trebuie să vadă în băiatul lui un viitor învingător.
Dezvoltați-i independența
Dacă tata se va interesa de opiniile fiului său, acest lucru îi va dezvolta gradul de independență. Întrebați-l, cum consideră, ce ar alege el la magazin, cum ar proceda într-o situația sau alta, cereți-i sfatul. Totodată, în nici un caz nu presați copilul – doar orientați-l, oferiți-i sfaturi, dar nu-i comandați, nu-i inhibați voința.
Opinia psihologului pentru copii
”Cel mai important lucru pe care tata trebuie să i-l insufle fiului este atitudinea respectuoasă față de femeie, mamă, doamnă. Evident, nici un fel de cuvinte nu sunt pe măsură să învețe acest lucru. Poate doar propriul exemplu. Inconștient, tata formează percepția copilului despre interacțiunea dintre cele două sexe. Anume în sânul familie, urmărind relațiile dintre părinți, băiatul capătă prima experiență în acest sens. Tata este pentru fiul său un exemplu de comportament masculin și pe care copilul îl va copia în toate relațiile sale cu fetele”.
Formarea bărbăției
Trebuie să vă orientați la propriul exemplu. Este ireal să mizați pe bărbăția fiului unui tată infantil. Tata trebuie să fie un exemplu demn de urmat pentru fiul său. Asta se referă la toate calitățile – om, bărbat, soț.
Severitate sau agresivitate?
De regulă, pedeapsa dictată de tata este mai severă și mai îndelungată, decât pedeapsa mamei (probabil ați observat nu o singură dată acest lucru). Tata cedează mai rar și nici nu-și îmblânzește deciziile. Însă, asemenea metode sunt tolerate mai ușor de băiat decât dacă ar fi la inițiativa mamei.
Băieții au nevoie de asemenea severitate paternă. E servește drept un fel de lecție a ceea ce înseamnă interacțiunea între bărbați, unde de multe ori, există reguli drastice, de aceea, maniera pedepselor tatălui este destul de argumentată. Însă, este important să delimităm severitatea de agresivitate în procesul de educație.
Este important să respectați personalitatea băiatului , pentru că el, deși este viitor bărbat, trebuie să se obișnuiască cu cruzimea lumii înconjurătoare. Plus la toate, în copil se dezvoltă propriul ”Eu”, care nu trebuie să fie inhibat. Pedeapsa, legată de umilirea personalității, niciodată nu vă va duce la scopul propus. Respectați-vă fiul și, cel mai probabil, veți deveni cei mai buni prieteni pentru mulți ani înainte.
Urmând regulile de bază în procesul de comunicare cu fiul, tata va deveni pentru el nu doar un tovarăș mai mare dar va reuși să crească un bărbat adevărat.
Respectați-vă copilul, ascultați opinia lui, acordați-i cât mai mult timp posibil. Doar așa copilul dumneavoastră va crește un om fericit!