Parteneriatul la naștere: 10 sfaturi de la un tată care a trecut deja prin această experiență

Parteneriatul la naștere: 10 sfaturi de la un tată care a trecut deja prin această experiență

-
//
24.06.2015

Despre parteneriatul la naștere, Mihail Kozlov nu cunoaște din cărți sau forumuri el chiar a asistat la nașterea copilului său, de aceea este în drept să dea unele sfaturi celor pe care această experiență inedită îi așteaptă în viitor.

Nașterea unui copil este cel mai important eveniment în viața unui cuplu. Și dacă înainte femeia parcurgea întreg procesul de una singură, în zilele noastre, parteneriatul la naștere devine tot mai popular. Oricine a asistat la nașterea unui copil, poate apăra o teză de master despre obstetrică, ginecologie și neonatologie. Ai de gând să fii alături de soția ta la naștere? Am să-ți povestesc ce trebuie să faci acolo și de ce e nevoie de prezența ta.

Parteneriatul la naștere: 10 sfaturi de la un tată care a trecut deja prin această experiență

Sfatul 1: Mergi la cursurile de pregătire pentru naștere

Vestea bună despre faptul că veți deveni părinți a prins forma unei burtici rotunjite și ai început să te gândești să asiști la nașterea copilului tău. În acest moment, trebuie doar să vă înscrieți la cursuri pentru viitorii părinți, acolo unde vei afla cum poți fi util în sala de naștere, când trebuie de respirat, când e nevoie de a împinge și când trebuie să te bucuri.

Pentru o imagine mai clară vei vedea un film video în care se va descrie procesul nașterii detaliat fără cenzură. Acest „film” va fi ultimul argument, după care va trebui să decizi dacă ești, sau nu gata să participi la naștere alături de soția ta. Dacă cineva dintre voi doi, categoric nu vrea să facă acest pas, atunci e mai bine să renunțați. Dar dacă dorința de a fi alături de soție s-a intensificat și mai mult, iar ea însăși nu are nicio obiecție, începeți pregătirea pentru partenerul la naștere.

Sfatul 2: Nu asculta pe nimeni, fii ferm pe poziție

Decizia de a participa la naștere poate provoca emoții de tot felul în rândul generației mai în vârstă. Tatăl îți va spune că nu ai ce căuta acolo, mama-soacră va încerca să-și convingă fiica că experiența prin care a trecut ea e „mai corectă” etc. Ca să fim corecți trebuie să amintim că nu toți părinții sunt la fel, și uneori aceștia nu-și bagă nasul în treburile voastre familiale, dar astfel de părinți se întâlnesc destul de rar. Al doilea grup care va încerca să te facă să te răzgândești sunt prietenii și colegii, mai ales cei care au devenit tați „tradițional”. Nu asculta pe nimeni, stai ferm pe poziția pe care ați luat-o împreună cu soția ta.  

Sfatul 3: Fii liber!

Cu câteva zile înainte de data estimată a nașterii trebuie să vă puneți la punct toate treburile. Luați-vă o vacanță sau niște zile libere, cu alte cuvinte, eliberează-te de toate și pregătește-te pentru momentul special care urmează. „Fuga” de la birou la spital și înapoi nu se numește parteneriat la naștere. După naștere, este foarte important să nu te pierzi cu firea, lucru destul de dificil de altfel, deoarece după naștere soția și copilul vor avea într-adevăr nevoie de ajutorul tău.

Parteneriatul la naștere: 10 sfaturi de la un tată care a trecut deja prin această experiență

Sfatul 4: Fii receptiv la orice spune soția ta

Odată ce soția ta a intrat în sala de nașteri, ar trebui să o asculți foarte atent. Nu lăsa cuvintele să treacă pe lângă urechile tale, ci încearcă să pătrunzi în esență, să o simți chiar. Ține minte: acolo tu trebuie să fii psiholog, om de serviciu, maseur, chelner și un sprijin pentru jumătatea ta. Faceți tot ce vă cere, chiar dacă ți se pare ceva inutil. Și să nu îndrăznești să-i spui că masajul spatelui sau piciaorelor este nefolositor acum. Dacă vezi că discuția nu se leagă, taci și fă ce te roagă ea.

Sfatul 5: Fii gata să iei decizii

În timp ce soția ta țipă de durere sau se ghemuiește în tăcere, tu va trebui să iei decizii mai importante și nu prea: să chemi moașa, să cauți un medic, să alertezi asistentele medicale etc. Mai departe este mai dificil: în cazul unor situații neprevăzute care pot apărea în timpul nașterii, va trebui să decizi ce fel de anestezie să i se facă soției tale, să se facă sau nu cezariană, sau mai așteptați câteva minute în încercarea de a naște natural. Desigur, din punct de vedere medical, astfel de decizii se iau de către un medic, dar tu ești obligat să controlezi totul și să fii pregătit să intervii. Tu ești garantul succesului acestui proces!

Sfatul 6: Privește-ți soția în ochi

Unul dintre cele mai comune mituri este că după naștere nu îți vei mai putea privi soția la fel ca înainte, iar despre viața intimă nici nu mai vorbim. Ține minte, miturile sunt inventate ca să fie distruse. Da, nu puteți schimba fiziologia procesului. Prin urmare, ține-ți soția de mână și privește-o în ochi. Dacă ați frecventat regulat cursurile de pregătire pentru naștere, respiră împreună cu soția ta, sprijină-i capul, ajut-o să se relaxeze în pauzele dintre contracții. Prezența ta îi dă soției tale mai multă putere, încredere în sine și credința într-un rezultat pozitiv, iar medicii nu sunt distrași de discuții inutile sau încurajări.

Parteneriatul la naștere: 10 sfaturi de la un tată care a trecut deja prin această experiență

Sfatul 7: Dacă nu poți rezista părăsește sala de nașteri

Ideea despre naștere poate fi foarte diferită de realitate. Naștere nu este un film de la Hollywood, unde totul este foarte frumos și distractiv. În sala de nașteri puteți vedea ceea ce nu ați așteptat să vedeți și auzi de la soția ta niște cuvinte de ți se vor ciuli urechile. Soția ta poate striga de durere, plânge, lupta, deaorece ei la acel moment îi va fi foarte rău. Și dacă adăugăm la toate și situațiile neprevăzute ... Dacă ai sentimentul că îți pierzi cunoștința, ieși în hol. Nu trebuie să-ți fie rușine pentru asta, deja ai făcut destul de multe, lasă-i pe medici să își facă treaba.

Sfatul 8: Taie cordonul ombilical

Acest moment seamănă cu finalurile fericite din filme.  Medicii îți vor oferi șansa să tai cordonul ombilical, dar, dacă din întâmplare uită să facă acest lucru, amintește-le tu. Acest eveniment nu trebuie ratat, acesta este un final firesc, iar apoi copilul va fi pus pe pieptul mamei și în trei, veți petrece câteva ore în liniște și pace.

Sfatul 9: Fii generos în „mulțumiri”

Dacă nașterea a decurs într-un spital privat, atunci ai plătit deja la casă, dar dacă ați optat pentru un spital de stat, nu trebuie să uiți să mulțumești medicilor și tuturor celor care au luat parte la proces.

Trebuie să ai la îndemână bancnote mici pentru diferite cheltuieli. Crede-mă, principialitatea este inutilă în acest caz, pentru că vorbim de viața și sănătatea soției și copilului tău. Dacă există posibilitatea să obțineți un salon de o singură persoană, sau să obțineți o atenție mai sporită din partea medicilor și personalului de serviciu, faceți acest lucru.

Parteneriatul la naștere: 10 sfaturi de la un tată care a trecut deja prin această experiență

Sfatul 10: Stai până la capăt

Imediat după naștere, soția ta se va confrunta cu realitatea de zi cu zi, dar această realitate nu va fi atât de ușor de acceptat. Încearcă pe cât posibil să organizezi detaliile ce țin de salonul în care va sta mama și copilul. Mutați mobila, așezați patul, mergi după produse de igienă. După toate acestea, cei doi oameni dragi din viața ta vor fi gata să îți spună: „Gata mergi acasă și culcă-te. Ai devenit un tată adevărat”.