Încă câteva zile și vor fi acasă: copilul dumneavoastră nou-născut și mama lui. Pe de o parte doriți să sărbătoriți în compania prietenilor faptul că ați devenit tătic ! Pe de altă parte, trebuie să pregătiți apartamentul și să cumpărați toate cele necesare până la venirea copilului acasă… Și dacă sfaturile pentru organizarea unei petreceri cu băieții vor fi în plus, atunci, vă vom povesti cu plăcere cum să faceți curățenie și ce trebuie să achiziționați pentru mămică și copilaș.
Curățenia înseamnă sănătate
Mulți tați consideră că cea mai bună metodă de a aduce apartamentul în ordine este de a o invita în ospeție pe scumpa soacră. Și mai bine – să angajeze o servitoare profesionistă. Cu toate acestea, pentru cei care au decis să facă curățenie cu propriile forțe, le spunem că trebuie să înceapă de sus în jos: nu cu spălatul podelelor, dar, să zicem, cu ștergerea prafului de pe plafoane și dulapuri. Și asta are logică: praful și murdăria rar când se ridică în sus, de cele mai multe ori, cad pe jos. Dacă mai întâi spălați podeaua până la strălucire, iar după asta spălați geamurile, va trebui să spălați din nou podeaua.
Așa că consecutivitatea acțiunilor ar trebui să arate în felul următor: - spălăm geamurile și punem la spălat draperiile; - ștergem praful pe toate suprafețele orizontale; - eliberăm odaia în care va sta copilul pe cât este posibil – ne referim la obiectele ce acumulează praf (cărți, jucării moi, covoare, computer, televizor); - tragem cu aspiratorul tot ce se poate (aceleași covoare, mobila); - spălăm cada cu sodă de mâncare sau soluție specială pentru copii; - spălăm podeaua în tot apartamentul.
Se adaugă în apă pentru podele soluții de curățat – o variantă bună și simplă. Este greu să ne descurcăm fără dezinfecție în orașul contemporan, însă nici nu este cazul să împrăștiați în toată casa clor după care să-l inhalați cu toată familia. Puteți merge la compromis – să spălați podeaua cu soluție de curățat sau cu praf de spălat pentru copii, apoi, de câteva ori să spălați cu apă curată – și să aerisiți bine apartamentul. Ulterior, când bebelușul va fi deja acasă, cel puțin în primele două săptămâni nu mai adăugați nici un fel de soluții în apă.
Cumpărăturile tatălui
Dacă în familia dumneavoastră nu se crede în superstiții de genul: ”nu trebuie de cumpărat nimic copilului până la naștere”, vă va fi mai ușor. Cel mai probabil, aveți deja acasă cel puțin pătucul pentru bebeluș. Însă, nici cei care trebuie să amenajeze camera copilului de la zero nu trebuie să-și facă griji – un nou născut nu are nevoie chiar de atât de multe lucruri în primele zile de viață.
Așa deci, trebuie de cumpărat: - pătuc și canapea ortopedică; plapumă din lână sau flanelă, două cearșafuri și două cearșafuri de pat; - Două pelicule sau două scutece de unică folosință cu dimensiunea 60х90 cm; - cadă pentru copii; - termometru pentru apă; - scutece – cam 30 de bucăți (dacă copilul este mășcățel, nu cumpărați scutece pentru nou-născuți, va ieși repede din ele, cumpărați scutece pentru copiii cu greutatea între 3 și 6 kg); - ștergar de baie pentru bebeluș; - două sticluțe cu biberoane; - clorhexidină, hlorofillipt, crema de scutec cu zinc, Bepanten, dentiță sau mușețel (pentru băiță), picături nazale pe baza de apa de mare sau ser fiziologic; - vată sterilă; - praf de spălat pentru copii (pe etichetă trebuie să fie indicat faptul că praful poate fi utilizat pentru spălarea lenjeriei și hainelor nou-născutului); - 2-3 veste călduțe și 3-4 pantalonași călduți; 3-4 scutece de bumbac și flanel; o căciuliță ușurică și călduță; - 2 suzete.
Însă, nu este suficient dor să cumpărați toate aceste lucruri, trebuie să mai și amenajați odaia copilului. De exemplu, trebuie să asamblați pătucul. Acesta trebuie să fie amplasat la locul potrivit: nu lângă calorifer, nici lângă geam sau ușă. Ar fi bine să puneți o lampă de noapte lângă pătuc: este complicat să ajungi noaptea prin întuneric la bebeluș, iar lumina obișnuită de cameră este prea puternică pentru a fi aprinsă.
Va fi foarte înțelept să amenajați și masa de înfășat – locul unde va fi îmbrăcat și dezbrăcat copilul. Iar toate lucrurile noi cumpărate pentru bebeluș ar fi bine să le aruncați în mașină și să le spălați cu detergent pentru copii.
Căruciorul, cântarul, fel de fel de jucării, baby monitor, bețișoare pentru urechi, foarfece pentru unghii și alte lucruri de care aveți nevoie, le veți putea procura un pic mai târziu – peste 2-3 zile de la revenirea mamei și bebelușului acasă.
Produse suficiente
Ce ar vrea să facă cel mai puțin o femeie care abia a revenit acasă din maternitate ? Corect, să alerge prin alimentare după care să pregătească bucate pentru câteva zile înainte. Așa că nu uitați să aprovizionați frigiderul cu produse, însă, neapărat să fie gustoase și benefice. Este puțin probabil că mama, care alăptează, se va bucura să vadă în frigider afumături, icre, ciuperci și apă gazată. Fructe și legume care s-ar părea că sunt inofensive cum ar fi: castraveții, poama, pepene galben și pepene roșu nu-i sunt indicate, cât de straniu nu v-ar părea. Dacă mama le va mânca va provoca dureri de burtică la cel mic.
Așa deci, iată ce trebuie să cumpere tata de la magazin: - cartofi; conopida sau broccoli; dovlecei, mărar, mere galbene, banane, pere, carne de vită înghețată sau proaspătă, orez, fulgi de ovăz, hrișcă, ulei vegetal (mai bine nerafinat), produse acidolactice preferabil fără adaosuri, pâine din cereale integrale fără drojdie, biscuiți uscați, apă potabilă, sucuri pentru copii sau mame ce alăptează.
Și dacă mai și pregătiți prânzul pentru femeia iubită care v-a născut un copil, pur și simplu, sunteți de neprețuit!