Unele persoane acordă ajutor bănesc organizațiilor de binefacere, altele cumpără scutece de unică folosință și echipament sportiv, iar altele își dedică timpul liber acțiunilor de voluntariat – toate aceste fapte au diferite grade de implicare, dar esențial este ajutorul acordat. În realitate, oricine poate oferi ajutor unor persoane care au nevoie de el – este suficient să faceți o revizie în casă și să alegeți lucrurile de care nu mai aveți nevoie.
Oferind aceste lucruri unei organizații de binefacere, trebuie să înțelegeți că gestul nu este doar o altă posibilitate de utilizare a obiectului, ci că este un ajutor pentru o persoană care a ajuns în dificultate. Despre cum și unde puteți aduce aceste lucruri ne-a relatat Maxim Catrici, asistent social, membru al grupului „Copiii străzii sunt copiii noștri. Dăruiește-le dragoste ta”.
Maxim, ce trebuie să cunoască persoanele dornice de ajuta cu haine și obiecte?
În primul rând, trebuie să vedeți cât de uzat este un obiect sau altul:
- Hainele pot avea mici defecte, dar trebuie să fie în stare bună. Ele trebuie să aibă toţi nasturii, iar fermoarele, clapele, încheietorile trebuie să fie funcționabile.
- Lucrurile trebuie să fie curate.
- Încălțămintea nu trebuie să fie deformată, să aibă rupturi, fermoarul trebuie să funcționeze și să aibă branțuri și șireturi.
Vreau să menţionez de la bun început că nu aruncați lucrurile dumneavoastră la gunoi, ci le dați altcuiva. Nu donaţi lenjerie, haine uzate, rupte și întinse, nimeni nu are nevoie de ele. Toate organizațiile de binefacere atenționează donatorii să nu aducă lucruri murdare sau nereparate. Nu trebuie să spuneți atunci când le aduceți că „scurta e bună, trebuie doar dată la curățătorie și schimbat fermoarul”.
Cum şi de unde să aflăm ce lucruri putem dona?
Pentru aceasta există rețelele de socializare, grupurile de ajutor, cutiile pentru donații. Fiecare organizație actualizează și completează informația despre cele necesare.
Cel mai des, acestea menționează cărți, manuale și alocații bănești. De ce e nevoie cel mai mult? Cum să alegem corect cărțile?
Sunt necesare de toate. E vorba și despre cărțile pentru copii, și despre literatura religioasă, și operele recomandate de programa școlară, de operele clasice. Dacă vreți să scăpați repede de cărțile pe care le-ați citit, puteți să le lăsați în boxele pentru binefacere. Dar dacă aveți puțin timp, sortați totuși lucrurile, credeți-mă că veți avea o satisfacție mai mare. Cărțile trebuie să fie într-o stare bună, fără pagini rupte sau deteriorate. Pentru edițiile mai vechi se acceptă o copertă mai uzată, cu mici deteriorări. În celelalte cazuri, cărțile și revistele trebuie să fie bine păstrate.
Acceptați și mobilă, obiecte de uz casnic și în ce scopuri?
Mobila, spre deosebire de haine și electrocasnice, se cumpără pentru o perioadă mai îndelungată, de aceea este donată în mai puține cazuri. Desigur că și cererea este una mai specifică. De obicei, de mobilă au nevoie persoanele care s-au pomenit în situații extreme sau persoanele neasigurate și familiile numeroase, care nu-și permit să o achiziționeze.
Atunci când vreți să donați mobilă sau altceva de proporții, trebuie să țineți cont că cei din familiile nevoiașe nu pot să achite transportarea, de aceea va trebui să plătiți singuri. Țineți minte că nu le faceți o favoare sau un serviciu, ci încercați să-i ajutați.
În concluzie, după ce trebuie să ne conducem atunci când selectăm anumite lucruri pentru persoanele nevoiașe?
Prima regulă: Donați hainele pe care nu vă este rușine să le purtați.
A doua regulă: Împachetați lucrurile cu stimă pentru acele persoane care au ajuns în situații dificile.
O prezentare a organizaţiilor neguvernamentale de binefacere:
Grupul „Copiii străzilor sunt copiii noştri. Dăruieşte-le dragostea ta”
Scop: Grup de iniţiativă care nu promovează nicio organizaţie, nicio biserică etc. Organizatorii sunt dirijaţi de dorinţa să se împrietenească cu „copiii străzilor”, să îi ajute să vadă o alternativă în viaţă.
Numere de contact: Pe probleme de voluntariat (ajutor personal, prin prezenţă, comunicare cu micuţii, căutare a copiilor în oraş, transport, pregătire pentru întâlniri etc.): 069 344 457 – Victor. Suport material (transmiterea mijloacelor financiare, diferitor lucruri, produse alimentare etc.): 069 339 344 – Maxim.
Caritas Moldova
Scop: Organizaţie umanitară şi de caritate care contribuie, prin activitatea sa, la lupta cu sărăcia şi crearea unor sisteme sociale echitabile, promovând toleranţa şi mila creştinească.
Acceptă donaţii: haine, încălţăminte, jucării, cărţi, produse de igienă personală, rechizite şcolare.
Adresă: stradela Sf. Andrei, 7.
Număr de contact: 022 293 156.
Crucea Roşie Moldova (redcross)
Scop: Mişcarea internaţională de cruce roşie şi semilună roşie. Acordă ajutor persoanelor în situaţii dificile, persoanelor sărace, copiilor şi bătrânilor.
Acceptă donaţii: haine, încălţăminte, jucării, haine, obiecte de uz casnic.
Adresă: str. G.Asachi, 67 А.
Număr de contact: 022 729 644
Diaconia
Scop: Structură socială, creată de Mitropolia Basarabiei. Colectează obiecte şi lucruri pentru ajutorarea familiilor din păturile defavorizate ale populaţiei. Participă la ajutorarea copiilor, bolnavilor şi bătrânilor, precum şi în lupta cu sărăcia.
Acceptă donaţii: cărţi, haine, jucării. Obiectele pot fi lăsate în containerele metalice galbene, special amplasate lângă magazinele alimentare din capitală.
Adresă: str. Criuleni, 22.
Numere de contact: 022 463 228, 022 463 231, 022 463 234.
Asociaţia obştească de caritate „Inimă bună”
Scop: Conjugarea eforturilor şi posibilităţilor oamenilor care nu sunt indiferenţi faţă de soarta celor sărmani. Acordă ajutor în primul rând viitorului nostru comun – copiilor: copiilor orfani, copiilor cu dizabilităţi, copiilor cu particularităţi de dezvoltare.
Activitate: Organizarea diferitor proiecte, licitaţii, activităţi, în cadrul cărora se colectează mijloace pentru copiii aflaţi în situaţii dificile. Periodic se colectează obiecte personale, jucării, rechizite şcolare.
Date de contact: cristinas@yandex.ru.
Organizaţia de protecţie a copiilor „Speranta”
Scop: Acordarea ajutorului copiilor din familii sărace, case de copii, centre de plasament etc.
Acceptă donaţii: haine, încălţăminte, jucării, haine, produse de uz casnic.
Adresă: str. Ismail, 21, of.10.
Număr de contact: 022 542 920.
Fondul de caritate pentru copii „Clipa Siderală”
Scop: Organizarea activităţii Centrului de reabilitare pentru copiii orfani; organizarea şi desfăşurarea Festivalului „Clipa Siderală”; organizarea şi desfăşurarea evenimentului caritabil „Caravana de Crăciun”.
Acceptă donaţii: haine, încălţăminte, jucării, cărţi.
Adresă: str. N. Dimo, 17/4.
Număr de contact: 022 433 000.
Grupul „Chişinău, fă bine!”
Scop: Organizarea iarmaroacelor de binefacere, unde pot fi achiziţionate haine, încălţăminte, veselă, electrocasnice mici, obiecte de decor şi multe altele. Toate sunt comercializate la preţuri mici, ceea ce permite atragerea unui număr mai mare de cumpărători şi colectarea de sume mai mari.
Acceptă donaţii: haine pentru adulţi şi copii, jucării, haine, obiecte de interior, tehnică, obiecte de uz casnic. Lucrurile pe care vreţi să le donaţi oamenilor sărmani trebuie să le aduceţi din timp sau nemijlocit la iarmaroace.
Organizaţia de caritate „Facem bine împreună”
Scop: Acordarea accesului la evenimente de instruire şi educaţie cu profil moral, cultural, profesional, artistic etc. pentru copiii orfani din Republica Moldova.
Acceptă donaţii: haine, încălţăminte, manuale.
Adresă: str. Studenţilor, 7/7, of. 2.
Numere de contact: 069 996 799, 069 611 991.
Grupul „Mâini bune”
Scop: Proiect caritabil. Oferă ajutor familiilor sărmane şi nevoiaşe, precum şi copiilor lor.
Acceptă donaţii: jucării, haine pentru copii, încălţăminte, rechizite, manuale, obiecte pentru copii, produse de alimentare, produse de igienă personală, tehnică, obiecte de interior.
Adresă: str. Anestiade, 3.
Numere de contact: 079 291 009, 079 752 849, 022 601 558.
Fundaţia Regina Pacis
Scop: Lupta împotriva traficului de fiinţe umane, acordarea ajutorului copiilor orfani, copiilor din familii nefavorabile, acordarea azilului.
Acceptă donaţii: haine, produse de uz casnic, cărţi, obiecte de interior, tehnică.
Adresă: str. Sfatul Ţării, 17.
Număr de contact: 022 232 321.
Organizaţia social-medicală de caritate „Angelus Moldova”
Scop: Acordarea de servicii medicale gratuite (controlul simptomenlor) în condiţii de ambulator, la telefon sau acasă. Îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor, bolnavilor de cancer şi alte boli incurabile prin acordarea de ajutor psihoemoţional, medical şi social.
Acceptă donaţii: produse de igienă personală, dispozitive medicale.
Adresă: str. A. Mateevici, 46.
Numere de contact: 022 925 315, 022 244 850.
A pregătit Cristina Scripnic