Majoritatea actorilor, muzicienilor, pictorilor talentați și-au îndrăgit profesia încă din copilărie. Cineva, încă de atunci adora să deseneze, să cânte sau să participe în cadrul seratelor de la școală. În rezultat pasiunea s-a transformat în activitatea de bază a vieții lor. Nu se exclude faptul că studioul sau școala cu profil creativ, alese de dumneavoastră și copilul dumneavoastră, va determina calea lui în viață. De altfel, în orice caz, chiar dacă soarta copilului nu va avea nicio tangență cu creația, aceste activități nu-i vor fi decât utile.
Școlile muzicale, cele de arte, studiourile de creație vă vor oferi ocazia de a descoperi talentul copilului dumneavoastră, de a-i dezvolta fantezia și de a completa viața lui cu noi emoții frumoase. Psihologii afirmă că fiecare persoană are capacități creative, însă, dacă acestea nu sunt dezvoltate din copilărie, ele așa și nu se manifestă. Anume din acest considerent, părinților li se recomandă să-și asculte copiii, să atragă atenția la ceea ce le este lor interesant și să depună efort înscriindu-i la studiouri și școli unde activează adevărați profesioniști.
Uneori, părinții au impresia că activitățile extrașcolare suplimentare vor extenua copilul și va fi un impediment pentru studiile lui de bază, care și așa cere efort considerabil. Însă, cât de paradoxal nu ar fi, desenul, muzica, arta teatrală sau dansurile, dimpotrivă, îl face pe copil mult mai atent, activ, ceea ce influențează pozitiv performanțele sale la școală. Savanții germani au realizat un studiu timp de câțiva ani. Ei au monitorizat copiii care pur și simplu merg la școală și pe cei care sunt implicați și în alte activități extrașcolare. Presupunerile lor s-au adeverit, notele copiilor cu ocupații suplimentare, într-adevăr, erau mai mari.
Dacă, totuși, părinții sunt adepții ideii că, în afară de matematică, literatură și limbi străine, în viața copilului trebuie să încapă și arta, ei trebuie să dea dovadă de înțelepciune atunci când aleg activitățile suplimentare pentru copil. Evident, fiecare părinte își dorește ca micuțului lor să-i revină rolul principal la matinee, să poată interpreta la vioară operele clasice și să-i impresioneze pe toți cu capacitățile sale vocale. Însă, ar fi bine să vă temperați dorințele. Lăsați copilul să-și concentreze atenția asupra unui anumit talent, decât să-l impuneți să intre în voia mamei și să-l stoarceți de forțe. Important este ca activitatea aleasă să fie pe placul copilului, pentru ca el să se simtă capabil și să poată, cu ajutorul acestor lecții, să se manifeste. Deocamdată, activitățile de la care nu primești satisfacție nu au fost încă în beneficiul nimănui.
Ce trebuie să rețină părinții:
- Alegerea activității creative este determinată, în mare parte, de temperamentul și caracterul copilului. Este clar că pentru un băiețel activ, care adoră să fie în centrul atenției, se potrivește un cerc teatral, iar pentru un intelectual sârguincios, lecțiile de origame îi vor părea extrem de interesante.
- Este important contactul copilului cu profesorul. Dacă simțiți că copilului dumneavoastră îi place să deseneze, dar merge la școala de arte fără entuziasm, încercați să aflați cum sunt relațiile sale în raport cu profesorul. Nu este exclus că maniera de predare nu este potrivită pentru copilul dumneavoastră și, din această cauză, el riscă să piardă pentru totdeauna interesul față de desen.
- Nu trebuie să învinuiți copilul pentru instabilitate. Situațiile în care, astăzi, copilul vrea la dansuri, iar mâine – chitară, nu sunt o raritate. Fiți răbdător, el este la etapa căutărilor creative, poate înțelege ce i se potrivește mai bine după ce încearcă aceste opțiuni. De multe ori, copiii vor să meargă la acele școli de arte unde merg și prietenii lor. Nu încercați să-l convingeți, lăsați-l pe copil să parcurgă calea probelor și greșelilor.
Așa deci, sarcina părinților este de a-și asculta copiii și de a le propune spre alegere. Unde puteți merge pentru dezvoltarea talentului? Vă propunem, în continuare, o listă a propunerilor din capitală.
Școli de arte și școli muzicale
Școala de Arte ”Alexei Stârcea”
Copiii învață aici bazele artelor: instrumente muzicale, interpretarea corală, vocal, compoziții, coregrafia, arta vizuală și teatrală. În grupele muzicale preșcolare sunt admiși copiii de la 4 ani, începând cu vârsta de 6-7 ani sunt accesibile toate direcțiile creative. Selecția se face în bază de concurs.
Adresa: str. Matei Millo, 9/3.
Telefon: 022 771 611, 022 664 271, 022 664 273.
Școala muzicală ”Eugen Doga”
Discipline: pian, instrumente cu coarde, instrumente de suflat, instrumente de percuție și populare, discipline muzical-creative, interpretarea corală. La școală sunt admiși copiii de la 7 ani.
Adresa: str. V. Alecsandri, 123.
Telefon: 022 224 431.
Școala muzicală de stat
Discipline: pian, vioară, acordeon, instrumente de suflat și populare. Sunt admiși copiii, car au împlinit vârsta de 5 ani.
Adresa: str. Bănulescu Bodoni, 14.
Telefon: 022 232 314.
Școala muzicală ”Maria Bieșu”
Instrumente muzicale – vioară, pian și altele. Discipline muzical-creative – cor, solfeggio. La școală sunt admiși copii de la vârsta de 7 ani în bază de concurs. Examenele de admitere se susțin în luna iunie.
Adresa: str. Calea Ieșilor, 16.
Telefon: 022 744 464.
Școala de Arte ” Valeriu Poleacov”
Copii învață bazele artei instrumente muzicale, coregrafia, artele vizuale și teatrale, vocal. Sunt admiși copiii de la 7 ani, înmatricularea se face la sfârșitul primăverii – începutul verii.
Adresa: str. Andrei Doga, 19/1.
Telefon: 022 446 022, 022 492 196.
Școala de arte ”A. Șciusev”
Elevii sunt inițiați în cunoștințele artistice. Principalele discipline: desen, compoziția, pictura, sculptura, istoria artelor. Sunt admiși copiii de la 5 ani.
Adresa: str. Alexandru cel Bun, 19.
Telefon: 022 543 612, 069582204.
https://www.facebook.com/Scoala-de-Arte-Plastice-pentru-Copii
Centre de creații pentru copii
Centrul republican pentru copii și tineret ”ARTICO”
Toate genurile de dans, studio de balet, studio coral, studierea diferitor instrumente muzicale, arta teatrală, ceramică, secții sportive. În funcție de vârsta copilului puteți alege activitate care-l va ajuta să se dezvolte creativ. În unele colective sunt admiși copii începând cu vârsta de 3 ani.
Adresa: bd. Ștefan cel Mare, 169.
Telefon: 022 856 200, 022 856 201.
Centrul Republican de Creație Artistică (filiala ”ARTICO”)
Pictură, ceramică, sculptură, macrameu, aplicație, origami și quilling.
Vârsta: de la 5 ani
Adresa: str. Alexandru cel Bun, 38
Telefon: 022 273 017.
Centrul de familie pentru copii
Cercuri de creație, origami, dansuri moderne și populare, taekwondo, aerobica, shaping, cursuri de limba engleză.
Vârsta: de la 7 ani.
Adresa: str. Grenoble, 163/5. Telefon: 022 762 944, 022 248 619.
Centrul de creativitate tehnică
Modelare avioane, rachete, mașini. Studierea bazelor fundamentale ale fizicii și mecanicii, cercul iubitorilor de radio, design vestimentar.
Vârsta: 6-18 ani.
Adresa: str. Iancu, 29. Telefon: 022 543 622.
Centrul de creativitate tehnică POLITEHNIC
Modelare avioane, rachete, autoturisme, modelarea primară tehnică (pentru clasele primare), cercul iubitorilor radio (pentru elevii mai mari de clasa a 7-a), informatică, pictură, prelucrarea lemnului, design, design vestimentar.
Vârsta: 6-19 ani.
Adresa: str. Iu. Gagarin, 4. Telefon: 022 270 063.
Centrul de creativitate tehnică pentru copii, Râşcani
Ceramică, construcție, modelare rachete, avia, origami, origami în limba engleză, pictură, design interior, design vestimentar, jucării de pluș.
Vârsta: 7-23 ani
Adresa: str. Crîngului, 7; str. Miron Costin, 19/4
Telefon: 022 440 011.
Centrul de creativitate tehnică pentru copii, Buiucani
Machetare, cercul de modelare a navelor, modelare avia, karting, creativitate tehnică, mâini dibace, desen, împletitul cu cârligul, croșetare, origami, jucării de pluș, împletitul cu mărgele de nisip, design vestimentar.
Vârsta: 6 – 20 ani.
Adresa: str. Suceava, 103
Telefon: 022 592 819.
Centrul de Artă pentru Copii "Floarea Soarelui"
Dansuri moderne și populare, instrumente muzicale (fluier, vioară), vocal, floristica, macraméu, origami, broderie, ceramică, pictură.
Vârsta: de la 6 ani
Adresa: str. A. Mateevici, 23
Telefon: 022 287 849.
Centrul de educație estetică ”LĂSTĂREL”
Dansuri populare și moderne, vocal, instrumente muzicale (acordeon, pian), pictură, cursuri de croitorie.
Vârsta: 5 – 18 ani
Adresa: str. Maria Cibotari, 5.
Telefon: 022 238 766, 022 234 538.
Centrul ”Fantastic”
Educație estetică, cerc teatral, arte decorative, arte plastice.
Vârsta: 7 – 18 ani.
Adresa: str. M. Lomonosov, 40/2.
Telefon: 022 737 563.
Uniunea Teatrală a Copiilor din Moldova ”Globus”, studioul ”Soarele”
Sculptură, pictură, origami, creație literară, elemente de actorie, role-playing, eticheta veselă, limba engleză, limba română, magia muzicii, ritmica, dezvoltarea vorbirii și gândirii creative.
Vârsta: 3 – 7 ani.
Adresa: str. Pușkin, 54.
Telefon: 022 281 231.
Uniunea Teatrală a Copiilor din Moldova ”Globus”, teatrul muzical-dramatic ”Globus”
Actorie, arta păpușilor, vorbirea scenică, mișcarea scenică, istoria muzicii, istoria teatrului, vocal, arte plastice, etica, estetica, logica, psihologia.
Vârsta: de la 7 ani.
Adresa: str. Pușkin, 54.
Telefon: 022 281 231.
Centrul ”CeCeFel”
Jocuri, teatru pentru copii, lecții de pictură, sculptură, dansuri. Sarcina principală a centrului – de a învăța părinții să-și înțeleagă copiii.
Vârsta: de la 7 luni până la vârsta școlară. Grupele se formează la fiecare 3 luni.
Adresa: str. Gh. Asachi, 49-A, scara 2.
Telefon: 022 287 093.
Centrul de activități extrașcolare ”Curcubeul”.
Vocal, instrumente muzicale, dansuri populare și de estradă, arte plastice, arte și meserii aplicate.
Vârsta: 5 – 19 ani.
Adresa. Str. Braniștii, 5
Telefon: 022 440 050.
Centrul de creație pentru copii ”Scânteia”
Broderie, quilling, origami, vocal, dansuri sportive, tenis de masă, dame, șah. Cursurile sunt organizate inclusiv pentru copiii cu posibilități limitate.
Vârsta: 5 – 18 ani.
Adresa: str. Gr. Alexandrescu, 13.
Telefon: 022 746 750.
Centrul de creație pentru copii ”Ghiocel”
Vocal, instrumente muzicale, cor, arte plastice, împletitul cu mărgele, design vestimentar, dansuri moderne și populare.
Vârsta: 5 – 18 ani.
Adresa: bd. Mircea cel Bătrîn, 7
Telefon: 022 425 599, 022 331 387.
Centrul de creație a copiilor ”Luceafărul”
Arte aplicative, ceramică, arte plastice, împletitul și coaserea jucăriilor, împletirea cu mărgele, dansuri clasice, moderne și populare, pian, vocal, fluier, chitară.
Vârsta: 6 – 18 ani.
Adresa: str. Valea Crucii, 2.
Telefon: 022 778 929, 022 77 04 41.
Centrul orășenesc a tinerilor naturaliști
Floricultură, cercul zoologic, compoziții din flori, creșterea iepurilor, cercul naturii și a fanteziei (efectuarea compozițiilor din materiale naturale), arhitectura verde, horticultură, viticultura.
Vârsta: 6 – 18 ani. Formarea grupelor o dată la trei luni.
Adresa: bd. Traian, 3
Telefon: 022 564 520, 022 763 566.
Istoria artei pentru copii în cadrul Muzeului Național de Artă
Tehnici de pictură, grafică, ceramică, sculptură, excursii.
Se accept copiii în grupe cu studierea în limba rusă de la 5 la 10 ani, în grupele cu studierea în limba română de la 5 la 18 ani.
Adresa: str. 31 August, 115, auditoriul 32
Telefon: 022 241 730, 022 245 377.
SmartStart
Pe lângă mini-grădinița și grupele de pregătire preșcolară, centrul oferă lecții intelectuale și de creație pentru copiii. Aici activează un studiou de dans pentru copiii cu vârsta de la 3 la 7 ani, cercul astronomic pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 14 ani (copiii sunt divizați în grupe în dependență de vârstă), laboratorul de știință pentru copiii cu vârsta de la 7 la 14 ani, dar și școala de magie pentru copii începând cu vârsta de la 7 ani.
Adresa: str. Alba Iulia, 79/1; str. Brâncuși, 110.
Telefon: 069200266, 079200280.
Art-studiou ”Triumf”
Studioul teatral propune lecții de arte actoricești, vorbirea scenică, mișcarea scenică. Dezvoltarea multilaterală a copiilor sub formă de jocuri din lumea captivantă a teatrului.
Vârsta: 5 – 14 ani.
Adresa: str. București, 23a.
Telefon: 022 856 915, 022 856 916, 079455308.
Centrul pentru copii ”Vivat-copilarie”
Lecții individuale de vocal cu copii de la 5 ani.
Adresa: str. Kiev, 1
Telefon: 068090937.
Art-studiou ”Picasso”
Ceramică, pictură, compoziție, grafică, batic, sculptură, hand-made, cursuri de master-class.
Vârsta: 3 – 4 ani.
Adresa: str. Zelinski, 31
Telefon: 022 620 082, 067199278.
www.facebook.com/ArtStudioPicasso
Art-studiou ”Șapte culori ale fericirii”
Educația copiilor în domeniul artei plastice. În cadrul orelor, copiii fac cunoștință cu diverse stiluri, legile de bază ale compoziției, principiul de combinație a culorilor, etc..
Adresa: str. Pușkin, 12
Telefon: 069 370 518, 079 38 26 88
Studioul de dezvoltare ”Țara de nisip”
Pictura și jocul cu nisip, plastinografia, obiecte de artizanat, dezvoltarea motoricii mici și a imaginației. Cursuri de dezvoltare - copii de la 3 ani, pictura cu nisip – de la 4 ani.
Adresa: bd. Decebal, 23, but. 424 (CC Jumbo); bd. Moscovei, 3 (CC YoKids).
Telefon: 079421938.
Centrul de dezvoltare creativă ”Indigo”
Descoperirea și dezvoltarea abilităților intelectuale, artistice și fizice la copii și adolescenți. În cadrul programului sunt organizate lecții de arta actoricească, pictură, pian, gimnastică, limbi străine.
Vârsta: de la 4 ani.
Adresa: bd. Decebal, 80.
Telefon: 022 571 062.