mamaplus

Tatiana Didencu: Cum prevenim apariția conjunctivitei la copii și când e cazul să mergem la medic

-
//
12.03.2019

Conjunctivita este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale ochilor la copii. Vestea bună, însă, este că poate fi prevenită și tratată ușor, dacă ne adresăm la timp la medic. Despre tot ce ține de această infecție, vom vorbi cu medicul oftalmolog Tatiana Didencu.

Tatiana Didencu
medic oftalmolog

Ce este conjunctivita?

Conjunctivita este o infecție oculară comună și reprezintă o inflamație a conjunctivei,  membrana mucoasa (un țesut foarte subțire) care acoperă albul ochiului și partea interioară a pleoapei.

Câte tipuri de conjunctivită sunt?

Această membrană reacționează la o gama largă de bacterii, virusuri sau factori alergeni, substanțe iritante sau toxice. Formele virale și bacteriene ale conjunctivitei sunt frecvente în copilărie, dar pot să apară și la adulți.

1. Conjunctivita bacteriană- de regulă este provocată de stafilococi și streptococi. Aceasta mai este numită boala "ochilor roșii". De regulă debutează unilateral, apoi poate implica și ochiul par. Pacienții acuză senzație de nisip, prurit, hiperemie oculară, hiperlacrimare. Când se trezesc dimineața, pacienții cu greu deschid pleopele din cauza eliminărilor purulente abundente. În anamneză pacienții prezintă: hipo/hipertermie, frecventarea piscinei, patologiile rinosinusale.

 2. Conjunctivita virală- printre agenții infecțioși, virușii ocupă locul doi. Deseori conjuctivitele virale se manifestă prin focare epidemice. De regulă, la pacienții infectați pleoapele sunt edemate, roșii, eliminările sunt seroase (transparente),  abundente, senzație de disconfort asociată cu semnele unei răceli. Ocazional drept răspuns de apărare a organismului la viruși se poate observa mărirea ganlionilor limfatici regionali. Deseori, procesul implică și suprafața corneei, astfel pacientul acuză o încețoșare a vederii (iar aceasta face mai anevoioasă reabilitarea).

 3. Conjunctivita alergică- este tot mai des întâlnită în perioada caldă a anului. Pacientul acuză prurit, eliminări seroase, congestie conjunctivală, dar și nas înfundat sau care curge în continuu. Alergia poate fi la polen, la puful de animale, afectând ambii ochi, cu simptome ce se accentuează dimineața. Unii oameni dezvoltă alergii la picăturile de ochi, fiind vorba despre dermoconjunctivită, afectând și pleoapele, care devin dureroase.    

Care sunt cauzele apariției conjunctivitei?

Aceste membrane reacționează la o gama largă de bacterii, virusuri sau factori alergeni, substanțe iritante sau toxice.

Cum se contactează această infecție?

Conjunctivita apare prin contactul direct cu eliminările oculare/nazale prin salivă, strănut, tuse. Prin contactul cu obiectul contaminat, dar și a apei contaminate din bazine acvatice infectate. Important de reținut că un copil este contagios atâta timp cât sunt prezente eliminările purulente, astfel este interzisă frecventarea colectivităților (școală, grădiniță, teren de joacă).

mamaplus

Care sunt simptomele?

Persoana care suferă de conjunctivită are:

1. Hiperemie oculară (ochii roșii)

2. Senzație de nisip în ochi/corp străin

3. Prurit (mâncărimi la ochi)

4. Secreții la ochi, care formează cruste noaptea

5. Vedere încețoșată

6. Fotofobie (sensibilitate la lumină)

Cum o diagnosticăm?

Diagnosticarea propriu-zisă se efectuează în urma controlului copilului de către medicul oftalmolog și analiza de laborator a eliminărilor la necesitate.

Ce metode de tratament există?

Metodele de tratament aplicate sunt în strânsă legătură de agentul cauzal al conjunctivitei. Dacă e să vorbim despre conjunctivita bacteriană, atunci acesta va include: lavajun și sanarea crustelor/ eliminărilor cu soluție aniseptică, aplicarea ulterioară a picăturilor/unguentului oftalmic cu antibiotic. Este foarte important faptul că odată instituit tratamentul cu antibiotic, acesta va avea o durată de minim 7 zile. Conjunctivita virală necesită o atenție deosebită prin faptul că poate fi implicată și corneea în proces, astfel se vor administra local antiinflamatoare nesteroide, imunomodulatoare, la suprapunerea infecției bacteriene se va mai administra și un antibiotic. Pentru îmbunătățirea stării generale, se vor administra vitamine, lichide, preparate desensibilizante. Conjunctivita alergică se va trata cu administrarea de antihistaminice local, dar și general. Sistarea contactului cu alergenul. Este obligatoriu consultul medical de specialitate, întrucât prescripția medicală se acordă în funcție de vârsta copilului și rezultatul analizei secreției lacrimale.

 O putem preveni? Dacă da, atunci cum?

Aceast tip de infecție poate fi prevenită prin respectarea normelor de igienă personală, și anume: igienă riguroasă a miâinilor, evitarea folosirii prosoapelor străine (în deosebi a persoanelor cu semne de conjuntivită), izolarea copilului de colectivitate (grădiniță, școală), până la momentul tratării definitive este necesar ca zilnic să fie schimbate lenjeria de pat și prosoapele.

Când mergem la medic?

Odată apărute semnele clinice de conjuctivită, nu este de dorit de amânat vizita la medicul oftalmolog. O atenție deosebită îl au semnele: durere oculară, mărirea vădită a pleoapelor, fotofobie accentuată, înrăutățirea vederii.

Sursa: Mamaplus.MD