Un proverb popular spune că “bătaia este ruptă din rai”, adică ea nu poate să fie acolo unde locuiește dragostea, pentru că educarea unui copil nu presupune violență.
De ce atunci, conform statisticilor, aproape toți copii sunt ‘plesniți” în primii trei ani de viață, exact în perioada când învață să meargă, să cunoască lucrurile, absorb ca un burete tot ce este în jur, încep ”să atingă lucruri ce nu trebuiesc atinse”? Acestea se întâmplă în momentul în care creierul copilului ar trebui “umplut”cu sentimente de încredere, iubire și afecțiune și nu cu sentimente de frică, umilință, durere.
Ce efect au pedepsele corporale asupra copilului?
Dacă un copil este supus “corecțiilor corporale” pentru greșelile pe care le face nu va învăța sau înțelege neapărat că comportamentul său este greșit, ci că trebuie sa-i fie frică de părinți, care îl vor bate dacă vor afla ce a făcut.
Crezi în continuare că bătaia este o metodă de educație eficientă?
Mai mult, în inconștientul său se va dezvolta instinctual că nu este nimic greșit în a lovi pe cineva mai slab decât el (el a fost lovit de părinți, raportul de forțe, deși disproporționat, va fi înțeles greșit).
De ce atunci părinții țin cu tot dinadinsul să folosească ,în continuare, violența drept metodă de a corecta comportamentul copilului?
Pentru că puțini “adulți” pot fi și “părinți”. A fi părinte este o meserie care trebuie învățată studiind, citind, căutând răspunsuri la întrebările apărute. Însă destul de mulți părinți pentru că nu au timp sau pentru ca sunt prizonierii vechii mentalități nici nu caută alte soluții.
Astfel, bătaia este modalitatea prin care un părinte frustrat încearcă să rezolve o problemă. O “rezolvă”, însă, pe termen scurt, iar rezultatul are efecte secundare grave.
Care este soluția? Ce poți face pentru a evita situația descrisă?
Citește continuarea pe http://excelsis.md/2019/01/30/de-ce-parintii-isi-bat-copiii-daniela-sarcu-ursu/?fbclid=IwAR21LJLzNUtS6kE-hL1kCv5__SwhdUe70ld0sFfBQ94vrP1e-kipQEPqqkQ