mamaplus

Pediatrul Irina Costache: ”Febra sau diareea la copii nu au nicio legătură cu erupția dentară”

-
//
02.03.2020

Așa-numita ”febra de la dinți” la bebeluși este un simptom despre care se vorbește mult între mămici și pediatri. În timp ce unii spun că ar fi vorba despre un mit, alți părinți susțin contrariul pentru că micuții lor fac crize de febră sau chia diaree exact în perioada în care le cresc dințișorii. Pediatrul Irina Costache a punctat pe blogul său câteva momente importante vizavi de acest subiect, iar părinții care mai au semne de întrebare, s-ar putea să găsească mai jos câteva răspunsuri constructive.

”Nu mai pot cu febra de la dinți. Nu mai pot. Plânge noaptea? De la dinți. Nu mănâncă? De la dinți. Are 38.5? De la dinți? Salivează excesiv și are 4 luni? Îi ies dinții. Nu doarme? De la dinți. Nu suge? De la dinți.

Cum de nu fac febră și când le ies dinții definitivi pe la 5-6 ani? Erupția dentară este un proces normal care constă în mișcarea în os a dintelui până când acesta iese la suprafață, în cavitatea dentară. Așadar erupția durează ceva, începe înainte să vedem noi dintele. Ce spun studiile: erupția dentară și simptomele cauzate de erupție încep cu 4 zile anterior apariției propriu zise a dintelui, ziua cu pricina și încă 3 după. Se atribuie erupției dentare o mulțime de semne și simptome: iritabilitate, nervozitate, lipsa somnului, treziri nocturne frecvente, plâns, diaree, febra!, pierderea apetitului, înroșirea obrazului pe partea erupției, salivație abundentă, etc etc.

Există numeroase studii care au încercat să confirme legătura între erupția dentară și o parte din simptomele de mai sus, rezultatele fiind extrem de neconcludente, dar în marea majoritate a statisticilor, legăturile cauză efect nu au fost dovedite.

În acest moment ghidurile aprobate de American Academy of Pediatric Dentistry leagă erupția dentară doar de disconfortul local, copilul mai iritat și salivația abundentă. Majoritatea studiilor realizate pe cohorte largi de pacienți au ajuns la aceeași concluzie: cele mai frecvente simptome legate de erupția dentară sunt salivația (92 %), agitația nocturnă (82.3 %) și iritabilitatea (75.6 %).

Cum rămâne concret cu febra? S-a ajuns la concluzia că NU se poate asocia febra cu erupția dentară. Pot exista creșteri moderate ale temperaturii corpului măsurate intrarectal, dar cea mai mare valoare citită de mine în oricare dintre aceste publicații a fost 37, 7 grade Celsius, ceea ce deja știm cu toții, nu se poate numi febră.

În ceea ce privește controversata diaree, concluzia logică la care s-a ajuns pentru cazurile relatate mai ales de către părinți de scaune mai moi în timpul erupției dentare a fost pusă pe seama legăturii între durerea din timpul erupției, faptul că mulți copii mușcă, ling sau sug obiecte mai mult și mai des în această perioadă, fiind incluse aici și degetele și riscul de contaminare. O altă legătură statistică nu a putut fi realizată și în niciun caz diareea prelungită, vărsăturile nu pot fi cauzate exclusiv de erupția dentară.

Care este mesajul de luat acasă: este puțin probabil (aproape imposibil) să existe o legătură de cauzalitate între febră (peste 38 grade măsurată intrarectal) și erupția dentară. În majoritatea cazurilor, când nu există alte semne clinice și părinții, chiar și unii medici, au fost convinși că dinții sunt de vină, e de fapt vorba de o infecție, virală cel mai frecvent, suprapusă ca și coincidență în același moment. Experiența mea, de mamă a doi copii, nu a fost cu nimic particulară în perioada erupției dentare (care durează ceva) în cazul niciunuia dintre ei. Orice febră sau diaree au fost de altă cauză, în fapt.  Să fiți sănătoși!”, susține medicul pediatru din România, Irina Costache.