Pitiriazisul rozat este o afecțiune cutanată, care pe cât de inofensivă pare, pe atât de multe bătăi de cap aduce persoanei afectate. Boala se caracterizează prin apariția unei erupții cutanate de gravitate medie. Deși poate apărea la orice vârstă, cel mai frecvent sunt afectate persoanele cu vârstă cuprinsă între 10 și 35 de ani. Pentru a ști cum evoluează și cum se tratează această afecțiune, am discutat cu medicul dermatovenerolog, Irina Batîr.
Ce este pitiriazisul rozat Gibert?
Pitiriazisul rozat este o dermatoza benignă, care se caracterizează prin apariția acută a unor leziuni inflmatorii, care au o evoluție pasageră și se pot menține în medie 3-8 săptămâni. Afecțiunea se caracterizează prin apariția de leziuni eritemato-scuamoase cu formă rotund-ovalară, au o localizare la nivelul trunchiului și membrelor superioare. Pitiriazisul rozat reprezintă aproximativ 1-2% din consultațiile dermatologice.
De ce apar aceste leziuni ale pielii?
Cauzele bolii rămân până în prezent discutabile, dar au fost emise mai multe ipoteze. În primul rând se invocă infecția virală (virusurile herpetice Herpes human Virus- tip 7 și/sau 6 HHV-6, virusul Echo-6).
La fel, erupțiile de tip pitiriasis rozat pot fi cauzate de unele medicamente, cum ar fi: Captopril, metronidazol, barbiturice, penicilina.
Pe cine afectează cel mai frecvent?
Boala este mai frecventă la copii și adulți, cu vârste cuprinse între 10 și 35 ani, mai rar la copii sub 10 ani și foarte rar la vârstnici, afectează în mod egal ambele sexe.
Nou-născuții şi bebeluşii pot face pitiriazis rozat?
Pitiriazisul rozat la nou-născuți și bebluși este mai puțin întâlnit, dar au fost descrise cazuri la copii de 3 luni.
Care sunt simptomele sau cum recunoaștem această boală?
În unele cazuri se poate remarca o perioadă cu afectarea stării generale, dureri de cap, oboseală, subfebrilitate. Cutanat, inițial mai frecvent la nivelul trunchiului apare o placă roz-gălbuie de 4-6 cm în diametru, de forma rotund-ovalară, cu margini neregulate și puțin elevate, însoțită de descuamare centrală fină, numită placa-mamă sau placa heraldică (Brocq), ulterior, peste câteva zile, apar elemente multiple de dimensiuni mai mici- focarele fiice.
Aceste leziuni pot fi de două tipuri: pete roșii, acoperite de o scuama fina, cu dimensiuni mici până la 1 cm, plăci cu diametrul de 1-3 cm, ce au o culoare roz-gălbuie, formă ovalară, acoperite în centru de scuame fine, și la periferie având un guleraș scuamos mai evident.
Leziunile se localizează mai frecvent la baza gâtului, pe trunchi, toracele anterioare și posteriore, abdomen, membrele superioare. Pot fi însoțite de prurit discret, care după băi calde sau excitare mecanică se poate accentua.
Cum se manifestă: există deosebri între maturi și copii?
La copii poate fi întâlnit pitiriazisul rozat inversat, care are o răspândire mai des pe membre.
La ce tratament trebuie să recurgem?
Cel mai des se recomandă bolnavilor să aștepte vindecarea spontană a bolii în decurs de 6-8 săptămâni. Dacă erupția este însoțită de prurit pot fi folosite antihistaminice sau local utilizarea cremelor cu corticosteroizi de potență mică sau medie.
După pitiriazisul rozat rămân pe piele urme, leziuni, cicatrici?
Leziunile de pitiriazis rozat dispar spontan după 4-8 săptămâni și nu lasă anumite sechele pe piele.
Sursa: Mamaplus.MD