mamaplus

Ginecolog Nadejda Vetricean, despre pilulele contraceptive și concepția greșită că ”îngrașă”

-
//
23.03.2020

Chiar dacă numărul femeilor care apelează la anticoncepționale pentru a evita o sarcină nedorită este în creștere, se pare totuși că pentru o bună parte din ele această metodă de contracepție este riscantă pentru că ar putea provoca apariția unor kilograme în plus nedorite. Pe de altă parte, medicii afirmă că această concepție este una greșită, iar faptul că pastilele contraceptive îngrașă este un mit. Mai multe detalii ne oferă în continuare medicul ginecolog Nadejda Vetricean.

”Cu adevărat, pilulele contraceptive utilizate cu 20 de ani în urmă, aveau urmări pentru organismul femeii, în special, ceea ce ține de acumularea în greutate. Pe atunci erau utilizate doze exagerate de estrogen, hormon care amplifică sinteza prolactinei în hipofiză, ceea ce avea ca efect diverse dereglări metabolice, deci nu era exclusă și acumularea în greutate.

Este minunat că astăzi trăim alte timpuri, medicina a avansat enorm și în prezent putem afirma cu siguranță că anticoncepționalele au devenit absolut sigure și nu prezintă efecte adverse.

Din cauza acestui mit neîntemeiat, multe femei renunță la contracepție expunându-se conștinet la riscul unei sarcini nedorite. Riscul unor efecte nedorite cu adevărat există, dar numai în cazul în care acestea sunt luate fără consultarea în prealabil a unui medic specialist. Anume din motivul că fiecare femeie este individuală, decizia de utilizare a anticoncepționalelor trebuie luată împreună cu medicul ginecolog, după evaluarea stării dvs de sănătate și determinarea contraindicațiilor dacă ele există.

Dacă sunt luate în mod corect, anticoncepționalele sunt foarte eficiente în prevenirea unei sarcini nedorite.”, susține ginecologul Nadejda Vetricean.

În altă ordine de idei, deși cele mai multe femei asociază creșterea în greutate cu contraceptivele, s-ar putea ca sursa acestei probleme să fie alimentația nesănătoasă și modul de viață sedentar. Aceste urmări nefaste pot fi prevenite prin efectuarea zilnică a unui set de exerciții fizice, plimbări în aer liber și eliminarea produselor nocive din alimentație.