Poluarea aerului, obsesia igienică, dereglarea microbiotei și stresul sunt principalii factori care au dus la o nouă dominaţie a unor boli considerate neglijabile până acum: alergiile, cancerul, depresiile, stresul informatic şi bolile autoimune. Despre aceste aspecte am discutat cu Dr. Olimpia Gherman, medic pneumolog în cadrul Centrului Medical MediPartner.
Astăzi petrecem mult timp în încăperi, această izolare expune repetat organismul la alergenii din clădiri (praf, mucegai, păr de animale), iar igiena exagerată, agresiunea organismului cu substanţe chimice şi consumul de alimente tratate chimic reprezintă o parte importantă din factorii declanşatori ai apariţiei bolilor alergice.
În ultimul timp, practic, fiecare al doilea pacient are manifestări alergice, care întrețin simptomele patologiei de bază, fie ea respiratorie, de exemplu tusea, cel mai des simptom întâlnit sau chiar gastrointestinale – indigestia sau disconfortul abdominal.
Măsurarea nivelului seric de IgE total este cea mai uzuală analiză medicală care ne poate sugera o manifestare alergică IgE mediată, ținem să menționăm există şi alte mecanisme de producere a reacţiilor alergice, iar cel mai frecvent întâlnit este cel prin IgE.
Însă, determinarea IgE total nu este foarte valoroasă pentru stabilirea unui diagnostic de alergie, este doar orientativă, există mulţi pacienţi alergici cu IgE total normal.
Pentru pacienţii cu alergie respiratorie se impune, de cele mai multe ori, efectuarea de investigaţii ale funcţiei pulmonare, cea mai utilizată fiind spirometria.
Există și alte teste de laborator care ne pot ajuta în această direcție. De exemplu granulocitele eozinofile depistate în analiza generală a sângelui sunt implicate activ în diverse procese inflamatorii; procente crescute pot fi întâlnite în boli alergice, parazitare, dar şi reumatice.
Proteinele cationice din granulele eozinofilelor au fost mult studiate datorită abundenţei lor şi capacitaţii lor de a exercita efecte multiple asupra celulelor gazdei şi ţintelor microbiene.
Studii mai vechi au arătat că ECP (proteina cationică a eozinofileleor) este o ribonucleoză care exercită efecte bactericide, induce degranularea mastocitelor şi are o acţiune citotoxică asupra paraziţilor helmintici .
Niveluri crescute de ECP (proteina cationică a eozinofilelor) au fost detectate în serul, sputa şi secreţiile nazale ale pacienţilor care suferă o reacţie alergică de fază tardivă (la 6-24 ore de la expunere), când influxul de eozinofile predomină în zona reactivă.
Nivelul ECP (proteina cationică a eozinofilelor) în ser reflectă mai bine decât IgE procesul inflamator alergic, adică nivelul de activare a eozinofilelor; se corelează foarte bine cu activitatea bolii, deci cu severitatea atopiei.
Acest parametru de laborator este util pentru obiectivarea şi supravegherea terapiei în astmul bronșic şi dermatita atopică.
Recomandări pentru ECP:
• copii cu simptomatologie obstructivă pentru diagnosticul diferenţial între astmul bronşic şi bronşita obstructivă recidivantă;
• diagnosticul diferenţial între afecţiuni alergice şi non-alergice;
• controlul evoluţiei în astmul bronșic şi dermatita atopică;
• evaluarea tratamentului antialergic și a compliantei pacienților.
Este important să cunoaștem dacă semnele respective sunt datorate unei reacții alergice, deoarece prima măsură de tratament este evitarea alergenilor.
Succesul tratamentului va depinde de conlucrarea pacientului cu medicul, iar testele de laborator ne ajută în această direcție.
Adresa: Chișinău, bd. Moscovei, 15/7
Telefon: 0600 24 888