Nașterea vine la pachet cu multe emoții pozitive, dar și nedumeriri, dacă nu ne-am informat suficient și din surse veridice despre ceea ce urmează să se întâmple în primele săptămâni de viață ale bebelușului. Educatorul prenatal Lamaze, Elena Țîra, vine cu răspunsuri la întrebările care le macină cel mai mult pe tinerele mămici.

Elena Țîra
Educator prenatal Lamaze

La câte zile este indicat să scoatem bebelușul la prima plimbare în parc?

Să știți că nu este o regulă bătută în cuie. Măcar și în prima săptămână după naștere. Atât proaspăta mămică, cât și nou-născutul au nevoie de plimbări. Dar ținem cont de vremea de afară, dacă e vară, atunci optăm pentru plimbările din prima parte a zilei sau seară, atenți la razele solare, pielea bebelușilor e foarte fină și se poate înroși foarte repede. Evităm categoric acoperirea cărucioarelor, se pot sufoca! Dacă în sezonul rece, îmbrăcăm bebelușul corespunzător.

De evitat totuși zonele prea aglomerate, precum: magazinele, mall-urile, pentru că sistemul imunitar e slăbit și riscăm să se îmbolnăvească.

Cum putem gestiona temerile pe care le avem când manevrăm bebelușul?

Noi de fapt știm mai mult decât credem că știm. Abordăm lucrurile treptat, instinctele sunt mai puternice decât credem noi. Iar părinții își cresc copiii cel mai bine atunci când au încredere în ei.

De la încrederea în noi pornește tot. Chiar dacă simțim că avem unele lacune, spre exemplu prima băiță, îmbrăcatul scutecelor/hăinuțelor, vă invităm la cursurile de îngrijirea nou-născutului și pas cu pas trecem fiecare etapă, exersăm pe manechin toate manevrele.

Cum trebuie așezat bebelușul pentru somn?

În primul rând fără pernuță, înțeleg că e frumos, în zilele noastre marketingul lucrează foarte bine, dar un nou-născut nu are nevoie de asta.

O saltea tare, dacă e moale se poate sufoca în timpul nopții când se întoarce pe burtică.

Recomand dormitul pe spate, această poziție a redus numărul deceselor subite infatile cu 50%.

Cum îl facem să eructeze după masă?

După fiecare masă, este de preferat să-l ținem în poziție verticală, fie alipit de piept, fie burtica lui să cadă exact pe umărul mamei/tatălui și să nu ne fie teamă că nu ține bine capul, e un plus că își întărește mușchii gâtului în această poziție, îl ținem până auzim că a ieșit aerul.

Când și de câte ori schimbăm scutecul unui nou-născut?

Și aici nu este o regulă fixă. Important să nu intrăm în extreme, să-l schimbăm după fiecare pipi sau să-l lăsăm toată ziua cu același scutec, în funcție de situație.

Am să atrag atenția aici mai mult la cum schimbăm scutecul, mâinele să nu fie reci, să-i comunicăm bebelușului intenția noastră, șervețelele să nu fie prea reci, apă prea fierbinte/rece și scutecele să fie exact după grutatea bebelușului, nici mai mari și nici mai mici.

mamaplus

Cât de des îi facem băița și care este temperatura recomandată pentru apa din cadă?

În cadrul cursurilor recomand prinților să aibă răbdare cu prima băiță, deși sunt tare entuziasmați de această procedură.

Bebelușii se nasc cu un strat protector numit “Vernix”,  el este prima “haină” a nou-născutului. Rolul vernixului e de a menține pielea hidratată, are proprietăți antimicrobiene, îl ajută să se adapteze la viața extrauterină.

Deci, prima băiță să fie făcută la 8,10 zile după naștere, temperatura recomandată a apei este de 37 de grade Celsius.

Cât de des?! Recomand în prima lună să fie zilnic, iar după: de 2/3 ori pe săptămână. Amânăm cât mai mult posibil produsele de igienă cu mirosuri, spumă de baie, etc. Optăm pentru produse cât mai naturale.

La ce interval de timp de la naștere îi va cădea buricul și cum se curăță acesta?

Individual și aici, la 3/4/5 zile. Regula de bază e să menținem zona buricului uscată și să evităm să îmbrăcăm scutecul peste buric. La orice sângerare sau lichid care curge din buric – ne adresăm specialistului. Mulți medici recomandă îngrijirea zonei cu verde de briliant.

Cât de indicat este masajul în prima lună de viață?

E binevenit, primele săptămâni sunt mai degrabă mângâieri, pentru că se acomodează cu viața extrauterină, iar după putem începe sesiunile de masaj. Nu există o perioadă anumită în timpul zilei când să-i faceți masaj, important să fie relaxat. Se masează cu blândețe tot corpul, recomand să utilizați ulei, fie de cocos, migdale, măsline, etc. Dacă plânge, încercați să găsiți motivul: foame, plictiseală, somn etc.

De când putem începe gimnastica pentru bebeluși?

Începem de la 2/3 luni, cu mișcări lente, important să nu forțăm și să nu fie exact după masă. Începem cu piciorușele cunoscuta ”bicicletă”, mânuțele, masaj pe spate.

Sursa: Mamaplus.MD