Copiii care sar peste micul dejun nu au aceeași energie pe timpul zilei, devin mai somnolenți, iar productivitatea scade la cote minime. Nutriționistul Sergiu Munteanu a explicat în cadrul interviu ce alimente ar trebui incluse în prima masa din zi a copilului și ce alimente nu sunt indicate pentru cei mici.
Cum trebuie să arate un mic dejun pentru un copil care merge la grădiniță
El trebuie să conțină toți micro și macro nutrienții – adică proteine, glucide și lipide. Să fie din produse calitative, cât mai proaspete și să prevaleze produsele care au valoare nutritivă mare, nu doar calorică. Am în vedere cașcavalul, carne cu legume, ouăle, nu numaidecât terciul. Legea nutriției spune – diversificare – prin urmare, copilul nu ar trebui să mănânce una și aceeași în fiecare zi.
Monotonia ne strică sănătatea, cea mai importantă este diversificarea.
Copiii se satură de aceleași preparate și organismal are nevoie de mai multe surse, trebuie să schimbăm în permanență meniul. Mâncarea trebuie să arate bine și să fie gustoasă. Două zile puteți să-I dați terci, următoarele două zile să fie cașcaval cu niște roșii și pâine integrală, în altă zi peste cu ceva combinat. Important e să fie calitativ, să fie gustos și frumos.
În privința terciurilor, ele trebuie să fie făcute din boabe întregi din cereale integrale, pentru că în învelișul bobului se conțin toate mineralele și vitaminele necesare, în special cele din grupa B – fibrele alimentare necesare pentru microfloră. În cazul terciurilor instante, care se gătesc în 5 minute cu apă clocotită, ele nu au niciun folos decât o cantitate mare de calorii, cu mai puțină valoare nutrițională sau vitamine. Dacă copilul preferă să mănânce terci, încercăm să diversificăm, adăugăm în el fructe uscate sau legume.
Proveniența laptelui – un factor foarte important
Să știți că laptele, dacă este un produs calitativ dintr-o sursă calitativă care conține numai ingrediente de origine animalieră și nu au fost adăugate grăsimi vegetale sau hidrogenate, el este un produs destul de ok dacă permite organismul și dacă copilul are lactaza care îi permite să îl fermenteze. Mă refer la laptele care e dintr-o sursă sigură – dacă știți sigur că provine de la vacă. La noi, când se face analiza laptelui din comerț, se analizează doar concentrația de grăsime, dar nu se face analiza pentru depistarea originii grăsimii – vegetală sau animalieră. Conform legislației, producătorii nu au voie să folosească grăsime vegetală, dar câteodată se mai întâmplă să o adauge.
Laptele de soia poate înlocui parțial laptele de origine animalieră, deoarece el nu poate fi o sursă de vitamina D sau minerale. Acest tip de lapte conține doar grăsimi sănătoase din soia. Posibil să fie o sursă bună de proteine, dar se asimilează greu.
Ce alimente sunt interzise copiilor
În niciun caz nu sunt recomandate la micul dejun produsele procesate care sunt supuse prelucrării termice, industriale. Cel mai clasic produs procesat este salamul, deoarece carnea foarte procesată își pierde calitățile nutritive din cauza adaosului de sare, apă, grăsimi și conservanți. Un alt produs nerecomandat este pateul din comerț, care nu are nicio valoare nutritivă și este nociv pentru organismul copiilor. În plus, excludeți zahărul critalin și sucurile de fructe din comerț.