Pentru că au simptome comune cu răcelile banale, alergiile la polen adesea sunt diagnosticate tardiv, când deja apar complicații severe! Pentru un diagnostic diferențiat este suficient să faci un set de analize care te costă mult mai puțin decât să tratezi o răceală inexistentă, având de fapt o alergie. Alergologul Clinicii Sante Chișinău, Victoria Ipatii, a explicat care sunt pașii pe care trebuie să-i urmeze o persoană care se confruntă cu o alergie în perioada polenizării arborilor, dar și ce analize trebuie să facă ca să afle care este factorul alergen.
O alergie fără simptome cutanate
Alergia la polenul arborilor poate declanșa un șir întreg de simptome, avertizează alergologul Centrului Medical Clinica Sante Chișinău, Victoria Ipatii.
„Simptomele principale sunt rinoree, congestia nazală, strănutul, senzația de presiune și chiar durere facială, mâncărimea la nivelul nasului și ochilor, lăcrimarea ochilor, ochi înroșiți, iritație și disconfort în gât, tusea și dificultatea la respirație. Mai rar se întâlnesc și simptome cutanate”, a menționat medicul.
Chiar de la primele simptome pacientul trebuie să se adreseze la medicul alergolog.
„Alergologul va stabili un diagnostic corect, va alege o tactică de tratament și va prescrie medicamente necesare care să împiedice evoluția bolii și să reducă simptomele neplăcute”, a specificat Victoria Ipatii.
Nu ghiciți diagnosticul
Este o infecție bacteriană, virală sau un proces alergic? Medicii recomandă să nu ghiciți dignosticul, dar să treceți un set de analize. La Clinica Sante este elaborat un pachet de investigații de laborator care vin să răspundă la această întrebare. Pachetul include 5 analize, care au un preț promoțional de 420 lei:
1. Hemoleucograma completă,
2. VSH,
3. IgE total seric,
4. Exudat nazal pentru identificare bacteriană și fungică (gratuit antibiograma și antifungigrama, dacă este necesar),
5. Exudat faringian pentru identificare bacteriană și fungică (gratuit antibiograma și antifungigrama, dacă este necesar)
Însă pentru a stabili exact care este factorul alergen, medicul va recomanda efectuarea unor analize.
„Pentru confirmarea diagnozei de alergie la polen există mai multe metode, dar metoda cea mai precisă pentru diagnostic și determinarea factorului provocator sunt testele imunologice. Testul aceasta ne permite să determinăm prezența în sânge a Imunoglobulinelor E în raport cu fiecare dintre alergenii de polen”, a explicat alergologul.
Dacă sunteți alergic la polen se recomandă
Potrivit medicului Victoria Ipatii, deseori există pacienți la care apar reacţii alergice combinate la mai multe soiuri de polen, cum ar fi cel de arbori, graminee sau ambrozie. În cazul polinozelor diagnosticate târziu se pot dezvoltă complicații, uneori destul de grave.
„În cele mai multe cazuri alergiile la polen pot provoca apariția astmului bronșic”, a avertizat alergologul.
Vestea bună este că în prezent alergiile la polen pot fi ținute sub control cu ajutorul tratamentului adecvat și inițiat la timp, dar și prin aplicarea unor măsuri de protecție. Victoria Ipatii a enumerat câteva reguli esențiale.
„În cazul în care sunteți alergic la polen se recomandă să închideți ferestrele între orele 04:00-17:00 și să aerisiți încăperile în timpul nopții, să nu utilizați acasă haine cu care ați umblat afară, să nu păstrați plante înflorite în casă, să nu folosiți produse pe baza de plante (inclusiv cosmetică, medicamente) și să protejați pielea, nasul și ochii în timpul aflării în stradă cu haine închise, mască de unică folosință și ochelari.”
Pentru programare la medicul alergolog Victoria Ipatii sunați la 078 11 99 55.
Rețeaua Națională de Centre Medicale Clinica Sante numără peste 60 de medici consultanți și face peste 800 de investigații de laborator cu 10% reducere. Pentru detalii nu ezitați să apelați linia verde: 022 66 72 66.