Din fericire, interesul pentru produsele de îngrijire naturale este tot mai ridicat. Suntem mai atenți la ingredientele de pe ambalaj, fie că este vorba despre șamponuri, săpunuri sau creme. Fiind pasionată de producția săpunului artizanal, Natalia Munteanu s-a informat, a studiat, a achiziționat cele mai bune ingrediente și s-a apucat de făcut săpun din uleiuri și unturi vegetale, fără ulei de palmier, parabeni și coloranți. Până acum, s-au bucurat de produsele sale doar cei apropiați, însă după ce și-a creat o pagină de Instagram, poți face o comandă și tu pe Nim Soap!

mamaplus

Cum ți-a venit ideea să confecționezi săpunuri hand-made și de cât timp te ocupi cu asta?

Eu sunt atrasă de tot ce înseamnă natural. Merg la toate târgurile artizanale de la Chișinău, iar când am ocazia vizitez târguri similare în străinătate. Am cumpărat de câteva ori săpun natural. După ce m-am spălat cu ele, m-am îndrăgostit iremediabil. La începutul pandemiei de coronavirus, când multe femei au început a coace pâine, eu am început să caut mai multe informații despre cum se face săpunul artizanal. Mi-am comandat o carte despre săpunărit din România, am mai găsit câteva cărți de specialitate în format PDF de peste ocean și, în anul 2020, am purces la fabricarea săpunului. Mi-a luat cam o lună până la prima tranșă de săpun reușit.

Ce ingrediente folosești și de unde le procuri?

Folosesc ulei de măsline, ulei de cocos, ulei de nuci, ulei din semințe de struguri, ulei de migdale, ulei de ricin, unt de shea, unt de cacao, lapte de capră/bivoliță și sucuri din legume stoarse de mine. Uleiul de măsline este din Italia. Uleiurile de migdale, nuci și struguri le iau de la producătorii autohtoni, uleiul de ricin – din farmacie, iar unturile le procur de la importatori.

Nu utilizez uleiuri esențiale pentru că provoacă alergii și irită pielea. De obicei, uleiurile esențiale se pun în săpun, pentru parfum. Nu-mi plac săpunurile cu miros strident. Am pus ulei de lavandă autohton și ulei de patchouli în tranșe diferite de săpun, la solicitarea clientelor. Evit uleiul de palmier din cauza impactului pe care-l are obținerea lui asupra mediului înconjurător și asupra habitatelor naturale.

Ce conține un săpun natural?

Săpunul artizanal se obține din grăsimi, apă distilată și leșie. Săpunul se obține în urma reacției de saponificare și conține o cantitate importantă de glicerină naturală, ceea ce-l face să fie hidratant. În timpul procesului de saponificare, se amestecă grăsimile (ulei, unt) cu sodă caustică (NaOH) dizolvată în apă. Soda caustică se folosește doar pentru a saponifica uleiurile și unturile din compoziție. Nu vă îngrijorați, săpunul final nu mai conține deloc sodă caustică, aceasta se transformă complet în procesul de saponificare. Nu există saponificare, nu există săpun!

Eu folosesc doar ingredinte de origine vegetală. Apa distilată poate fi înlocuită total sau parțial cu sucuri naturale sau lapte de capră, bivoliță pentru că îs mai grase. Eu fac săpun după metoda de saponificare la rece, deoarece astfel se păstrează proprietățile ingredientelor naturale.

mamaplus

Unde ai învățat această îndeletnicire?

Meseria am învățat-o din cărțile de specialitate. Nu e nevoie de un mentor alături. Eram emoționată la prima tranșă... de parcă cine știe ce făceam. Nu e ceva complicat. Dacă înțelegi informațiile și ai tabelele necesare, calculele sunt simple, sunt operații aritmetice. După ce-am dăruit săpunul celor apropiați, iar oamenii au fost încântați de efectele lui, de mirosul suav – am prins curaj și încredere. Intenționez să ofer lecții/tutoriale sau cursuri de fabricare a săpunului pe pagina NIMSoap.md de pe Instagram, pentru cei care vor să-și facă singuri săpun.

Prin ce se deosebesc săpunurile handmade de cele obișnuite, pe care le găsim în magazine?

Săpunul artizanal e lipsit de coloranți, parabeni, conservanți, SLS (Sodium Lauryl Sulphate) etc. Vă îndemn să citiți etichetele atunci când procurați un săpun din magazin. Săpunurile artizanale se fac din uleiuri și unturi care atrag umiditatea și o mențin în piele, prevenind astfel uscarea și iritația.

Săpunurile comerciale sunt adesea făcute cu detergenți chimici, întăritori și agenți de spumare sintetici. Mulți producători de săpun comercial îndepărtează glicerina naturală, care se obține în procesul de fabricare a săpunului, pentru a o folosi în produsele cu un preț mai mare, cum ar fi cremele hidratante.
Săpunul de casă durează mai puțin, dar depinde și cum îl păstrezi: saponiera trebuie să permită scurgerea apei, astfel ca săpunul să se usuce între utilizări. Perioada de valabilitate a unui săpun de casă este mai mică (aproximativ un an) decât a unui săpun din comerț. Parfumul din săpun dispare ușor în timp.

Care a fost cea mai deosebită comandă pe care ai realizat-o până acum?

Săpunurile mele le vând sau le dăruiesc celor apropiați, care păstrează obiceiuri sănătoase de îngrijire personală, iubesc simplitatea și tot ceea ce oferă natura. Produc săpunuri în timpul liber. Cel mai interesant săpun făcut la comandă conține ulei esențial de patchouli, un ulei utilizat pe larg în America Latină, care are un efect regenerator și readuce fermitatea pielii. Unii preferă săpunul cu ulei de patchouli pentru mirosul său unic, intens, cu nuanțe de mosc, pământ și ierburi.

Cu ce surprize mirositoare planifici să-ți mai surprinzi clienții?

Clienții mei sunt devoratori de frumos, de natural și de homemade. Aș vrea să-i încânt prin simplitate. Săpunul cu cât e mai simplu și natural, cu atât e mai bun. Vreau să fac săpun de Alep din ulei de măsline pomace și ulei de laur.

Sursa: Mamaplus.MD