Cu o doză de ambiție și înzestrată cu un talent desăvârșit, Victoria Ghinda Cecoi și-a creat propria colecție de accesorii croșetate manual. Pentru ea nimic nu este greu și imposibil atât timp cât face totul cu dăruire. Creativitatea și originalitatea sunt valorile care-i garantează succesul și, în calitate de expert, tânăra oferă și lecții de masterclass amatorilor. Lucrările sale sunt apreciate nu doar în Republica Moldova, ci și dincolo de hotarele ei. Descoperiți-o pe Victoria, un om plin de viață din mâinile căruia ies adevărate bijuterii.
Când și cum a luat naștere ideea de a croșeta?
Totul a început în mod spontan, acum 4 ani, când am descoperit arta croșetării - un hobby pe care pur și simplu îl ador. Fiind interesată de tot ce este nou, am decis să particip la un masterclass cu fire de tricotaj, la care m-am înscris, fără a sta prea mult pe gânduri. Deoarece eram în preajma sărbătorii de 8 Martie, am considerat că e un prilej perfect de a crea niște cadouri pentru oamenii dragi.
Această activitate a devenit o afacere sau reprezintă doar o pasiune?
La momentul actual, eu consider că activitatea mea reprezintă un hobby, care îmi aduce și satisfacție, și un venit. Pe lângă această ocupație, am un job cu normă întreagă la o companie din Chișinău.
Ce fel de lucrări găsim în colecția ta?
Pentru croșetare eu folosesc doar fire de tricotaj marca Bobbiny, 94% cotton, deoarece au o textură cu care este ușor și comod de lucrat. Eu am organizat și niște ore de masterclass, iar activitatea mea a început cu croșetarea coșulețelor, apoi a gentuțelor. Astăzi mi-am lărgit colecția și creez mai multe lucruri: coliere, covorașe, pernuțe decorative etc. Mai nou, printre accesorii se regăsește și rucsacul croșetat manual care, în combinație cu piele ecologică, arată superb.
În procesul de creație te bazezi pe anumite modele sau croșetezi după propriile tehnici?
Multe fete se ocupă cu așa ceva, iar eu mă inspir și din ideile lor. Totuși, prefer să țin cont de metodele individuale, deoarece fiecare meșter tinde să creeze lucruri cât mai diferite și originale, prin care să iasă în evidență. Eu iau în calcul preferințele clienților mei, de aceea mă străduiesc să combin armonios abilitățile practice cu gustul estetic.
Cât timp îți ia croșetarea unui accesoriu?
La început, primele lucrări îmi luau mult timp. Din dorința de a crea accesorii perfecte, eu le croșetam, iar atunci când observam că ceva nu a ieșit bine, desfăceam totul și o luam de la capăt. Pe parcurs, m-am familiarizat ușor cu procesul de creație și de-atunci croșetez repede, în funcție de volumul de comenzi primite. Spre exemplu, o geantă se execută în câteva ore, un coșuleț însă mult mai rapid. Îmi doresc niște lucrări calitative, pentru ca cei care le primesc, să fie încântați și mulțumiți de rezultat.
Cine te susține în tot ceea ce faci?
La început nu fost atât de ușor, însă procesul de creație și rezultatele finale m-au motivat să mă dezvolt în acest domeniu. Prietenii și rudele m-au încurajat enorm, fiind plăcut surprinși de originalitatea lucrărilor mele. Apoi au urmat cuvinte de laudă din partea multor oameni și chiar a unor femei de afaceri, care mă admiră și mă motivează să creez cât mai multe accesorii frumoase. Datorită susținerii lor, eu prind aripi și-mi doresc ca pe viitor să realizez încă multe alte idei de-ale mele.
Unde pot fi admirate lucrările tale?
După ce am expus câteva dintre lucrări pe rețelele sociale, au urmat numeroase comenzi nu doar din țară, ci și de peste hotare: România, Germania, Elveția, America, Londra, Irlanda. Apoi mi-a venit ideea de a crea o Pagină dedicată accesoriilor croșetate.
Lucrările pot fi văzute pe Facebook - „Pretty Accessories” și pe Instagram - @victoriacecoi sau @prettyaccessories.handmade.
Ce planifici să creezi în viitorul apropiat?
Eu pun accentul pe cât mai multă originalitate. Astfel, mi-am propus să creez mai multe articole combinate cu piele ecologică și naturală, care să atragă atenția și să se încadreze perfect într-o ținută.
Ce mesaj poți să le transmiți oamenilor care își urmează vocația, dar și celor care încă nu au descoperit-o?
Eu întotdeauna am considerat că activitatea mea nu este pentru mine, dar viața a demonstrat contrariul. Oamenii se nasc pentru a realiza lucruri frumoase. Nu trebuie niciodată să renunțe la pasiunile lor, ci dimpotrivă, să fie încrezători și optimiști. Pasiunile ne fac fericiți și prin asta reușim să trăim cu-adevărat.
Sursa: MamaPlus.MD