Nicoleta este o tânără mămică din Chișinău, pasionată de broderie. Fiind în concediul de maternitate, aceasta a dat frâu liber imaginației și a început a crea primele sale lucrări cu mărgelușe. Acum, meșterița are în palmares peste 70 de lucrări impresionante, cea mai specială fiind Icoana “Cina cea de taină”, la care au fost folosite 44.000 de mărgele.

mamaplus

De când ești pasionată de broderie și cum ți-ai descoperit acest talent?

De aproape 2 ani și jumătate sunt pasionată de broderia cu biser. Fiind însărcinată, îmi căutam un hobby și m-am regăsit în broderie. Acest talent nu l-am descoperit, dar l-am preluat de la mama mea, care la acel moment broda de câțiva ani.

De unde ai învățat această îndeletnicire?

De fapt, broderia cu biser este o îndeletnicire foarte ușoară. Este nevoie doar de răbdare, în rest o poate face oricine are dorința de a crea ceva frumos.

Ce lucrări putem găsi în colecția ta?

Eu ador să cos peisaje cu tablouri cu flori. Dar cel mai des cos icoane, pentru că cererea este mai mare. Însă, pe lângă icoane, pot coase orice: peisaje, tablouri cu diferite tematici (maternitate, flori, animale, orașe), îngerași pentru botez sau nașterea bebelușului, certificatul de naștere pentru copii.

Cât timp îți ia realizarea unei lucrări?

Timpul depinde de mărimea lucrării. O lucrare A4 poate avea 6500 de mărgele sau 12000 de mărgele, respectiv și timpul este diferit. În medie, cos 400 de mărgele pe oră.

Cum reușești să te împarți între maternitate și acest hobby?

Sincer, îmi este foarte ușor să combin maternitatea cu broderia. Timpul cât copilul doarme îl dedic în totalitate broderiei, astfel mă încarc cu energie și idei noi. Dar am noroc și de un băiețel cuminte, care mă lasă să cos și atunci când este treaz.

mamaplus

Care e lucrarea de care ești cea mai mândră?

Lucrarea de care sunt cea mai mândră este și cea mai mare lucrare cusută de mine până acum. Este vorba despre “Cina cea de Taină” în stil vechi. Este mărimea A2 și are 44000 de mărgelușe cusute.

Câte lucrări ai reușit să realizezi până acum?

În 2 ani și jumătate am cusut aproximativ 70-80 de lucrări. Obișnuiam să notez fiecare lucrare într-un carnețel, dar de la o vreme am pierdut șirul.

În ce țări au ajuns până acum lucrările tale?

În mare parte lucrările se vând în Moldova. Chiar dacă clientul este de peste hotare, lucrările se înmânează aici, în Moldova, când el vine acasă sau prin intermediul unui cunoscut. Dar am trimis și în Italia, Irlanda.

Broderia e doar un hobby sau planifici să o transformi într-o mică afacere?

Deocamdată, broderia este un hobby. Mi-ar plăcea cu timpul să devină o mică afacere, dar până la aceasta mai am mult de muncă.

Cum pot face rost de o lucrare realizată de tine potențialii clienți?

Clienții sau potențialii clienți mă pot contacta pe paginile de Facebook sau Instagram. De asemenea, acolo pot vedea toate lucrările mele.