A transformat luxul într-o afacere prețioasă, mizand pe slabiciunea femeilor pentru cristale. Lilia Iacub este o mămică inventivă, plină de imaginaţie şi poftă de viată. Ea a avut curaj să creadă în visele sale şi acum conduce unica afacere din Moldova, care personalizează diverse acceso­rii și obiecte cu cristale Swarovski. Totul a început în perioada maternității, iar fetițele ei o inspiră și-i dau puteri să-și atingă scopurile.

Lilia Iacub, mama care a deschis cea mai sclipitoare afacere din Moldova. Vezi cu ce se ocupă

 Când și cum ți-a venit ideea de a deschide o afacere atât de sclipitoare?

Pentru prima dată mi-a venit această idee în primul concediu de maternitate, atunci când am deschis un butic cu bijuterii din cristale. Deja în al doilea concediu am dorit să aduc pe piaţă ceva nou. Recunosc că la început pentru mine această activitatea a fost doar un hobby, dar cu timpul, totul a fost planificat atât de bine, încât astăzi această afacere sclipitoare cere muncă multă şi resurse financiare.

 Ce fel de produse decorezi cu cristale?

Decorez totul, începând cu suzetele pentru copii şi până la detalii pentru automobile. Orice ideie a clientului este binvenită şi mereu sunt în căutare de ceva nou şi frumos!

Lilia Iacub, mama care a deschis cea mai sclipitoare afacere din Moldova. Vezi cu ce se ocupă

 Care a fost cel mai neobișnuit obiect pe care l-ai împodobit cu cristale?

Până la urmă, toate obiectele sunt neobișnuite, dar cel mai mult m-a impresionat o pereche de pantofi vechi, de culoare roz-mov, a unei cliente din Milano. Ea a hotărât că la nunta sa va încălţa anume această pereche de pantofi, căci îi sunt cei mai comozi. Într-un final, în câteva nopţi nedormite am transformat aceşti pantofi în pantofi de Cenuşăreasă. I-am decorat cu peste 2000 de cristale şi a fost depusă o muncă enormă, dar şi rezultatul a fost surprinzător.

 Totuși, moldovencele cred în expresia: ”Cele mai bune prietene ale femeilor sunt diamantele”? Cine sunt clientele tale?

Personal nu cred, dar totuşi aceste cristale mici au un farmec aparte, care ne fac mai speciale şi ne dau o dispoziţie bună! Doamnele şi domnisoarele care-mi sunt cliente deloc nu sunt capricioase, ba dimpotrivă au încredere în mine ca meşter. Clienţi bărbați avem mai puţini, dar totuşi sunt.

Lilia Iacub, mama care a deschis cea mai sclipitoare afacere din Moldova. Vezi cu ce se ocupă

 Cum te descurci cu rolul de mamă și cu cel de femeie de afaceri?

Trebuie să recunosc că în ultima prerioadă îmi este foarte greu, pentru că sunt solicitată şi la serviciu, şi acasă din ce în ce mai mult. Fetiţele mele mereu caută cânt mai multă atenţie. Mereu îşi doresc să fie alintate şi să fiu cu ele. De aceea cât timp ele sunt la gradiniţă, pot să mă ocup de clienţi, iar weekend-urile sunt în familie, cu telefonul practic deconectat. Încerc să nu amestesc aceste 2 roluri, dar de multe ori sunt ajutată şi de soţ.

 Ce sfaturi ai pentru mamele care vor să înceapă o activitate în perioada maternității?

Mereu am zis că noi, femeiile suntem o forţă şi o torţă care arde fara încetare. Trebuie doar să ne organizăm, să avem răbdare şi desigur, un umăr alături pe care să punem capul să ne odihnim. Orice lucru trebuie să fie făcut din plăcere, să fim cât mai originale, inventive şi e garantat că profitul va apărea. Eu am ieşit dintr-o depresie post-natală urită cu ajutorul cristalelor, despre care am avut curaj să le povestesc celor din jur abia după un an şi jumătate de la naştere. Datorită acestei afaceri, eu mă relaxam, era un colţişor în casă, care era doar al meu.  În timpul nopții acolo mă refugiam şi anume în acest colţişor a crescut afacerea mea, care este unică în toată ţara! Trebuie doar să ne dorim şi să ne iubim! 

Lilia Iacub, mama care a deschis cea mai sclipitoare afacere din Moldova. Vezi cu ce se ocupă

Sursa: Mamaplus.MD