Laura este o mămică din Chișinău, care creează fețe de masă și covorașe demne de admirație. Lucrările ei au ajuns în mai multe colțuri ale lumii, deoarece sunt de-a dreptul deosebite. Haideți să-i aflăm povestea de viață și să-i admirăm cele mai proaspete creații!
Când și cum ți-ai descoperit pasiunea pentru croșetă?
Era o iarnă în toată legea când mi-am descoperit pasiunea respectivă. Cu 6 ani în urmă, la târgul de Crăciun din centrul Chișinăului. Eram fără căciulă și înghețam definitiv. Puteam să-mi cumpăr, nu era mare problemă, însă nu știu de ce am decis să îmi fac eu singură una.
Am mers la piața centrală ( nu cunoșteam prea bine Chișinăul și nu știam de punctele comerciale de unde cumpăr acum ața) și am cumpărat o pereche de andrele și ața din lână roșie-bordo. Mi-a plăcut atât de mult că nu m-am oprit doar la căciulă. După un timp, am trecut la croșetă și de atunci nu s-a schimbat situația. Am o dragoste aparte pentru ea și nu cred că o voi schimba vreodată pe andrele, deși ele au fost startul meu în această lume hand-made.
Unde ai învățat această îndeletnicire?
Am învățat aceasta muncă de la ex-diriginta mea de gimnaziu. Aveam cu ea “educația tehnologică“ și acolo mi-a pus bazele cunoștințelor mele.
Tare aș vrea să o văd și să-i spun “mulțumesc“ din tot sufletul, dar din păcate nu mai este printre noi. Rămân cu gândul că de undeva de sus, știe și vede ce se întâmplă.
În rest, am învățat totul singură, cu pași mici. În percepția mea, nu este nimic complicat. Doar faci ceea ce îți place... cel puțin la mine e așa.
De unde te inspiri?
De pe internet sau din lumea înconjurătoare. Sunt momente când nu mă inspir de nicăieri, mă bazez pe ideile și dorințele mele.
Ce lucrări croșetate putem găsi în atelierul tău?
La moment, fețe de masă. Am făcut 3 la fel. Același model adaptat la diferite dimensiuni.
Covorașele și fețele de masă au nevoie de o îngrijire specială? Cum trebuie să fie întreținute ca să reziste în timp?
Nu este mare lucru la întreținere. În principiu, avem o sumedenie de lucruri în casă, cărora trebuie să le oferim o atenție deosebită. Exact același lucru e și cu aceste lucrări. Mult contează ce fel de ață folosesc.
Spre exemplu, fețele de masă pe care le-am croșetat se pot curăța simplu, în mașina de spălat, la o temperatură nu mai mare de 30 de grade, timp de 30 de minute. În cazul în care s-a murdărit mai tare, ar fi mai bine să o duceți la o curățătorie chimică.
În cazul covoarelor e același lucru. În majoritatea cazurilor, e de dorit să fie duse la spălătoria de covoare sau la cea chimică, iar dacă e micuț și ața permite, poate fi pus în mașina de spălat la temperatură joasă. Eu informez fiecare client, ca să nu fie situații neplăcute.
Care sunt lucrările de care ești cea mai mândră?
Evident, covoarele și fețele de masa, cel puțin la moment. În viitor, vor fi și altele.
Care a fost cea mai complicată lucrare pe care ai creat-o până acum?
Din punct de vedere tehnic, nu am avut nicio lucrare complicată. Dar dacă e să ajung la dimensiuni, este o astfel de piesă în colecția mea.
O față de masa cu dimensiunile: 3,5 cm*2 m. Era mare și complicat de ținut, pentru că fugea de pe brațe. Cădea jos, trebuia să mă aplec să o ridic. La fiecare 5 minute, trebuia să o deplasez pentru că se mototolea. Rezultatul, însă, a întrecut toate așteptările mele și a meritat efortul.
Ai comenzi doar din țară sau livrezi și peste hotare?
Da, sunt și din țara, și de peste hotare. Puține, dar sunt. Comenzile cele mai scumpe vin de acolo, e vorba despre Italia și Franța.
Cum pot face o comandă potențialii clienți?
Printr-un mesaj pe Instagram sau Facebook, discutăm toate detaliile, punem la punct fiecare pas. Clientul mă poate urmări pe rețele, acolo postez zilnic momente din procesul de muncă, ca să fie totul transparent.
Cu ce lucrări planifici să-ți mai surprinzi clienții?
Paradoxul e că am avut o pagină cu de toate. Erau genți, bluze, veste, cardigane, costume de baie, covoare, gulerașe, căciuli, plapume și alte lucrări. Însă, după o puternică depresie postnatală, am șters absolut totul. La un an de la naștere, am decis să revin și am fost nevoită să încep totul de la zero. E complicat, dar merg înainte. Contez mult pe oamenii care apreciază astfel de lucrări. Nu aștept neapărat să cumpere sau să facă comenzi, pentru mine e importantă prezența lor, aprecierile.
Am multe idei, de la milieuri până la lenjerie de pat. În timpul apropiat, mă apuc de vestimentație. Ce va fi și despre ce este vorba, veți afla în curând. Să fie surpriză, sper să-mi surprind urmăritorii!
Sursa: Mamaplus.MD