Din păcate, telefonul, tableta, televizorul, calculatorul sunt tot mai prezente în viața copilului de la cea mai fragedă vârstă. Dar ce-ar fi dacă i-am oferi piciului alternative sănătoase de joacă, care l-ar distra și l-ar informa în același timp? Cărțile senzoriale sunt cele mai potrivite în acest sens. Despre beneficiile acestor “jucării prețioase” ne vorbește meșterița Ecaterina Antoci.

mamaplus

Cum ți-a apărut ideea de a crea cărți senzoriale pentru copii?

Dintotdeauna am fost cucerită de cărțile senzoriale și ca orice mămică îmi doream una pentru băiețelul  meu. Zis și făcut. Prima mea carte s-a născut în perioada carantinei, când aveam mai mult timp liber și am hotărât să confecționez una. Recunosc, a fost mult mai greu decât părea. În schimb, am primit o reacție pozitivă din partea urmăritorilor și la scurt timp am primit și prima comandă.

Ce învață micuții din cărțile tale?

O cărțulie de tip quiet book este plină de activități din care copilașul poate învață într-un mod plăcut mai multe concepte simple: își va putea dobândi abilități motrice fine, își va dezvolta gândirea logică, creativitatea, va învăța culorile, va recunoaște animalele, fructele, legumele, va învăța să numere, să citească, orele indicate de ceas, formele geometrice ș.a.

Cât de necesare și utile sunt acestea?

O carte senzorială este o bună alternativă pentru tabletele sau telefoanele care sunt tot mai des utilizate de copii în ultima perioadă. Ele sunt recomandate chiar și de specialiști, pentru că stimulează memoria, creativitatea, imaginația, puterea de concentrare și dezvoltă limbajul, comunicarea și abilitățile psiho-motrice.

Din ce materiale sunt confecționate și cât de sigure sunt pentru copii?

Cărțile sunt confecționate în mare parte din fetru, în culori vii. Fiecare activitate este unică și poate fi personalizată cu elemente adăugătoare, cum ar fi fermuare, nasturi, scai, sfoară, cârlige și alte elemente. Toate sunt selectate cu mare grijă, pentru a nu cauza traume și a fi ușor detașate.

Pentru ce categorie de vârstă sunt cărțile create de tine?

Cărțile confecționate de mine pot fi utilizate începând cu primul an de viață până la 6-7 ani. Desigur, fiecare carte este adaptată conform vârstei și activitățile se aleg în totalitate de client. Totuși, recomand supravegherea în timpul jocului a copiilor mai mici de 3 ani sau care au tendința de a duce obiecte în guriță, pentru că conțin și câteva piese mici.

Cât timp îți ia să confecționezi o cărțulie?

Timpul de execuție pentru o cărțulie variază, în funcție de numărul de pagini și activități, de la 5 la 8 zile. Excepție fiind perioadele aglomerate (Paște, Crăciun și alte sărbători). Desigur, depinde și de volumul de comenzi pe care îl am în perioada respectivă.

Ce lucrări handmade mai putem găsi în magazinul tău online?

Pe pagină MamiCreează, pe lângă cărțile senzoriale, găsiți o varietate mare de lucrări pentru copilași, toate confecționate din fetru. Și anume: decorațiuni personalizate, carusel pentru pătuț, rame foto și pernuțe personalizate, iepurași de Paște și ciorăpei pentru dulciurile de Crăciun, mărțișoare, decorațiuni de Paște, Crăciun sau 8 martie. Orice idee este binevenită și sunt pregătită mereu pentru provocări noi.

Cum pot face o comandă potențialii clienți?

Pentru o comandă puteți accesa pagina MamiCreează și lăsa mesaj cu produsul droit, ulterior revin cu detalii sau mă puteți găsi la fel de ușor pe pagina personală de Facebook sau Instagram: Ecaterina Antoci, unde la fel puteți vedea toate modelele de decorațiuni sau paginile pentru cărțile senzoriale.

Ce sfaturi ai pentru mămicile care vor să înceapă o activitate în perioada maternității?

Dacă își doresc cu adevărat o activitate care să le detașeze de rutina zilnică, o ocupație handmade este exact de ce au nevoie. O astfel de activitate te ține în ritm, ai posibilitate de socializare cu multe personae, ceea ce e foarte important pentru o mămică ce stă doar acasă. Și nu trebuie să vă fie frică de eșecuri, totul se învață și se perfecționează în timp. Trebuie doar dorință, muncă și secretul principal este să faci cu mare drag!

mamaplus