O proaspătă mămică vrea și să alăpteze copilul la sân, și să rămână activă, modernă și atrăgătoare. Am selectat 10 obiceiuri și dorințe ale tinerelor mame, ca să vedem care dintre ele sunt acceptabile în această perioadă și care trebuie evitate? Oare poți fuma, să-ți faci tatuaje, să-ți vopsești părul, să bei cafea și să consumi alcool?
Poți face sport, fitness în perioada alăptării?
Dа, desigur. Un exemplu elocvent pentru toți este modelul Cindy Crawford, care se antrena în perioada în care alăpta. Mai mult decât atât, a elaborat un complex de exerciții de recuperare a siluetei după naștere. Desigur că tânăra mamă trebuie să fie atentă la efortul depus în timpul antrenamentului, la cantitatea de transpirație, la cantitatea de lichide consumată.
O mamă care alăptează poate merge la solar?
Bronzarea la solar este o procedură foarte solicitată, mai ales înainte de vacanță. Pe plajă e mai ușor să te arzi decât la solar, în schimb razele UV pătrund mai adânc sub piele. Hormonii care se produc în timpul alăptării determină creșterea sânului, iar razele UV influențează negativ asupra celulelor care se divid. De asemenea, acestea îmbătrânesc mai repede pielea, îi reduc elasticitatea, cresc riscul de apariție a melanomului.
De aceea nu trebuie de exagerat în goana după frumusețe. Respectați cu strictețe timpul recomandat pentru bronzare. Cu cât este mai mare porțiunea bronzată, cu atât mai mult ești expus radiației. Protejați ochii, sânii și mameloanele, aplicați o cremă protectoare cu factor de protecție de minimum 15.
Poate să meargă la saună?
Dacă mersul la saună a devenit un obicei și mama se simte bine pe parcursul aflării acolo, atunci nu există interdicții. Trebuie de știut că această procedură stimulează lactația. De aceea e bine ca mamele care merg la saună să aibă un prosop special pentru sâni.
Să aplice creme anticelulitice?
Din păcate, la acestea trebuie de apelat foarte rar în perioada de alăptare. Componentele cremei pot influența negativ asupra schimbului de substanțe din organism și a repartizării lichidului, în defavoarea lactației.
De obicei, în timpul lactației se acumulează grăsimi pe care organismul le utilizează la producerea laptelui. În afara de aceasta, cu aproape 6 luni înainte de a naște, organismul începe să producă relaxina, hormon ce nu îi permite mamei să revină la formele de mai înainte. Iată de ce nu orice încercare de a slăbi se soldează cu eșec în primele luni de alăptare. Revenirea la formele anterioare e posibilă după 9 luni de la naștere.
Evităm tatuajul, machiajul permanent, piercingul?
Cicatricile pot obstrua orificiile de secreție a mamelonului sau reduce sensibilitatea glandei mamare. Dacă nu sunt lezate mameloanele, piercingul și tatuajele nu influențează nici într-un fel alăptarea. Totuși, cerceii trebuie scoși din mameloane în această perioadă.
Chiar dacă vopseaua tatuajului nu ajunge în lapte, nu e recomandabil să vă faceți tatuaje (machiaj permanent) în timpul când alăptați. Procedura este dureroasă și poate cauza reducerea cantității de lapte.
Vopsirea părului este dăunătoare?
La vopsirea părului și alte proceduri cu utilizarea unor soluții chimice trebuie de recurs cu atenție. Pentru a nu inhala aceste substanțe, procedura urmează să se desfășoare într-o încăpere bine aerisită și e bine să nu mergeți împreună cu copilul. Schimbul hormonal din timpul alăptării poate determina obținerea unei alte nuanțe decât cea dorită sau ca ondulația permanentă să nu iasă cum vă doriți.
Se permite utilizarea uleiurilor eterice?
Uleiurile eterice în perioada alăptării trebuie utilizate cu atenție. Efectul acestora nu este studiat până la sfârșit, uleiuri cu aceeași denumire, dar cu producători diferiți pot avea componență diferită, însă nu toate componentele sunt inofensive pentru copil. Nu se cunoaște care este cantitatea recomandabilă pentru uzul extern, ca să nu pătrundă în glanda mamară. Ficatul copilului nu funcționează cu toată forța, iar un efort în plus pentru eliminarea componentelor uleiului poate afecta funcționarea acestuia, crește riscul apariției alergiei.
În privința uleiurilor eterice, mamele care alăptează trebuie să respecte următoarele:
- să nu le utilizeze per os;
- să utilizeze uleiuri de calitate superioară și 100% naturale;
- să aleagă uleiuri aromaterapeutice diluate (amestecate cu bază);
- să folosească jumătăți de doze;
- să reducă la jumătate perioada de funcționare a lămpii aromatice în camera copilului.
Femeile care alăptează pot consuma alcool?
Consumul de alcool este interzis, deoarece alcoolul pătrunde în lapte, iar copiii au mai puțini fermenți care să-l fermenteze.
Doza zilnică recomandabilă este de 50-100 g de vin sec sau bere. Dacă copilul s-a născut înainte de termen sau cu o greutate mică, cu unele afecțiuni ale organelor interne, acesta trebuie exclus. Puteți consuma bere fără alcool, cu atât mai mult că cercetările au demonstrat efectul benefic al drojdiilor de bere asupra lactației.
Dacă consumați mai mult decât norma recomandată, amânați cu 2-3 ore alăptarea, până o arte din alcool va ieși din sânge. Nu e nevoie să stoarceți laptele.
E permis consumul de ceai, cafea, cacao în timpul alăptării?
Acestea se consumă cu limită. E suficient să consumați o ceașcă-două de cafea cu lapte în zi, după care trebuie să urmăriți comportamentul copilului. Copiii, de obicei, reacționează normal la această doză, dacă mama a băut cafea în timpul sarcinii. Dar aceștia pot deveni irascibili și să doarmă rău.
Puteți consuma ceai de cicoare. Are gust asemănător cu cel al cafelei și are efect benefic asupra sistemului nervos-central, colicilor intestinale, îmbunătățește metabolismul.
Ceaiul are un efect tonifiant, de aceea nu trebuie consumat în cantități mari.
În ceea ce privește cacao, dacă nu apar reacții alergice la copil, poate fi consumată. Aceasta conține teobromină, care stimulează sistemele nervos și cardiovascular.
Pe cât de dăunător e fumatul?
Fumatul reduce cantitatea laptelui, pentru că nicotina influențează negativ asupra secreției prolactinei. Mama care fumează are o cantitate redusă de vitamine în glanda mamară, de aceea copilul nu adaugă în greutate, suferă de sughiț și colice, afecțiuni ale căilor respiratorii.
Dacă e mai complicat să renunțe la fumat, ar trebuie cel puțin să fumeze imediat după alăptare și nu mai mult de 5 ori în zi. Nu e bine să fumeze în prezența copilului, chiar dacă acesta se află afară în căruț. Fumatul pasiv este la fel de dăunător, de aceea se recomandă ca micuțul să nu doarmă în aceeași odaie cu părinții fumători, chiar dacă aceștia nu fumează în acest spațiu.