Sezonul rece este o încercare grea pentru micuțul tău, iar răceala și gripa a intrat deja în drepturi, prin urmare cei mai afectați sunt copii ce frecventează o colectivitate.
Cum poți ajuta copilul tău să evite efectele negative ale răcelii și să facă față neplăcerilor create de gripă? În ce cazuri optăm pentru terapia naturală? Și când ne adresăm de urgență medicului? La toate aceste întrebări ne va răspunde doamna dr. Raisa Todorov, medic pediatru, categorie superioară, Membru Asociației de Pediatrie din Rusia.
Cum facem diferența dintre răceală sau gripă?
La prima vedere răceala și gripa se manifestă la fel cu simptome comune, prin urmare mulți dintre părinți de la bun început adoptă un tratament incorect, administrând micuțului său antibiotice - fiind considerată o soluția eficientă în tratarea oricărui tip de infecție fără a lua în calcul dacă este vorba de o simplă răceală sau gripă.
Simptomele răcelii sunt cunoscute de toți părinții: nas înfundat, secreții nazale abundente, tuse, dureri în gât, eventual febră ușoară nu mai mult de 38 grade. Însă în cazul când răceala este însoțită de febră mai mare de 38 grade, medicii o numesc gripă virală ce este mult mai gravă. Când pe micuț îl chinuie: guturaiul, tusa, febra iar starea generală este somnolentă înseamnă că de fapt are gripă ce este mult mai grav decât o simplă răceala prin urmare trebuie să ne adresăm la medic.
De regulă gripa debutează brusc și evoluează rapid: febră, frisoane, dureri puternice de cap, greață, dureri de gât, lipsa poftei de mâncare, dureri musculare, oboseala, toate aceste simptome trebuie să fie o alarmă pentru un părinte și să administreze un tratament corect de la un bun început.
Cum ajutăm micuțul să suporte mai ușor simptomele răcelii?
Pentru a diminua disconfortul îi poți administra preparate pentru a reduce febra. Chiar dacă știi că răceala își va urma cursul fie ca o tratezi sau nu dacă ei măsuri imediat ce ai observat simptomele e foarte posibil nu doară să le îmblânzești dar și să le scurtezi durata.
Tratament natural
Adoptarea unui tratament natural este deosebit de eficient în îmblânzirea simptomelor caracteristice infecțiilor respiratorii la copii atât în scurtarea duratei cât și în prevenirea complicațiilor prin stimularea imunității naturale a organismului și a capacităților proprii de vindecare.
În cazul copiilor cu stare generală bună și imunitate crescută tratamentul poate fi efectuat acasă prin alimentare ușură, hidratarea corespunzătoare a organismului cu apă și lămâie fiind o sursă bogată de vitamina C, sucuri naturale din fructe, ceaiuri cu efecte antiseptice la nivel respirator, plus aspirarea secrețiilor nazale, inhalații cu mușețel și gargara cu apă sărată.
Tusea la micuț nu trebuie inhibată dar stimulată cu ajutorul expectorantelor: extract de iederă, propolis, ulei de cimbru, ceaiuri de tei, busuioc, siropuri cu muguri de pân.
Când ne adresăm medicului pediatru?
Vizita la medic devine obligatorie în cazul în care organismul micuțului nu reacționează la terapia naturală iar creșterea temperaturii se accelerează, termometrul trecând de 38 grade.
Care sunt cele mai frecvente greșeli ale părinților?
Chiar dacă la momentul actual există numeroase companii de informare cu privirea la administrarea antibioticilor, 2 din 3 mămici sun dezamăgite în cazul în care medicul nu prescrie micuțului său antibiotice fiind considerate ca o soluție perfectă în tratarea răcelii sau a gripei.
De reținut! Antibioticele distrug bacteriile nu virușii care cauzează răceala sau gripa. Administrarea lor se recomandă doar în cazul când răceala este însoţită de complicații bacteriene, cum ar fi sinuzita sau infecții ale gâtului și se administrează numai la prescripția medicului.
Optați mereu pentru antibiotice naturale, fără efecte adverse cum ar fi: propolisul şi siropurile ce conțin uleiurile esenţiale (cimbru, tea-tree, eucalipt, menta).
Ce simptome de viroza respiratorie nu trebuie neglijate ?
- Febra persistentă nu neapărat înalta însă de scurtă durată și care nu este asociată cu o boală infecţioasă
- Durerea persistentă a articulațiilor
- Respirația însoțită de zgomot şuierător ce ne poate sugera prezența unui corp străin în căile aeriene superioare sau mai grav astm bronșic.
- Orice simptom care apare aparent inexplicabil sau persistă de mai mult timp, este un semnal de alarmă pentru fiecare părinte iar pe lângă simptomele pe care se plâng copii, trebuie să fim atenți la orice modificare în starea micuțului pe care nu le-ați observat anterior.
Virozele respiratorii ale copilului fac parte din infecțiile căilor respiratorii inferioare fiind o patologie foarte frecventă cu un potențial grav, amenințând uneori chiar viața acestuia. Virozele respiratorii reprezintă infecții acute, având drept consecinţă oxigenarea deficitară a întregului organism. Aceste infecţii apar mai ales în timpul iernii și în primele luni ale primăverii, fiind mai frecvenţe la copii cu vârste sub 2 ani, incidență maximă fiind la vârsta de 6 luni.