mamaplus

Secretul unor fotografii de familie reușite, dezvăluit de fotografa Natalia Parvan

-
//
02.12.2019

Ce calități ar trebui să întrunească un fotograf bun? În primul rând, este necesar să fie profesionist în domeniu, să știe cum să seteze corect luminile, să găsească mereu ”unghiul potrivit” și să cunoască niște tehnici bune de prelucrare a fotografiilor. Tot fotograful este și un magician care poate opri timpul în loc, pentru a transpune momentele cele mai speciale în fotografii.

Despre asta și nu numai, vorbim în continuare cu fotografa Natalia Parvan, care are la activ un șir de ședințe foto unice și inedite, ce completează perfect colecțiile de fotografii ale multor familii din Chișinău.

 

Natalia, când ai început să faci fotografie?

Sunt doi ani deja. Am frecventat două cursuri la școala de fotografie, iar mai târziu am urmat și un curs online de prelucrare a imaginii, susținut de celebra fotografă din Rusia, Anna Ghis.

Știi cumva câte fotografii ai în portofoliul tău?

Nu le-am numărat, dar îi țin minte pe toți clienții mei și ședințele foto pe care le-am avut. 

Cum crezi, de ce fotografii încă mai sunt atât de solicitați, doar avem acum atâtea posibilități – smartphoane performante și aparate foto accesibile?

Pentru că fotografii reușesc nu doar să surprindă în imagini amintiri, dar și să le ”ambaleze” corect și frumos. Sunt de acord că fiecare ar putea să fotografieze un copil cu telefonul, dar o ședință foto profesionistă este totuși ceva diferit. Mă refer la anumite detalii gândite din timp, atmosfera specială și armonia din cadru. Cred că amintirile trebuie să fie frumoase. Eu ador să răsfoiesc fotografiile mele mai vechi, mai ales atunci când nu prea am dispoziție. Îmi place să mă uit la imaginile în care e fiul meu – îl admir și zâmbesc. Sunt convinsă că nu-s unica persoană care face asta, pentru că până la urmă, ce poate fi mai important decât familia! 

În Moldova se bucură de o mare popularitate ședințele foto de Crăciun, pentru că este o sărbătoare de familie, care ne aduce multe bucurii și atmosferă magică.

mamaplus

Ești specializată în fotografia de familie? Din câte am văzut, profilul tău de pe Instagram conține multe imagini de acest fel...

În mare parte fotografiez familii și copii. Ne întâlnim lângă un parc și ne plimbăm împreună. Copiii pot alerga în voie, pot țopăi și astfel sunt mai relaxați. Anume în aceste momente eu îi fotografiez. Imaginile sunt vii, pentru că surprind zâmbetul sincer, îmbrățișările și sărutările.

mamaplus
mamaplus

În parc e destul de ușor să-i distrezi pe cei mici, dar ce faci atunci când ședința se desfășoară în studiou, iar copiii sunt capricioși?

În acest caz le dau puțin răgaz să-și revină. Între timp, fotografiez părinții. Copiii văd cum părinții se distrează fără ei și își doresc imediat să se implice în tot ce se întâmplă pe platou. Uneori îi ”mituiesc” cu baloane sau bule de săpun, dacă le am cu mine în rucsac. Mai sunt cazuri când includ niște desene animate sau cântece de pe telefon și astfel le captez atenția.

Vrem să știm rețeta succesului unei ședințe foto pentru copii, de la Natalia Parvan. Ce sfaturi le-ai da părinților?

În primul rând, copilul trebuie să fie binedispus. Cel mai bine ar fi ca ședința foto să fie organizată atunci când copilul este obișnuit să iasă la plimbare. De regulă, înainte de asta copiii dorm, mănâncă și sunt gata de o plimbare cu fotograful.

În al doilea rând, este absolut necesar să luați cu voi ceva de mâncare și de băut, jucăriile preferate ale copilului și alte accesorii care ar putea să-i distragă atenția. Dacă micuțul obosește și devine capricios, luăm neapărat o pauză. Copilul va mânca ceva, se va odihni puțin și abia după asta putem continua ședința foto.

mamaplus

Cum să se pregătească adulții pentru o ședință foto? De unde să începem?

Să începem cu locația – poate fi o plimbare în parc, pădure, câmp sau în studioul foto. Apoi ne gândim la vestimentație. Dacă își doresc, clienții pot lua în chirie ținute tematice. Este foarte important să fie alese corect ținutele, pentru că de asta depinde în mare parte rezultatul final. Dacă se întâmplă să nu aveți hainele necesare, nu vom amâna ședința foto, pentru că scopul nostru principal este să prezentăm povestea familiei voastre, mai puțin garderoba.
Un alt factor important este vremea de afară. Foarte mulți clienți se sperie atunci când văd cerul înnorat și amână ședința foto. Eu însă le zic tuturor așa: important e să nu plouă, pentru că în acest caz s-ar putea ca micuții să răcească și le punem sănătatea în pericol. Dacă nu plouă, ne îmbrăcăm mai călduț, luăm cu noi o păturică, un termos cu ceai sau cafea și organizăm un picnic vesel în parc.

Încă un lucru important: toți membrii familiei ar trebui să vină la ședința foto binedispuși și nu pentru că ”mama așa a zis”. Sună amuzant, dar asta e realitatea. Este greu să faci poze bune atunci când tații încep să reproșeze ceva sau să privească trist în departare. Sunt situații foarte tensionate, în care e destul de greu să surprinzi imagini frumoase.

mamaplus

Și dacă tatăl a venit cu propria voință la ședința foto, dar se simte constrâns?

Eu sunt o persoană destul de deschisă și sinceră. Îmi întâlnesc clienții cu un zâmbet larg pe față. Ei se simt relaxați cu mine, iar cu copiii intru în contact cu ușurință. În ceea ce-l privește pe tată, el este chemat pentru a face fotografii comune împreună cu soția și copilul, apoi îl eliberez.

În general, la mine vine foarte rar clientul „străin”. În timpul conversației încerc să clarific din start dorințele clienților: așteptările lor, numărul de persoane prezente la ședință etc. Sunt totuși niște detalii mici, dar importante. În funcție de răspunsuri urmează să-mi dau seama dacă este sau nu „clientul meu”. În cazul în care avem viziuni diferite asupra sesiunii foto în sine ori dacă clientul întârzie cu achitarea unui avans, atunci eu anulez comanda și îi sugerez să găsească un alt fotograf.

Ce e de făcut cu persoanele care nu sunt fotogenice?

Nu există așa clienți, ci oameni care nu au destulă încredere în ei. În primul rând, trebuie să te iubești și să te accepți așa cum ești, cu toate defectele pe care le ai.

Sincer vorbind, eu nu prefer să dau comandă în timpul ședinței foto: ridică-te, zâmbește, râzi! Acest lucru îi enervează pe oameni și se pot intimida și mai mult. Încerc să-i captivez cu o conversație. Pot să povestesc o istorie amuzantă din viață și, în acest timp, să suprind zâmbetele sincere ale clienților mei. Fotografiile în sine, îndeosebi, îi inspiră pe eroii sesiunii foto. Eu le prezint un șir de fotografii, ei văd rezultatul și, ulterior, își doresc tot mai multe.

Dar dacă văd că persoana este „înghețată” și nu știe ce să facă în continuare, îi sugerez alte idei. Arăt fotografii anumite și cer clientului să repete aceleași ipostaze. Până la finalul ședinței foto, clienții se simt mult mai liberi, își exprimă emoțiile necesare și astfel ies niște fotografii minunate, chiar dacă unii consideră că nu sunt deloc fotogenici.

mamaplus

Ce îl definește pe un fotograf bun - talentul sau abilitățile? Te consideri talentată?

Doar cu experiență poți determina unde e acea lumină magică, unde să o găsești, ca-ntr-un final să o vezi peste tot. De aceea, cred că talentul nu este suficient. Trebuie încontinuu să înveți lucruri noi și să te dezvolți în diferite direcții. Fotografia presupune o meserie cu sarcini multiple. Noi, fotografii, nu apăsăm pur și simplu doar pe un buton.

Și da, eu mă consider nu doar un fotograf talentat, ci și cu o experiență în spate. Nu stau pe loc, învăț în permanență lucruri utile de la fotografii străini și avansez în carieră.

Referitor la creștere și dezvoltare profesională. În acest an, Natalia a decis să participe la marele concurs 35 awards. Ea a trecut a doua etapă cu succes și a ajuns în Top-35 Moldova. Rezultatele competiției vor fi rezumate  în perioada aprilie - mai 2020.

35 awards - un concurs anual la care participă fotografi din întreaga lume. Dintre toate materialele fotografice trimise la concurs (257 de mii de fotografii în acest an), sunt selectate 100 cele mai bune fotografii, iar din 2017, în cadrul concursului internațional, sunt aleși inclusiv 100 de fotografi ai anului.

Cizmarul fără cizme sau, totuși, nu-i așa? Faci regulat fotografii împreună cu familia?

Da, noi des facem fotografii. Eu îl fotografiez pe copilul meu, iar soțul pe mine.

mamaplus
mamaplus

Ce ședințe foto tematice îți plac în mod special - plimbări, femei însărcinate, copii?

Mie-mi place totul - și sesiuni foto cu gravide, și la plimbare, și cele cu copii. Primesc o mare satisfacție atunci când privesc  rezultatul final. Atunci când văd ce fotografii frumoase obținem prin eforturi comune cu clienții, fug îndată acasă și mă apuc de prelucrarea lor.

mamaplus

La ce preț sunt serviciile tale?

Fotografiile în timpul plimbărilor și ședințele foto în studio costă 600 de lei/oră. La ieșire, clientul primește 15 fotografii prelucrate și toate celelalte originale în format jpeg.

Cum să alegi un fotograf pentru o sesiune foto? De ce trebuie să ții cont? Ce fel de ședință foto sau ce client ai refuza imediat?

În primul rând, trebuie să vezi portofoliul fotografului. Dacă îți place ceea ce face, atunci poți liber să-i scrii.

Refuz atunci când văd un client care singur nu știe ce vrea. Nu pot citi gândurile cuiva și nici să construiesc povestea clientului în locul lui. Pentru ca mai târziu să nu apară vreo neînțelegere, trebuie să-ți imaginezi aproximativ ce fotografii dorește să obțină clientul până la urmă.

Dacă el are încredere deplină în mine, atunci împreună putem crea o adevărată frumusețe!

Pe final de conversație, poți să oferi niște date de contact?

Da, bineînțeles!

Facebook

Instagram

Viber: +373 696 869 54.

mamaplus