Întreruperea alăptării la sân în timpul verii – pro și contra

Întreruperea alăptării la sân în timpul verii – pro și contra

-
//
13.07.2016

Alăptarea la sân este un dar unic al naturii, de care trebuie să ne bucurăm din plin. Însă mai devreme sau mai târziu vine timpul când trebuie să ne gândim la încetarea alăptării naturale. Atunci, orice femeie este copleșită de o mulțime de sfaturi de la prietene cu experiență. Unele le sfătuiesc să înțarce copilul brusc, poate chiar să plece pentru câteva zile, lăsând copilul cu tatăl sau bunicile. Altele nu recomandă categoric acest lucru. Există și voci care spun că micuţii nu trebuie înţărcaţi în timpul verii. Vom încerca să clarificăm de ce nu este bine să întrerupem alăptarea în timpul verii și ce alte limitări există în acest sens.

Întreruperea alăptării la sân în timpul verii – pro și contra

Încetarea alăptării și anotimpul

De ce vara este considerată o perioadă nu prea favorabilă pentru înțărcare? De fapt, nici un pediatru nu va spune mamei că iarna este bine să înceteze alăptarea, iar vara, nu. Totul ține nu de sezon, ci de gradul de pregătire a organismului mamei și copilului.

Convingerea că vara este cea mai proastă perioadă pentru încetarea alăptării la sân vine din timpurile îndepărtate. Problema constă în faptul că, încă 50 de ani în urmă, exista o sezonalitate pronunțată a alimentației. Vara – legume și fructe, iar iarna – terciuri. În acele timpuri iarna nu existau în vânzare legume proaspete, iar legumele congelate și conservele pentru copii erau deficitare. Doar nu erau să dea copiilor varză murată și castraveți marinați! Iar vara, în sezonul legumelor, mamele grijulii încercau să dea copiilor cât mai multe vitamine. 

Prin urmare, încetarea alăptării la sân în combinație cu modificarea bruscă a meniului puteau conduce la probleme de digestie și provocau tulburări intestinale. De aceea sfatul de a amâna înțărcarea micuților până în toamnă era destul de rațional.

Astăzi însă, accesibilitatea legumelor proaspete și congelate, precum și a conservelor pentru copii a șters diferențele dintre meniurile de vară și cele de iarnă. Ca urmare, având în vedere că nu există o schimbare bruscă în alimentaţie, nu va exista nici o reacție acută a organismului la încetarea alăptării naturale. De exemplu, doctorul Komarovsky consideră că sezonul nu influențează deloc asupra modului în care va decurge procesul de înțărcare. Cel mai important este ca mama și micuțul să se pregătească corect pentru acesta.

Când nu este de dorit să întrerupeți alăptarea la sân?  

Pediatrii nu recomandă înțărcarea în perioadele mai complicate pentru copii, pentru a nu spori stresul. De exemplu, nu este bine să refuzați alăptarea copilului bolnav sau în perioada de reabilitare, atunci când îi cresc dințișorii etc.

Iar dacă este să vorbim despre restricțiile de sezon, alăptarea nu trebuie întreruptă în perioadele caniculare. Astfel de condiții de temperatură sunt ele însele un stres pentru organismul micuților, de aceea nu face să sporiți problema. Dacă însă vremea este favorabilă, înțărcarea poate decurge chiar mai bine vara decât iarna, pentru că în această perioadă copilul se află mai mult afară, la plimbare, are ocupații diverse, care pot reduce din stres. 

Întreruperea alăptării la sân în timpul verii – pro și contra

O altă restricție este necesitatea de a înscrie copilul la grădiniță sau la creșă. De regulă, mamele se străduiesc să își obișnuiască micuții cu grădinița în timpul verii. În această perioadă copiii se află mai mult pe afară și se obișnuiesc mai repede. Dar în acest caz nu este bine să combinați aceste evenimente semnificative pentru copil (înțărcarea și frecventarea grădiniței), de aceea încercați să întrerupeți alăptarea mai devreme, adică primăvara. 

Prin urmare, putem formula următoarele concluzii: încetarea alăptării la sân poate fi făcută vara. Dacă mama și micuțul sunt pregătiți pentru acest eveniment, nu este nevoie să îl amânați cu trei-patru luni. Nu înțărcați copilul în perioadele de caniculă și nu îmbinați înțărcarea cu alte evenimente majore din viața micuțului.

Sursa