Dr. Komarovsky: Calciul și preparatele de calciu

Dr. Komarovsky: Calciul și preparatele de calciu

-
//
12.08.2016

Cauzele principale ale deficitului de calciu în organismul uman sunt tulburările absorbției în intestin și insuficiența acestuia în alimentație. Sursa de bază a calciului sunt produsele lactate, dar, totodată, există o concepție greșită la nivel mondial că fără lapte un copil este sortit deficitului de calciu. În realitate, există mult calciu în verdețuri și nuci, în fructe și legume, în pește, așa că este posibil să vă lipsiți de produsele lactate.

Dr. Komarovsky: Calciul și preparatele de calciu

Deficitul de calciu se dezvoltă cel mai rapid atunci când, pe lângă insuficiența de calciu în alimentație, organismul suferă și de hipovitaminoza D. Deficitul de calciu este posibil și în cazul unor boli ale glandei tiroide și ale glandelor paratiroide.

Standardele consumului zilnic de calciu pentru copiii de până la un an constituie 210-270 mg, în vârstă de 1-3 ani – 500 mg, 4-8 ani – 800 mg, peste 8 ani – 1000-1300 mg. 

Indicațiile pentru administrarea preparatelor de calciu, pe lângă rahitism și bolile pomenite mai sus ale glandelor endocrine, includ alergiile acute și cronice, maladiile legate de proasta coagulare a sângelui, bolile de piele (psoriazis, eczeme etc.), stările fiziologice însoțite de creșterea necesarului de calciu în organism (sarcina, perioadele de creștere activă).

În calitate de prim ajutor (în caz de convulsii, hemoragii, reacții alergice acute), preparatele de calciu sunt administrate intravenos.

Clorura de calciu

Este prezentă pe piață sub formă de soluții pentru injecții de 10% și 2,5%, precum și de soluții pentru administrare orală de 10% pentru adulți și de 5% pentru copii. Există și forme de prezentare special pentru copii – soluție de clorură de calciu de 5% cu suc de fructe.

Administrarea intravenoasă este însoțită de o senzație de căldură („injecție fierbinte”) și de o scădere ușoară a tensiunii arteriale. Administrarea subcutanată și intramusculară este contraindicată, pentru că această substanţă provoacă leziuni locale ale țesuturilor.

Administrarea orală poate avea o acțiune iritantă asupra mucoaselor stomacului, soldată cu arsuri gastrice și dureri în partea superioară a abdomenului. Tocmai de aceea copiilor li se prescriu, de regulă, alte tipuri de preparate cu calciu.

Gluconatul de calciu

Acesta este unul dintre cele mai răspândite preparate de calciu în întreaga lume. Este prima opțiune în cazul administrării intravenoase pentru combaterea convulsiilor legate de deficitul de calciu.

Este produs în comprimate de câte 250 și 500 mg, precum și sub formă de soluție de 10% pentru injecții. Comprimatele au deseori adaosuri de fructe, precum și gust de cacao.

Ca și soluțiile de clorură de calciu, soluțiile de gluconat de calciu pot provoca iritarea locală a țesuturilor, dar nu la fel de puternică.

Dr. Komarovsky: Calciul și preparatele de calciu

ATENȚIE!

Administrarea intramusculară și subcutanată a gluconatului de calciu este la fel contraindicată, deși unele ghiduri farmacologice permit injectarea intramusculară, dar exclusiv la adulți. În cazul copiilor, administrarea este exclusiv intravenoasă!

Utilizarea în practică a gluconatului de calciu este deseori inutilă din cauza dozajelor incorecte.

Atenție:

  • Doza zilnică medie a gluconatului de calciu pentru adulți este de 15 g, adică 30 de comprimate de câte 500 mg sau 60 comprimate de 250 mg!
  • Dozele zilnice medii pentru copii:
  • până la 1 an – 1,5 g (3 comprimate de 500 mg);
  • 1-4 ani – 3 g (6 comprimate de 500 mg);
  • 5-9 ani – 3-6 g (6-12 comprimate de 500 mg);
  • 10-14 ani – 6-9 g (12-18 comprimate de 500 mg).

Se recomandă administrarea dozei zilnice în câteva reprize (2-4). Administrarea orală a gluconatului de calciu nu este însoțită, de regulă, de reacții adverse.

Dr. Komarovsky: Calciul și preparatele de calciu

Lactatul de calciu

Este produs în comprimate de 500 mg. În comparație cu gluconatul, conține o cantitate mai mare de calciu, de aceea administrarea este mai comodă (doza zilnică medie este de 3-4 ori mai mică în comparație cu gluconatul de calciu).

Gluconatul, clorura și lactatul sunt preparatele de calciu folosite cel mai des. Cu toate acestea, lista sărurilor de calciu prescrise de medici nu se limitează la ele. Alte preparate de calciu (carbonat, fosfat, glicerofosfat, acetat, citrat) nu au nici un fel de avantaje evidente și nici indicații particulare de utilizare.

P.S. Prieteni, vreau să vă atrag atenția că nu există nici un fel de erori în dozele de gluconat de calciu.

Dacă nivelul de calciu în sânge este scăzut (hipocalcemie), dozele sunt cele menționate, iar dacă nivelul de calciu este normal, puteți administra, după cum recomandă manualele „noastre”, câte 3 comprimate pe zi sau puteți să vă alimentați corect.

Celor care mai au dubii le recomand manualul clasic, cunoscut în toată lumea civilizată, „Farmacologia clinică” al lui Goodman și Gilman. Informațiile despre dozele de calciu acceptate de „medicina normală” – volumul 4, pagina 1319.  

Autor: Komarovsky E.O.

Sursa