Dezvoltarea sportivă a copilului este una dintre cele mai importante probleme cu care se confruntă părinții, având în vedere că marea majoritate a copiilor, rămânând singuri acasă, își petrec timpul în fața calculatorului sau a televizorului. Doar un lucru neordinar și neobișnuit îl poate face pe copil să renunțe la internet sau la jucăria preferată. Din această cauză părinții moderni aleg pentru copiii lor altfel de distracții: trotineta, bicicleta sau rolele.
Micile traume acompaniază orice gen de sport, însă viața constă din urcușuri și coborâșuri, de aceea dl Dorian Muntean, medic chirurg-traumatolog de categorie superioară, ne-a ajutat să analizăm toate plusurile și minusurile rolelor, bicicletelor și trotinetelor.
Povestiți-ne despre avantajele mersului pe role.
Nu cred că este corect să forțăm copilul să învețe mersul pe role; pentru început este suficient să facem o plimbare de probă, împrumutând rolele de la vecini sau cunoscuți. În cazul în care copilului i-a plăcut, iar plimbarea nu i-a provocat emoții negative, puteți merge cu încredere la magazin să alegeți perechea potrivită.
Care este vârsta recomandată pentru a învăța mersul pe role?
Părerile sunt foarte diverse, însă dacă ținem cont de faptul că bolta tălpii piciorului se formează la copii pe la vârsta de 4-5 ani, iar coordonarea și controlul mișcărilor se dezvoltă cam pe la vârsta de 6-7 ani, acesta trebuie considerat punctul de pornire pentru respectiva activitate. Cu toate acestea, este bine să luăm în calcul de fiecare dată și dezvoltarea individuală a copilului. Trebuie menționat, de asemenea, că unii părinți, dorind să economisească, cumpără pentru copiii lor role chinezești ieftine, care nu oferă piciorului susținerea necesară, ceea ce crește riscul de traume.
Rolele au și dezavantaje?
Ca medic ortoped pot afirma că nu există contraindicații pentru persoanele sănătoase. Rolele nu prejudiciază poziția corectă a corpului.
Totodată, acest hobby nu este recomandat pentru copiii cu boli ortopedice ale membrelor inferioare care afectează articulațiile, deoarece acestora le sunt contraindicate suprasolicitările aferente acestei activități. Mersul pe role este interzis, desigur, și copiilor care suferă de afecțiuni ale coloanei vertebrale, însoțite de sindrom dureros.
Putem folosi mersul pe role ca exercițiu fizic terapeutic pentru copiii cu probleme de ținută?
Rolele nu sunt contraindicate acestor copii, însă ele nu vor remedia problemele de ținută. Ba mai mult, mersul pe role suprasolicită mușchii slăbiți ai acestor copii.
Cum considerați, în general mersul pe role este benefic sau dăunător?
Beneficiile emoționale sunt indubitabile. Plimbatul pe role este, fără îndoială, mai interesant decât alergatul – vorbim aici despre viteză și multe alte. În plus, rolele dezvoltă atenția, coordonarea și plasticitatea mișcărilor.
Însă pot afirma cu certitudine că sportul de performanță nu aduce nici un beneficiu. Sunt absolut sigur că toți cei care practică sportul extrem pe role suferă de boli ortopedice cronice. Este adevărat că dacă un copil a început să practice mersul pe role la vârsta de 11 ani, acesta nu va dezvolta artroză cronică a articulației genunchiului la 15 ani, însă mai târziu…
Este important să știm că micile traume prin suprasolicitare conduc treptat la modificarea degenerativă a cartilajelor genunchiului, probleme pe care sportivii pasionaţi le ignoră, pentru că este destul de neplăcut să îți recunoști bolile.
Ce ne puteți spune despre bicicletă?
Ca orice efort fizic, bicicleta are o influență benefică asupra sănătății micuților, le întărește scheletul osos și muscular, îmbunătățește aparatul vestibular.
Care sunt plusurile mersului pe bicicletă?
Bicicleta dezvoltă eficient mușchii lungi ai corpului, adică corsetul muscular natural, care întărește coloana vertebrală și nu permite deformarea acesteia.
Atunci când copilul merge pe bicicletă sprijinindu-se cu mâinile de ghidon, o parte din greutatea corpului și a capului se lasă pe brațe. Astfel, coloana vertebrală este mai puțin solicitată. Mușchii lucrează, sunt încordați. Copilul ba urcă, ba coboară de pe bicicletă. Urcând un deal, se ridică de pe șa, „dansează” pe pedale. Beneficiile sunt multiple: dezvoltarea dinamicii, încordarea alternativă a mușchilor spatelui și taliei, stimularea circulației sangvine.
Cui îi este contraindicat mersul pe bicicletă?
Cele mai răspândite contraindicații sunt următoarele:
- dereglările funcționale ale aparatului vestibular și ale coordonării mișcărilor;
- maladiile complexe ale sistemelor vegetovascular și cardiovascular;
- afecțiunile encefalului;
- slăbirea și fragilitatea excesivă a oaselor;
- bolile țesuturilor cartilaginoase și ale articulațiilor;
- anemia gravă, care poate provoca pierderea cunoștinței.
REȚINEȚI: Bicicleta trebuie să crească împreună cu copilul, de aceea nu uitați să reglați la timp înălțimea șeii și a ghidonului.
Am ajuns și la trotinetă. În prezent vedem copilași de la doi ani mergând pe trotinetă. Care sunt avantajele acestui echipament sportiv?
Acesta este, într-adevăr, un excelent mijloc de transport pentru copii, deoarece mersul pe trotinetă este accesibil și ușor de învățat pentru orice copil. Mai mult, este preferat atât de băieți, cât și de fetițe.
Un avantaj important al trotinetei este faptul că mersul pe trotinetă este mai puțin traumatizant decât mersul pe bicicletă sau pe role, de aceea copii îl pot învăța de la vârsta de 2,5 ani. Mersul pe trotinetă întărește și dezvoltă mușchii picioarelor, ajută la menținerea echilibrului.
După 3 ani copiii pot învăța să meargă pe trotineta cu două roți.
Cum trebuie să fie trotineta?
Aceasta trebuie să fie metalică, adică trainică și sigură. După ce crește puțin și se urcă pe o trotinetă cu două roți, copilul încearcă să dezvolte o viteză mai mare, de aceea nu trebuie să existe nici un fel de detalii în plus care să îi distragă atenția de la drum. Trotineta trebuie să fie ușoară și manevrabilă, dotată obligatoriu cu frână de picior. Înălțimea ghidonului trebuie să fie reglabilă, pentru că acest mijloc de transport va fi folosit de copil ani la rând. Fiți atenți la forma și factura mânerelor. Acestea trebuie să fie comode. Nu trebuie trecute cu atenția nici roțile și nici rulmenții, care sunt elemente esențiale. Ele trebuie să fie confecționate din materiale trainice și durabile. Trotineta cu două roți trebuie cumpărată împreună cu copilul, pentru ca el să o poată proba.
Sfatul medicului: Mersul pe trotinetă nu provoacă deformări ale coloanei la copii. Ca aceste deformări să apară, copilul ar trebui să meargă cu trotineta zi și noapte, fără oprire.
Memento: Nu este un secret că toți copiii adoră să meargă cu bicicleta, trotineta și rolele. Însă și pentru mersul pe bicicletă, trotinetă și role există reguli de securitate:
Haideți să avem grijă împreună de siguranța copiilor noștri!
- Mersul pe bicicletă, trotinetă, role trebuie practicat doar în curțile blocurilor, în parcuri, pe terenuri special amenajate, pe stadioane.
- Copii trebuie să poarte mijloace de protecție: cască, genunchiere, cotiere.
- Este interzis plimbatul în locurile de unde există riscul ieșirii întâmplătoare pe partea carosabilă. Atenția trebuie să fie sporită chiar și în cazul plimbărilor în curtea blocurilor.
- La traversarea străzii, opriți-vă, coborâți de pe trotinetă sau bicicletă. Traversați pe la trecerea de pietoni, ducând bicicleta sau trotineta de ghidon.
- Purtarea căștii este obligatorie la mersul pe bicicletă.
- Copii trebuie să respecte regulile de comportament în raport cu pietonii: în caz de necesitate să claxoneze și să fie extrem de precauți.