Cum să ferim copilul de viruşi atunci când în familie există cineva bolnav. Interviu cu specialistul Andrei Varzari

Cum să ferim copilul de viruşi atunci când în familie există cineva bolnav. Interviu cu specialistul Andrei Varzari

-
//
27.11.2015

De cele mai multe ori, micuţii contractează boala de la cei mai apropiaţi oameni – membrii familiei. Tocmai din această cauză, în perioada epidemiilor trebuie să acordăm sănătăţii noastre o atenţie sporită. Despre cum să evităm răspândirea bolilor în propria casă ne-a povestit medicul Andrei Varzari.

Cum să ferim copilul de viruşi atunci când în familie există cineva bolnav. Interviu cu specialistul Andrei Varzari

Cum să ferim copilul de viruşi atunci când în familie există cineva bolnav. Interviu cu specialistul Andrei Varzari Dacă mama prezintă febră şi a început să tuşească, continuarea alăptării la sân este indicată?

Da, cu siguranţă. În momentul în care prezintă febră şi alte simptome, mama reprezintă deja de cel puţin 24 de ore un pericol pentru cei din jur şi pentru copilul său (adică este contagioasă). Este puţin probabil ca infectarea copilului să poată fi evitată. Dar să nu uităm că, odată cu boala, în sângele mamei, prin urmare şi în laptele ei, se dezvoltă anticorpi, care luptă împotriva bolii şi ajută copilul să nu se îmbolnăvească sau, dacă s-a îmbolnăvit, să se însănătoşească mai rapid.

Cum să ferim copilul de viruşi atunci când în familie există cineva bolnav. Interviu cu specialistul Andrei Varzari Copilul trebuie izolat de membrii bolnavi ai familiei?

În nici un caz de mama sa. Cât priveşte alţi membri ai familiei, izolarea este recomandată, în măsura posibilităţilor.

Cum să ferim copilul de viruşi atunci când în familie există cineva bolnav. Interviu cu specialistul Andrei Varzari Ce  produse ne ajută să protejăm copilul care intră în contact cu părinţii bolnavi? (Este eficient unguentul Oxolina, de exemplu?)

Acest unguent ajută doar industriei farmacologice şi atât! Ce putem face într-adevăr, este să aerisim cât mai des şi să ştergem suprafeţele din casă cu o cârpă umedă.

Cum să ferim copilul de viruşi atunci când în familie există cineva bolnav. Interviu cu specialistul Andrei Varzari

Cum să ferim copilul de viruşi atunci când în familie există cineva bolnav. Interviu cu specialistul Andrei Varzari Adulţii ar trebui să poarte măşti de tifon dacă nu este posibilă evitarea contactului dintre micuţ şi membrii bolnavi ai familiei?

Este mai bine să utilizaţi măşti de bumbac, pe care să le schimbaţi cu regularitate (cel puţin o dată pe zi). Desigur, măştile sunt foarte indicate atunci când o persoană apropiată prezintă semne evidente de boală. Dar să nu uităm şi de procedurile elementare. Spălarea regulată cu săpun a mâinilor este o dovadă a nivelului de cultură şi igienă în familie.

Cum să ferim copilul de viruşi atunci când în familie există cineva bolnav. Interviu cu specialistul Andrei Varzari Are importanţă dacă mama a contractat o gripă, o răceală sau o boală virală?

Are, cu siguranţă. Viruşii sunt foarte diferiţi în ceea ce priveşte capacitatea lor de a se transmite de la o persoană la alta, precum şi riscul de apariţie a unor complicaţii. Răceala, din contra, nu este o boală transmisibilă.

Cum să ferim copilul de viruşi atunci când în familie există cineva bolnav. Interviu cu specialistul Andrei Varzari Trebuie considerată persoana bolnavă ca fiind contagioasă şi periculoasă pentru copil?

Oamenii bolnavi merită susţinere şi ajutor. Ei au nevoie de aceasta! Însă nu trebuie să uitaţi că Dumneavoastră purtaţi răspundere pentru viaţa copilului şi de aceea fiţi foarte atenţi la contactele dintre persoanele bolnave şi micuţi, al căror sistem imunitar este încă destul de firav.

Cum să ferim copilul de viruşi atunci când în familie există cineva bolnav. Interviu cu specialistul Andrei Varzari Ce părere aveţi despre substanţele de tipul sanitiser şi despre utilizarea lor în familie?

Este o tendinţă periculoasă. Aceste substanţe ar trebui utilizate doar în instituţiile medicale.

Cum să ferim copilul de viruşi atunci când în familie există cineva bolnav. Interviu cu specialistul Andrei Varzari De câte ori pe sezon este „normal” ca un copil să se îmbolnăvească? Cum să ne dăm seama că el se îmbolnăveşte prea des?

Mai mult de 4 îmbolnăviri pe an plasează automat micuţul în grupa de sănătate 2B. Adică în grupa celor cu boli frecvente.

Cum să ferim copilul de viruşi atunci când în familie există cineva bolnav. Interviu cu specialistul Andrei Varzari

Cum să ferim copilul de viruşi atunci când în familie există cineva bolnav. Interviu cu specialistul Andrei Varzari Cum să se protejeze părintele în cazul în care copilul a adus o infecţie, să zicem, de la grădiniţă?

Nicicum. E karma!

Cum să ferim copilul de viruşi atunci când în familie există cineva bolnav. Interviu cu specialistul Andrei Varzari Regulile enunţate mai sus se referă la copiii de orice vârstă?

Recomandările de mai sus se referă la copiii care nu au atins vârsta de 14 ani.