Cum să alegem cănuţele de băut pentru copii şi cât de necesare sunt acestea?

Cum să alegem cănuţele de băut pentru copii şi cât de necesare sunt acestea?

-
//
08.07.2016

Vine o perioadă când copilaşul este prea mare pentru a bea cu biberonul, dar prea mic pentru a bea din pahar. Ne salvează în astfel de situaţii cănuţele de băut.

Cum să alegem cănuţele de băut pentru copii şi cât de necesare sunt acestea?

Cât de necesare sunt aceste cănuţe copilaşilor?

Ţinând cont de înclinaţia părinţilor moderni spre folosirea diverselor gadget-uri, de neînlocuit în îngrijirea şi educarea copilului, cănuţele sunt destul de utile. Din punct de vedere medical însă, ele nu sunt un lucru de primă necesitate. Nu uitaţi că părinţii noştri ne-au crescut şi educat fără cănuţe speciale şi aparate de supraveghere a bebeluşilor, ba chiar şi fără scutece. Acum ne gândim cu groază la acele timpuri. Cu toate acestea, dezvoltarea copiilor nu era deloc afectată. Pentru uşurarea vieţii părinţilor, ca majoritatea dispozitivelor de acest gen, cănuţele de băut sunt destul de folositoare. Ele permit copilului să înveţe să bea singur, iar pe părinţi îi scuteşte de curăţatul podelelor şi meselor de sucuri şi compoturi vărsate. Chiar dacă micuţul nu va dori la început să bea din ea, cu siguranţă îi va plăcea să se joace. Deosebit de comode sunt aceste cănuţe nu atât acasă, cât în timpul plimbărilor şi călătoriilor.

NOTĂ: Înainte de 6 luni nu folosiţi cănuţele de băut, pentru că Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alimentarea micuţilor de până la 6 luni exclusiv cu lapte matern.

Cum să alegem cănuţele de băut pentru copii şi cât de necesare sunt acestea?

Cum să alegem şi ce tipuri de cănuţe există?

Cănuţa pentru bebeluș este o cănuţă specială, de obicei din plastic, cu un pai sau un cioc, care se închide ermetic şi care permite piticului să bea fără să verse sau să se ude. Ea este fi o modalitate foarte bună de a face tranziția de la alăptarea la sân sau de la biberon la băutul dintr-o cană obişnuită. Cănuţele se împart după câteva principii, principalul fiind vârsta. Există cănuţe pentru bebeluşii care au împlinit 6 luni, cu valvă de siguranţă, şi cănuţe pentru picii de peste 8 luni, cu pai. În funcţie de destinaţie, cănuţele se împart în:

  • Cănuţe cu valve de siguranţă, care sunt destinate pentru micuţii de la 6 luni. Ele au, de regulă, două accesorii: un capac cu cioc şi suzetă de silicon, care permite folosirea cănuţei şi pe post de biberon. Culorile aprinse şi formele deosebite ajută micuţii să îşi dezvolte abilităţile motorii şi percepţia senzorială a lumii înconjurătoare. Aceste cănuţe sunt dotate cu valve de siguranţă, care nu permit lichidelor să se verse.
  • Cănuţe cu pai, care sunt destinate micuţilor peste 8 luni/1 an. Ele au un pai, cu ajutorul căruia copii beau. La rotirea capacului, paiul este tras în interior.
  • Cănuţe termoizolante, care sunt foarte comode pentru plimbările îndelungate. Ele au pereţi dubli, care permit păstrarea temperaturii pe parcursul a 4-5 ore.

Cum să alegem cănuţele de băut pentru copii şi cât de necesare sunt acestea?

Designul cănuţelor merită o atenţie specială: culorile sunt aprinse, intense, formele – dintre cele mai originale şi interesante – multe dintre acestea amintesc de jucării mai mult decât de veselă. Există cănuţe cu un mâner, două, sau sub formă de pahare, unele firme produc cănuţe cu mânere anatomice, care sunt mai comode pentru micuţii ale căror abilităţi motorice nu sunt încă bine dezvoltate. Unele au căpăcele igienice pentru cioc, iar altele – cioc pliabil.

Există cănuţe cu valvă „două jeturi”, capabilă să regleze jetul de lichide de la încet la rapid: lichidul ajunge în cioc doar dacă este subt, ceea ce previne scurgerea lui. Compania Chicco propune o cănuţă practică şi interesantă cu fundul realizat astfel încât cănuţa rămâne întotdeauna în poziţie verticală indiferent de suprafaţa pe care este aşezată. Există, de asemenea, cănuţe cu ventuze pe fund sau cu fund sub formă de tetrapetal, pentru a fi mai stabile.

NOTĂ: Prima cănuţă a fost inventată în anul 2000 de englezoaica Mandy Haberman, a cărei fiică suferă de sindromul Stickler (afectarea auzului, văzului, aparatului locomotor).

Cum să alegem cănuţele de băut pentru copii şi cât de necesare sunt acestea?

La alegerea unei cănuţe antiscurgere, fiţi atenţi la următoarele aspecte:

  • Materialul. Acesta este, probabil, cel mai important aspect – el trebuie să fie netoxic. În marea lor majoritate, cănuţele sunt confecţionate din plastic, dar nu trebuie să simţiţi mirosul lui nici la alegerea cănuţei, nici la folosire. Materialul trebuie să fie incasabil, rezistent şi transparent, pentru ca micuţul să poată controla nivelul de lichid. Este bine fundul căniţei să nu alunece, deşi unii copii o vor răsturna mai des: construcţia acesteia nu îi permite să alunece pe masă, iar de mutat este mai greu.  
  • Greutatea. Căniţa trebuie să fie uşoară, în special pentru copiii mai mici. Muşchii lor nu sunt încă suficient de dezvoltaţi, iar o cănuţă mai grea copiii pur şi simplu nu o pot ridica. În schimb unui copil mai mare de un an îi puteţi oferi o cănuţă mai grea.
  • Forma trebuie să fie în primul rând comodă pentru copil, de aceea pentru cei mici alegeţi căniţe cu mânere, iar pentru cei peste 1 an puteţi cumpăra cănuţe sub formă de pahar, îngustate la mijloc. Mama trebuie să facă şi să desfacă cu uşurinţa căniţa, precum şi să îl poată spăla bine, de aceea nu este bine să luaţi cănuţe cu forme ciudate, de exemplu sub formă de covrig.
  • Ciocul. Optaţi pentru căniţe cu cioc moale din silicon – copilul se va obişnui mai repede cu el, deoarece îi va aminti de biberon, în plus, ciocul de silicon nu va răni gingiile copilului. Ciocul trebuie să fie dotat cu un capac igienic.
  • Volumul. Pentru cei mai mici alegeţi cănuţe cu un volum de 150 ml, de la 6 luni/1 an – 200 ml, iar pentru copiii mai mari de 1 an – 300 ml şi peste. Reţineţi: cu cât mai mare este capacitatea căniţei, cu atât aceasta este mai grea.

Cum să alegem cănuţele de băut pentru copii şi cât de necesare sunt acestea?

Sursa