Înainte de a afla răspunsul la întrebarea „Cum să verificăm laptele matern?” determinați mai întâi ce anume vă deranjează. Cuvântul „lapte” se asociază cu culoarea albă, celelalte culori ne pun în gardă. Dar laptele matern se evaluează după alte criterii.

Cum putem verifica laptele?

Culoarea laptelui  matern

În primele 5 zile de la naștere, apare colastrul, care are culoarea galben-deschis, uneori chiar o nuanță de oranj. Conține foarte multă caroten, de aici și culoarea.  Laptele de tranziție, care se acumulează în următoarele săptămâni după colastru, e puțin mai deschis, dar oricum are nuanța gălbuie. Apoi laptele matur își schimbă culoarea pe parcursul unei prize de alăptare. La începutul unei mese, micuțul primește „laptele de început” – un lapte albăstrui și aproape străveziu, acesta conține multă apă, proteine și lactoză. „Laptele de final”, pe care micuțul îl primește după 5-10 minute de supt (în funcție de puterea și viteza de sugere), pierde  nu mai este atât de limpede, conține mai multă grăsime. Nu există o delimitare între aceste faze, calitatea laptelui se schimbă treptat. Alimentația mamei, de asemenea, influențează asupra culorii laptelui: laptele poate fi de culoare galbenă-portocalie dacă mama a mâncat cartofi, morcov, dovleac; spanacul, merele sau alte fructe verzi determină culoarea laptelui.

Substanțele colorante, care determină culoarea laptelui, sunt coloranți naturali, conținând multe elemente folositoare, care influențează creșterea bebelușului, nu le evitați. Alta trebuie să fie atitudinea față de coloranții artificiali, aceștia aproape că nu se prelucrează în organism și pătrund în lapte în starea inițială, păstrând toate proprietățile negative.

Ce este mastita?

Sânul absolut steril este un mit. Există neapărat microbi situați pe piele și mucoasă – stafilococ epidermidis și enterococci. În anumită măsură sunt folositori, deoarece ajută organismul să dezvolte reacții de autoapărare.

Pot apărea în timpul mastitei purulente, atunci apar foarte multe microorganisme dăunătoare. Un simptom al acesteia este scaunul micuțului de culoare verde-închis, cu urme de mucus și  sânge. În acest  caz, medicul e obligat să testeze laptele matern, pentru a  determina  excitatorul.

Cum putem verifica laptele?

Ca rezultatele să fi exacte, laptele trebuie colectat corect. Laptele se colectează înainte de prima alăptare matinală și după 2 ore de la  aceasta. Sânul se spală cu săpun, se usucă cu un prosop și se șterge cu votcă sau cu soluție de spirt de 70%. Primele 5 g se storc pe un șervețel de hârtie, iar următoarele într-un recipient steril pentru analize, cumpărat din farmacie.

Materialul trebuie prezentat la laborator în decurs de 2 ore de la colectare. Schema testului este următoarea: câteva picături de lapte se aplică (însămânțează) pe o bază hrănitoare și se introduce în incubator. Peste 3-7 zile se formează colonii de diferiți microbi. Aceștia se  numără și se determină cantitatea medie în componența laptelui.

Laptele matern și microbii patogeni

Dacă mama are infecție respiratorie acută, gripă, anghină, infecție intestinală, nu e nevoie să verifice laptele, căci acesta, la sigur, conține microbi patogeni. Dar care nu sunt periculoși pentru micuț; cercetările au demonstrat că în masele fecale ale micuțului care a supt astfel de lapte matern lipsesc microbii patogeni. Intestinul micuțului îi distruge în procesul de mistuire a hranei cu ajutorul factorilor de protecție din laptele matern și  al antigenilor. Excepție reprezintă mastita purulentă acută, care a activat microbii patogeni: astfel că organismul nu va putea rezista.

Mamele răcite trebuie să respecte sfaturile medicului și să facă totul pentru a se însănătoși cât mai repede. Nu pierdeți timpul verificându-vă laptele, alăptați în continuare.

În afară de microelemente folositoare, laptele conține și elemente nocive. Dar nici în acest caz nu trebuie să faceți o analiză a laptelui. Există o soluție mai simplă: tot ce conține laptele matern poate fi identificat în sângele mamei, prin efectuarea unei analize biochimice a  sângelui.  

Cum putem verifica laptele?

Cercetările arată că mamele care alăptează mănâncă mai puține fructe și legume, fiindu-le frică să nu provoace diareea la copii, neglijează și peștele, pentru a nu le cauza alergii. Iată de ce micuților pot să sufere de insuficiență de fier, zinc, cupru,  mangan, iod, seleniu, crom și alte elemente. Corectați regimul alimentar și copilul va primi tot de ce are nevoie. Aerul din regiune are, de asemenea, influență asupra componenței laptelui. Nivelul înalt de metale grele, cadmiu și alte substanțe nocive din aerul din oraș va face ca acestea să fie prezente și în laptele matern. Adevărul este că nu s-a cercetat încă influența substanțelor nocive asupra sănătății copilului în viitor. 

Dacă micuțul acumulează puțin în greutate, cauza nu rezidă în laptele matern. Pediatrul trebuie să recomande o examinare minuțioasă a micuțului, pentru a identifica adevărata pricină.

Sursa